Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Хімчистка чи домашнє прання: готуємо зимовий верхній одяг до наступного сезону (частина 2)

Хімчистка чи домашнє прання: готуємо зимовий верхній одяг до наступного сезону (частина 2)
 

Дублянки

Поверхня дублянок буває замшевою та із захисним чи декоративним покриттям (подібним до шкіри). Жорстка суха щітка – ваш перший помічник при незначних сухих забрудненнях, якщо ж бруд не вдалося повністю відчистити,використайте щітку з м’яким ворсом, змочену в мильному розчині.

З жирними плямами (зокрема із засаленими ділянками, які зазвичай утворюються біля кишень, на рукавах) допоможе справитись картопляний крохмаль. Насипте трохи крохмалю на пляму, зачекайте кілька секунд, щоби він увібрав жир, і злегка змахніть залишки крохмалю м’якою ганчіркою. При потребі повторіть все декілька разів. Після завершення чищення пройдіться по виробу жорсткою щіткою, розчесавши ворс в одному напрямку. Якщо ви поставили жирну пляму, намагайтеся якомога швидше її видалити, це завжди простіше, ніж із застарілим забрудненням.

Кмітливі господині давно помітили, що ластик – ще один помічник у боротьбі за гарний вигляд дублянки. Протріть ним пляму та оцініть результат.

Коли вам все ж не вдалось видалити пляму «по гарячих слідах» і на дублянці залишились застарілі плями, побороти їх можна з допомогою очищеного бензину (авіабензину), або мильного розчину з невеликою кількістю нашатиру (приблизно 1 ст. л. нашатирного спирту на 100 г мильної води). Змочіть м’яку ганчірку в розчині і протріть пляму, після цього промийте місця чищення чистою водою і промокніть сухою ганчіркою.

Якщо ж ваша дублянка має шкіряне покриття, його блиск допоможе відновити гліцерин: змочіть ним ватний диск і протріть виріб. Тільки не сушіть дублянку на батареї, адже після цього виріб може потріскатись. Найкраще здійснювати сушіння природнім способом: розгорнувши дублянку на столі, чи повісивши на вішалці (пам’ятайте, що прямі сонячні промені теж можуть нашкодити зовнішньому вигляду виробу, це потрібно врахувати, якщо ви сушите виріб на балконі).

Коли у вас є якась пересторога щодо чищення дублянки в домашніх умовах, можете перевірити новий спосіб чищення на внутрішній стороні виробу.

Шуба

Для чищення шуби, як і у випадку з дублянкою, добре підходить картопляний крохмаль. Ним потрібно посипати хутро, трохи потерти його (як при пранні) і струсити, а потім розчесати щіткою з довгим ворсом. Можна, також, спробувати вологий спосіб чищення. Приготуйте розчин: в воді розведіть оцет та спирт (в рівних пропорціях), нанесіть його на хутро за допомогою щітки, розчешіть шубку, а потім витріть залишки розчину сухою ганчіркою. Якщо запах оцту залишиться – провітріть виріб на свіжому повітрі (бережіть від попадання прямих сонячних променів).

Якщо ви власниця білої шубки, для її чищення приготуйте наступний розчин: в склянці теплої води розведіть чайну ложку перекису водню та кілька крапель нашатиру.

Від жирних плям шубу, як і дублянку, врятує очищений бензин: змочіть ним ганчірку та протріть забруднення.

Під час чищення стежте, щоби шкіра хутряного виробу не намокала, адже це – вірний спосіб його зіпсувати.

Хочете повернути хутру блиск? Протріть його ганчіркою, змоченою в оцтовій есенції.

Навіть якщо на шубі відсутні видимі забруднення, час від часу розчісуйте її металевою щіткою, це допоможе видалити пил та дрібне сміття, які затримуються у ворсі. Також очистити шубку від пилу допоможе наступний спосіб: розкладіть чисту вологу ганчірку, а поверх неї – вашу шубу хутром до низу, та злегка вибийте виріб (ганчірка вбере в себе пил).

Для зберігання хутряного одягу і дублянок в шафі намагайтеся використовувати чохли з натуральних тканин. Так їх поверхня збережеться краще і буде радувати вас не один сезон.

Регулярно доглядайте за своїм верхнім одягом і він ще довго радуватиме вас чудовим зовнішнім виглядом та зігріватиме в холоди.

Автор: Марта Павлюк

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас