Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Дисплазія кульшового суглоба у дітей: що потрібно знати батькам? (частина 1)

Дисплазія кульшового суглоба у дітей: що потрібно знати батькам? (частина 1)
 

Що таке дисплазія кульшового суглоба?

Після народження протягом декількох місяців суглоби розтягуються самостійно. Діткам, які народжувалися попою вперед, часу може знадобитися ще більше.



Тазостегновий суглоб подібний кульовому шарніру. Тільки в перші місяці життя дитини головка тазостегнової кістки не дуже щільно сидить в западині – все тому, що немовлята дуже гнучкі від природи і тому що краї тієї самої западини складаються з м'якого хряща (на подобу вушного). Якщо ніжки дитині почати випрямляти занадто рано, є ризик того, що голівка кістки деформує краї западини (дисплазія кульшового суглоба) або вискочить з неї (вивих стегна).

І дисплазія, і вивих кульшового суглоба у дітей відбуваються безболісно, тому проблему можна і не помітити, поки малюк не почне ходити. А в дорослому віці вона чревата дуже болючим артритом. Найбільший ризик дисплазії і вивиху тазостегнового суглоба – в перші місяці життя новонародженого. Після 6 місяців більшість малюків подвоюють свій зрост, їхні стегна стають більш розвиненими, а зв'язки – міцними, тому розвиток дисплазії в даному віці менш імовірний.

Причини розвитку дисплазії кульшового суглоба

Дисплазія – це ненормальне формування тазостегнового суглоба. Серед причин виникнення даної патології, як правило, виділяють: неправильне положення плоду в утробі при пологах (попою вперед), неправильне сповивання, при якому ніжки малюка занадто сильно випрямляються, а також насильне випрямляння (витягування) ніжок дитини, через що головка кістки вискакує з суглобової западини або деформує її.

Дисплазія може варіюватися від дуже м'якої, коли тільки ослаблені тазостегнові зв'язки, до важкої форми, коли голівка кістки вивихнулася (вискочила) з тазостегнового суглоба. Навіть у м'якій формі дисплазія може призвести до серйозних проблем в дорослому віці, якщо хрящ по краю суглобової западини пошкоджений.

Часто на ранніх стадіях дисплазія у м'якій формі може бути безболісною і безсимптомною. Вона є найбільш поширеною формою деформації тазостегнових суглобів у немовлят і дітей. Тому педіатри регулярно перевіряють діток на наявність патологій розвитку тазостегнових суглобів.

Від дисплазії страждає приблизно кожна десята дитина, але багато випадків лишаються не діагностованими, так як патологія присутня в дуже м'якій формі – у такому випадку навіть у дорослому віці у людини може не виникати проблем зі здоров'ям тазостегнового суглоба.

Точні причини розвитку дисплазії кульшового суглоба невідомі, проте вважається, що ця патологія не запрограмована генетично, а розвивається до, під час або після народження малюка.

Також вважається, що немовлята більш схильні до розвитку дисплазії кульшового суглоба з деяких причин:

- Від дисплазії в 30 разів частіше страждають дітки, у яких родичі мали таку ж патологію;

- Генетика грає роль, але не є причиною розвитку дисплазії;

- Якщо в однієї дитини є дисплазія кульшового суглоба, ймовірність, що вона буде в другої – 1 до 17;

- Якщо хтось із батьків страждає від дисплазії, ймовірність прояви її у дитини – 1 до 8;

- Якщо дисплазія кульшового суглоба присутня і в батька, і у дитини, ймовірність, що вона буде у наступної дитини – 1 до 3.

Тобто, можна говорити про те, що кожна 10-та дитина страждатиме від дисплазії кульшового суглоба, якщо така була у його батьків або брата/сестри.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас