Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як впоратися з лактаційною кризою

Як впоратися з лактаційною кризою
 

Грудне вигодовування – це процес тісної взаємодії мами і дитини, в якому мама і її малюк стають єдиним цілим. Як і все інше в нашому житті, лактація має свої періоди, а так як це – двосторонній процес, то й успішне вигодовування грудьми залежить від обох. Тому сьогодні ми розповімо вам, як правильно реагувати і справлятися з різними лактаційними кризами.



Що ж таке лактаційна криза? Не секрет, що в 3 і 6 місяців малюк переживає різкі скачки зростання, внаслідок чого спостерігається нестача грудного молока. Стикаючись з такою ситуацією вперше, багато молодих мам починають шукати різні способи підвищення лактації грудного молока, в той час як цей процес цілком природний, і справлятися з ним потрібно зовсім по-іншому.

У 3 і 6 місяців організм дитини перебудовується, і якщо ви помітили, то і сам малюк починає вести себе трохи інакше – він стає більш активним, вперше починає проявляти себе як особистість, з'являються перші капризи і відмови від грудей. Лякатися цього не варто. Все, що вам потрібно – це проявити максимум терпіння і турботи, довівши малюкові, що не дивлячись на всі його внутрішні зміни, мама завжди буде поруч і готова допомогти йому.

Що стосується власне лактації, то якщо до 3-місячного періоду вироблення молока відбувалося в основному за рахунок гормонів, то починаючи з цього часу організм матері також перебудовується і починає орієнтуватися на потреби дитини.

Не переживайте, якщо вам здається, що ваш малюк відчуває нестачу молока, залежно від його нових потреб жіночий організм швидко перебудується, протягом буквально пари днів, і почне виробляти рівно стільки молока, скільки зараз необхідно дитині. Нерви і переживання в цей період можуть зіграти не на вашу сторону, і період перебудови вашого організму під потреби малюка в цьому випадку може зайняти більший період.

Що може допомогти?

Мамі скоріше підлаштуватися під свого малюка зазвичай допомагають часті прикладання, тілесний контакт «шкіра до шкіри», спільний сон, підтримка рідних і близьких, спокійна музика, хороший повноцінний відпочинок. Ні в якому разі не варто допаювати крихітку водою, догодовувати сумішшю і використовувати пустушки для заспокоєння.

Якщо малюк вередує і відмовляється від грудей, консультанти з лактації нерідко рекомендують знову ж таки необхідний контакт «шкіра до шкіри», білий шум (спокійна музика, шум пральної машинки, фену, звуків природи), прикладання у напівсонному стані, годування в русі (наприклад, на гімнастичній кулі), і, звичайно, мамин спокій, тепло і турбота.

Молоді мами, які знають і морально готові до лактаційної кризи заздалегідь, при її настанні реагують більш спокійно, завдяки чому і сама криза проходить легше і швидше. Сподіваємося, ця стаття буде корисною для багатьох матусь і допоможе без проблем впоратися з цією ситуацією.

Автор: Сальнікова Катерина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас