Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Дієта від… депресії

Дієта від… депресії
 

Наскільки було б все просто, якби депресію лікували тільки дієтою. Але, нажаль, дана проблема настільки широка і багатогранна, що неможливо вирішити її, змінивши лише своє харчування. Хоча його значення важко переоцінити у питанні загального стану нашого здоров’я та самопочуття. Отже, які продукти можуть допомогти нам справитись з підступною депресією?



Перші в списку продуктів, що мусять бути в раціоні людини, котра прагне перемогти депресію – це продукти, що містять омега-3 поліненасичені жирні кислоти (які позитивним чином впливають на роботу нашого мозку). До них, в першу чергу, відносяться: жирна риба, волоські горіхи, лляна олія (насіння). Дослідження доводять, що люди, які з певних причин не вживають рибу, яка є основним джерелом цінних омега-3 жирних кислот, - більш схильні до розвитку депресії.

Також, просто необхідним є споживання продуктів, багатих таким мінералом, як Селен, адже вже доведений зв'язок між схильністю людини впадати в поганий настрій, хандрити і браком даного мінералу. Міститься селен в бобових, цільних сортах зернових, м’ясі індички, курятині, нежирних молочних продуктах, морепродуктах.

В період боротьби з депресією не варто відмовлятися від вуглеводів, адже їх вживання піднімає рівень серотоніну в мозку – гормону, що є медіатором гарного самопочуття. Звісно, не варто налягати на вуглеводи, бо згодом можна отримати новий привід для депресії (у вигляді зайвих кілограмів), але не виключайте вуглеводів з раціону в жодному разі. «Шукайте» їх у фруктах, овочах, цільних зернових.

Необхідними для нас є і антиоксиданти, адже вони нейтралізують руйнівну дію вільних радикалів. Бета каротин, вітаміни С та Е – Ваші вірні помічники у боротьбі з депресивним станом. Ними багаті: морква, броколі, абрикос, персик, гарбуз, помідор (джерело бета-каротину); болгарський перець, чорниця, цитрусові, шипшина, ківі (джерело вітаміну С); зародки пшениці, рослинна олія, горіхи та насіння (вітамін Е).

Ну і, звісно, найголовніше створити відповідний настрій під час споживання їжі. Не їжте поспіхом, або через силу (якщо Вам не смакує). І пам’ятайте, збалансоване харчування – вірний крок на шляху до подолання депресії!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас