Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Календар щеплень: 2 і 4 місяці життя дитини (частина 2)

Календар щеплень: 2 і 4 місяці життя дитини (частина 2)
 

У віці 2 і 4 місяців обов'язковим є не тільки щеплення від дифтерії, коклюшу та правця, про яке йшла мова в першій частині, але також і вакцинація проти поліомієліту та гемофільної інфекції. Хоча ризик захворіти цими захворюваннями згідно статистики значно нижчий, та все ж щороку ми можемо спостерігати численні випадки зараження цими страшними інфекціями.

Захворювання

Поліомієліт, або дитячий параліч спинного мозку, викликається інфекцією, що вражає сіру речовина в спинному мозку, викликаючи патології в нервовій системі. Дуже часто на ранній стадії протікає безсимптомно або проявляє себе як звичайне інфекційне захворювання в початковій стадії, а після – викликає параліч окремих груп м'язів. Найбільш небезпечним є параліч діафрагми. При не паралітичній формі захворювання, як правило, вдається повністю одужати, після паралітичної ж форми часто дефект може зберігатися на тривалий час, а іноді і довічно.

Гемофільна інфекція – гостре інфекційне захворювання, що характеризується появою гнійних вогнищ в різних частинах тіла. Особливістю вражаючого вірусу (гемофільної палички типу b) є її унікальна здатність проникати крізь клітини кровоносних судин в кров, вражаючи різні органи. Гнійний менінгіт і артрит, гостра пневмонія, епіглотит, септицемія та інші запалення тканин – найбільш поширені клінічні форми хвороби.

Вакцина

Проти поліомієліту вакцинація проводиться у віці 2, 4, 6, 18 місяців, а також у 6 і 14 років, при цьому перші два щеплення строго робляться інактивованою вакциною, а наступні – оральною. Вакцинація на 99% захищає дитину від можливого захворювання, формуючи стійкий імунітет. Всі щеплення робляться дітям до досягнення ними віку 17 років 11 місяців і 29 днів.

Щеплення від гемофільної інфекції проводяться за схемою 2-4-12 місяців. Дітям, яким не вдалося пройти вакцинацію за календарем, можуть бути зроблені щеплення до 4 років 11 місяців і 29 днів. Дітям, старшим цього віку, щеплення може бути призначене тільки якщо вони знаходяться в групі ризику.

І та, і інша вакцини можуть вводитися як самостійно, так і в складі інших щеплень.

Протипоказання

Щеплення проти поліомієліту та гемофільної інфекції робляться строго за призначенням педіатра. При цьому дітям з ослабленим імунітетом і СНІД-інфікованим щеплення проти поліомієліту робиться виключно інактивованим складом.

Особливості

Якщо остання вакцинація збігається за термінами з чергової за календарним графіком, то вона вважається за планове щеплення. Аналогічно і з вакциною від гемофільної інфекції – в ранньому віці щеплення робляться строго за календарем, а в дорослому – тільки тим, хто перебуває в групі ризику.

Автор: Сальнікова Катерина

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас