Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як правильно зберігати фрукти та овочі

Як правильно зберігати фрукти та овочі
 

Влітку на наших столах значно збільшується кількість свіжих овочів та фруктів, адже коли як не зараз маємо нагоду збагатити свій організм корисними вітамінами на весь рік? Та ми не завжди знаємо, як правильно їх зберігати, аби вони були свіжими якомога довше.



Отож, як коректно зберігати свіжі овочі та фрукти, аби максимально продовжити їм життя? Про це дальше…

Перша порада – мийте овочі та фрукти безпосередньо перед вживанням чи приготуванням страв. Адже після миття термін придатності продуктів починає збігати в кілька разів швидше (особливо, якщо мова йде про ягоди, які не мають твердої оболонки: суницю і полуницю, малину і ін.). Коли ж ви все-таки помили овочі чи фрукти (наприклад, збиралися готувати, але знадобилась менша кількість продуктів) – перед тим, як відправити їх у холодильник – просушіть паперовою серветкою (вологість пришвидшить процес гниття, утворення плісняви).

Яблука та помідори не обов’язково зберігати у холодильнику, важливо, щоби на них просто не попадали сонячні промені, ну і, звісно, подбайте, щоби вони були сухими. Помідори «люблять» лежати плодоніжками догори – це також продовжує їхній термін придатності. Те саме стосується екзотичних продуктів, таких як банани, цитрусові та ін. Тобто всі перелічені фрукти та овочі комфортно «почуватимуться» просто на полиці кухонної шафи. До речі, цитрусові взагалі можуть бути свіженькими впродовж місяця, для цього сухі фрукти загорніть у пергамент та покладіть у емальовану посудину – так і зберігайте. Якщо ви вже розрізали лимон, він довго зберігатиметьсь наступним чином: покладіть його зрізом донизу на змащене оцтом блюдце.

Огірки добре зберігаються, якщо їх занурити на ¾ у холодну воду, хвостиками донизу. Цю воду варто змінювати щодня.

Свіжу зелень кропу, петрушки, селери, руколи, базиліку добре зберігати у сухій скляній банці під поліетиленовою кришкою, або в закритій емальованій каструльці. Зелень, що вже трохи прив’яла, можна «оживити», зануривши її у воду на 15 хвилин, до води додайте трохи оцту. Те саме стосується салату, шпинату.

Розрізали цибулю навпіл, а використали лише частину? Другу її половину можна зберігати ще довго. Для цього місце розрізу змастіть жиром та загорніть овоч у плівку, – тоді цибуля довго не псуватиметься.

Морква добре зберігається у поліетиленовому пакеті (чи скляній банці з кришкою).

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас