Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Популярні міфи про грудне вигодовування (частина 1)

Популярні міфи про грудне вигодовування (частина 1)
 

Тема грудного вигодовування оповита величезною кількістю міфів і забобонів. З чим це пов'язано, важко сказати, але одразу відрізнити, де правда, а де надумана балаканина, складно. Тим більше що основна маса з них звучить вельми переконливо. Тому у даній статті мова піде про найбільш поширені міфи про грудне вигодовування.



Міф 1. Молоко відноситься до їжі, тому крім молока дитині також необхідна рідина у вигляді дитячого чаю або води.

Материнське молоко на 85% складається з води і повністю задовольняє потреби малюка навіть в самому жаркому кліматі. Дитячі чаї і вода засвоюються гірше, тим самим нерідко стаючи причиною розладу стільця, і можуть викликати порушення в мікрофлорі кишечника. До того ж, рідина часто викликає так зване помилкове відчуття ситості у малюка, зменшуючи кількість прикладань до грудей і, відповідно, знижуючи прибавку у вазі.

Міф 2. Під час одного годування дитині потрібно давати обидві груди

Зовсім навпаки. Якщо під час одного годування перекласти малюка від однієї з грудей до іншої, тоді він отримає дві порції «переднього» молока, багатого лактозою, замість того, щоб висмоктати «переднє» молоко і отримати ще й «заднього», яке більш жирне і поживне. Постійне перекладання може привести до проблеми набору у вазі, а також ускладнити травлення, так як маленькому організму досить складно впоратися з великою кількістю лактози одночасно. Краще давати малюкові одну цицю, а коли повністю висмокче молочко, прикладати до другої.

Міф 3. Потрібно відучувати малюка смоктати кулачок – це шкідливо

Коли ваш малюк ще не народився, перебуваючи в маминому затишному животику, він вчився смоктальним рухам, обсмоктуючи свій кулачок. Ця звичка новонароджених абсолютно нешкідлива, і всього через пару місяців після народження найчастіше проходить сама собою. Потім, в піврічному віці, вона може з'явитися знову, але мати вже буде трохи інший характер, пов'язаний з прорізуванням перших зубів.

Міф 4. Смоктання соски і грудей – це абсолютно різні речі, які дитина ніколи не переплутає

Так, це два абсолютно різних види орально-моторних рухів. Соска, на відміну від грудей, більш пружна і може накласти відбиток на рефлекторні рухи малюка. Так, іноді після соски малюк може автоматично почати смоктати м'які груди як пружну гумову соску.

Автор: Сальнікова Катерина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас