Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Вчимо дитину одягатися самостійно (частина 1)

Вчимо дитину одягатися самостійно (частина 1)
 

Ви напевно досі застібаєте кнопочки, ґудзики, змійки, зав'язуєте шнурки, і вам важко повірити в те, що крихітка скоро буде одягатися самостійно. Але дитина удосконалює свою дрібну моторику з кожним днем, а разом з цим зростає її цікавість, як зробити те чи інше (власними ручками), і впевненість у власних силах, що вона може все це зробити. Цей момент вважається найкращим для того, щоб почати вчити малюка доглядати за собою і одягатися. Тому далі ми поговоримо про те, як навчити малюка самостійно одягатися.

Одягаємо штанці (трусики)

Звичайно ж, навчити дитину знімати трусики і штанці простіше, ніж одягати. Проте ця навичка буде безцінною для вас кожен раз, коли малюк ходитиме на горщик. Почніть з моделей даного одягу з поясом на резинці (ґудзики, кнопки і блискавки залиште на потім). Покажіть, що для початку потрібно злегка розтягнути резинку на поясі, потім кожною ніжкою по черзі зробити крок у штанину. Спочатку притримуйте дитину – підстраховувати, щоб вона не втратила рівновагу. Коли малюк засуне обидві ніжки в штанини, підкажіть, що штанці потрібно натягнути на пояс, допоможіть, якщо поки що він не справляється самостійно. Тренуйтеся кожен день, і дуже скоро успіх вам гарантовано.

Одягаємо футболку (светр)

У віці близько трьох років дитину рекомендується вчити одягати самостійно футболки та светри. Поставте її перед дзеркалом, самі встаньте позаду. Покажіть, що почати потрібно з горловини, її необхідно натягнути на шию через голову. Потім, тримаючи рукав, попросіть дитину засунути в нього руку, потім іншу – в інший рукав. Розправте светр або футболку, щоб річ сиділа добре. Такі тренування рекомендується починати з одягу вільного крою без застібок: ґудзиків, кнопок, блискавок і т.д. Також допоможуть ігри на одягання з ляльками – вони будуть дуже корисні для відпрацювання навичок одягання.

Одягаємо куртку (кофту)

З віку 33 місяців вже можна вчити дитину вдягати куртки і кофти. Для цього є два способи. Перший ідеально підходить для речей з капюшоном. Дитина повинна одягти капюшон на голову, щоб куртка висіла на ньому, потім по черзі засунути руки в рукава, поправити куртку, застібнутися (спочатку застібати такий одяг будете ви). Другий спосіб підійде абсолютно для всіх речей на застібці. Покладіть куртку на підлогу перед малюком так, щоб вона лежала на спині (розстебнута), коміром або капюшоном до нього. Малюк повинен присісти над курткою, засунути руки майже по лікоть в рукави і рухом рук вгору і назад перекинути куртку над головою. Таким чином, куртка опиниться на спині в лічені секунди, а вам лише залишається застебнути її.

Ну а в наступній частині статті ми поговоримо про те, як навчити дитину застібатися і взувати своє перше «доросле» взуття.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас