Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Правила успішного годування грудьми

Мама годує немовля

У цій статті ви знайдете відповіді на поширені запитання, що турбують годуючих матерей: що їсти? Що пити? Як часто? Що робити, якщо повнішаєш?

Мама, яка годує, може і повинна їсти і пити стільки, скільки їй хочеться для вироблення достатньої для дитини кількості повноцінного грудного молока. Жодна спеціальна дієта або набір продуктів для годуючих жінок не є переконливою аксіомою по забезпеченню необхідного дитині якості або кількості материнського молока.

Просто після пологів необхідно уникати деяких продукти харчування, які подразливо діють на травну й нервову системи дитини (це і так всі знають): часник, лук, прянощі, копченості, гострі приправи, консерванти, алкогольні напої, кава й міцний чай, сильно солоні й мариновані продукти. Значно обмежити або повністю виключити шоколадні вироби і цитрусові в перші 6 місяців годування грудьми.

Що ж до решти продуктів, блюд і способів приготування, то тут − ваша фантазія.
Головне правило − не забувайте нагодувати саму матусю.
Адже ви їли за двох під час вагітності, і тепер вам треба їсти за двох, оскільки ви годуєте дитину своїм молоком.
Їжу необхідно приймати 5-6 разів на день, краще за 30-40 хвилин до годування дитини, що сприятиме утворенню молока.
Для апетиту можна в невеликій кількості включити в раціон деякі соління (оселедець, квашена капуста), салати зі свіжих овочів, вінігрети, заправлені рослинним маслом. Їжа повинна бути смачною, різноманітною.
Кількість рідини в раціоні повинно бути не менше 2 л, включаючи суп, неміцний чай, соки, молоко, мінеральну воду і так далі (готуйте пиття заздалегідь, щоб своєчасно скористатися їм перед годуванням дитини). Проте надмірний прийом рідини (більше 3 л), у свою чергу, може перешкоджати утворенню молока.

Зразковий об’єм харчування на день:
• Молоко — 250-400 мл у будь-якому вигляді, а також інші молочні продукти.
• Фрукти й овочі − 6 разів на день (приклад: 2 яблука, овочеві салати й гарніри до сніданку, обіду, полудня і вечері). Овочі бажано також вживати в сирому вигляді.
• М´ясо, птахи, риба (іноді печінка, язик і ін.) — краще 2 рази на день.
• Яйця — одне в 1-2 дні
• Каші й хліб - 2-3 рази на день.

Якщо годуюча мати надмірно додає у вазі, вона може строго скоротити або навіть обмежити прийом висококалорійних продуктів харчування: пирогів, печива та інших кондитерських виробів. Але у жодному випадку не можна обмежувати споживання молока, фруктів, овочей і м´яса.

Іноді деякі звичайні продукти харчування, що вживаються вами, можуть викликати неприйняття у дитини: «кишкові коліки» протягом доби і більше, підвищена емоційність дитини і часті відрижки, алергічні прояви на шкірі, неспокійний сон, зміни характеру стільця і ін.

Якщо вам важко з визначенням винуватця неспокою (а підозрілі продукти виключаються з харчування, замінюються рівнозначними по калорійному і живильному складу), тоді спробуйте вести свій «харчовий щоденник» протягом тижня (місяця). Щоденник призначений для об´єктивнішого пошуку винуватців неспокою дитини. У ньому щодня ведуться записи про кількісний і якісний склад вашого меню. У кінці кожного дня відзначаєте які-небудь можливі зміни в стані дитини: став неспокійнішим, з´явилися нові висипання на шкірі щік, змінився характер стільця і так далі. Як правило, ознаки неприйняття якої-небудь нової їжі з´являються в перші 3 доби, що може давати вам привід для корекції свого раціону.
Крім того, у деяких дітей може бути індивідуальна непереносимість деяких «звичайних» продуктів харчування, з часом зникаюча.

Ось приклади можливих винуватців:
• Молочні продукти. Найчастіше проблеми виникають у матерів з непереносимістю молочного цукру (лактози) або білків коров´ячого молока (проте, паралельно можлива переносимість кисломолочних продуктів, сиру).
• Продукти, що містять кофеїн. У деяких безалкогольних напоях, чаї, какао і деяких лікарських препаратах може міститися кофеїн.
• Зернові й горіхи. Проблеми можуть викликати крупи з пшениці (вівса, іржі), кукурудза й горіхи (арахісові, волоські).
• Гостра їжа й часник. Без коментарів.
• Продукти, що можуть викликати утворення газів у кишечнику. Лук, зелений перець, білокочанна капуста і, особливо, боби (горох та ін.) в сирому вигляді. Ці продукти у вареному вигляді можуть бути безпечними.
• Великі об´єми звичайної їжі. Не зловживайте (їжа повинна бути регулярною і частою, але не великими порціями).
(дитячий лікар Яловчук А.В.)

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Як підтягнути шкіру живота після вагітності?

Перше, на що багато молодих мам звертають увагу після пологів – це животик. Навіть після народження малюка він залишається опуклим, а шкіра на ньому стає дуже в'ялою. Тому абсолютно не дивно, що практично кожна новоспечена матуся починає замислюватися про те, як привести свій животик в порядок, і зробити це якнайшвидше.

Що мами вирішують робити так само, а що – по-іншому з другою дитиною (частина 2)

По-іншому: Простіше ставитися до постійного недосипання

Постійна нестача сну неминуча, і мами з другою дитиною просто приймають це. Мами з першою дитиною сильно стресують через свою постійну втому і постійно думають про те, як їм виділити більше часу на якісний сон. Але така можливість навряд чи з'явиться, доки дитина не підросте.

Що мами вирішують робити так само, а що – по-іншому з другою дитиною (частина 1)

Всі ми навчаємось на своїх помилках та досвіді, і батьківство – не виняток.

Насправді, у більшості випадків батьківство базується на методі спроб та помилок. Адже для тих, хто став батьками вперше, будь-який досвід пов'язаний із появою малюка – новий. Ми багато чого вчимося і до багато чого зовсім не готові (скільки статей і книг не прочитай).

Як знайти спільну мову зі своїми дітьми: дві незамінні книги про виховання

Батьківство – цілодобова робота без вихідних та відпусток. Саме тому бути мамою або татом так складно. Нещодавно у видавництві бестселерів Vivat вийшли друком дві чудові книги про виховання дітей, які допоможуть вам знайти відповіді на численні запитання та порозумітися зі своєю малечею. Це «Як говорити так, що маленькі діти слухали» та «Як не зіпсувати життя своїм дітям. Посібник з виховання без стресу та нарікань».