Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Домашня сценка «Казка під Ялинку»: сценарій Нового року для дітей від 3 років

Дитячий Новий рік

Наближається одне з найбільш улюблених нами свят, яке щорічно повертає нас у світ дитинства. А тепер, ставши батьками, ми відчайдушно поспішаємо поділитися цим святом з дітьми. Чи не тому так приємна передноворічна метушня з усіма її клопотами? Тим більше, коли в будинку є малюк, для якого це одна з перших свідомих зустрічей Нового року. Адже, як відомо, перші враження найяскравіші і вони в ранньому віці закладають основу сприйняття на все подальше життя. І так хочеться зробити їх радісними і щасливими... Що ж потрібно для цього?

Можливо, комусь допоможуть поради, що базуються на особистому досвіді організації такого свята для дітей віком близько 3-х років.

Приклад особливо актуальний для "домашніх" малюків, які не відвідують дитячий садок. Це затишне домашнє свято, підготоване і проведене близькими людьми. Тим більше, що багато дітей тільки вдома відчують себе розкуто і впевнено. А компанію за бажання завжди можна підібрати зі знайомих дітлахів, з якими у малюка вже склалися теплі відносини.

Є ще переваги самостійної підготовки свята. Хоча б можливість врахувати інтереси свого малюка, а значить, в хоч трохи втілити в життя його заповітні мрії! Так само можна підібрати стиль і темп, які відповідають саме його характеру.

Підготовка

Отже, почнемо з підготовки. Власне, це і є головна частина свята! Адже вона створює необхідний настрій і чарівне очікування свята, яке, як відомо, триває більше, і буває яскравішим за найбільш урочистий момент.

Оскільки дітки ще зовсім маленькі, має сенс познайомити їх з атрибутами свята: ялинкою, новорічними хороводами і традиційними новорічними персонажами. Варто підібрати і продемонструвати малюкам незадовго до свята тематичні книжки, мультфільми. А ще — включити ці сюжети в заняття творчістю.

Приміром, можна чудово обіграти казку про ялинку.

Потрібно тільки вирізати з щільного паперу ялинку (можна навіть склеїти з двох половинок - так, щоб можна було її поставити). Розфарбувати її гуашшю в зелений колір. І запропонувати дитині "загорнути її сніжком" з білої гуаші, або з поролону, як мороз. Нехай під неї потім зайчик прискоче, і дитина з радістю сховає від вовка. До речі, таких героїв досить легко зліпити з пластиліну самим.

На наступному занятті цю ж ялинку "привезуть на свято", і потрібно буде її прикрасити. Доступний і цікавий для такої крихи спосіб прикраси - скачати маленькі кульки з яскравого пластиліну і й приліпити на ялинку. Потім можна запропонувати посипати все це блискітками.

Рекомендую використовувати також сюжет казки В. Сутєєва "Снігур-почтовик" (пам’ятаєте радянський мультфільм?). Адже вона містить всі святкові атрибути. І діти її зазвичай обожнюють. Можна вдало зробити цю казку основою всього ранку для таких малюків.

А ось кілька ідей для творчості на цю тему. Зліпіть з дитиною ліс, використовуючи формочки. Скачайте самого Cніговика. Якщо добре підготуватися до заняття — можна і цуценя Бобика виліпити (користуючись тими ж дитячими формочками). Потім, дотримуючись сюжета, лист Сніговика намалювати. Для цього достатньо запропонувати Вашій дитині розфарбувати жовтий паперовий трикутник. І, може, Сніговик знайде в лісі як раз ту ялинку, яку ми на минулому занятті сніжком закутували?

Якщо для самого свята ви підготували карнавальні костюми, або маски - варто влаштувати репетицію, щоб малюки до них звикли.

Сценарій дитячого Нового року

Тепер до сценарію свята.

Традиційні віршики-потішкі підійдуть для початку, як ігрова розминка.

"... Зачики сумні сидять:

Вушка мерзнути у зайчат!

Стрибок-скок, приг-скок

Вуха мерзнуть у зайчат!.."

Діти цього віку цілком можуть осилити й коротеньку роль. Скажімо, обіграти сюжет вірша, у якому лісові звірятка приходять до зайчат на ялинку, кожен зі своїм подарунком. Зобразити рухами характерну ходу свого героя, а ручками подарунок. Ведмідь несе бочонок меду, Білочка - горішки...

Добре запропонувати малюкам і прикрасити ялинку самостійно. Для цього варто підготовити необхідну кількість безпечних ялинкових прикрас. Добре було б і саморобні дитячі іграшки використати. Ялинка ж може бути "засипана снігом" з вати й блестинок. І перед прикрасою дітвора з величезним ентузіазмом прийметься її очищати.

Взагалі свято для таких малюків повинно бути більшою частиною ігровим. І якщо вже хочеться ввести класичні віршики або танці - то зовсім небагато і обов´язково з вільною грою. Приміром, вони можуть виконати під пісеньку кілька простих танцювальних рухів, кидаючи в кінці куплету на підлогу красиві паперові сніжинки.

"Хуртовина, снігопад

Пластівці білі летять...

Кружляють сніжинки,

Білі пушинки!"

Тут-таки розпочнеться справжній "снігопад", і відразу посеред кімнати виросте ціла "гора снігу". Зрозуміло, вона заготовлена заздалегідь: кілька пачок порізаних звичайних білих серветок. Будьте впевнені - діти самі зрозуміють, що далі робити! Як варіант - запропонувати пограти в сніжки з коміків серветок. Насміявшись від душі, вони будуть готові знову виконати невелике завдання - наприклад, віршики розповісти для ялинки (щоб вона вогниками порадувала).

Можна ввести в сценарій епізод із Сніговиком з нашого казкового сюжету. З´явиться щеня Бобик і попросить допомогти йому зліпити сніжного друга. Костюм "Сніговик" дуже просто зробити з великого листа поролону, складеного вдвічі, конуса з кольорового картону та дитячого ведерка. Тут, до речі, у пригоді дитячі "листи", виконані під час творчих занять.

Можна і проекспериментувати, змішуючи казки. Дітлахів приємно здивує, якщо в знайомої казці раптом з´явиться улюблений герой з іншого твору. Наприклад, Іграшковий Колобок допоможе відшукати в лісі листа для Сніговика. І розповість повчальну історію про те, як погано жаднувати і сваритися.

... Раптом дивлюся - йде Лиса: Ох, хитрю-у-уущі очі! А в зубах її - повірте! Жовтий маленький конвертик! З-за ялинки вийшов вовк: Сірий вовк - зубами щолк! Каже: давай ділитися! - Ні-і, мені самій потрібен! Сварились, кричали, мене не помічали. Мені згадалася пока Казка про Снеговіка: Йому давали діти Лист у такому конверті! Я тихенько підкатився... Взяв лист і в путь пустився!..

Щоправда, в такому випадку потрібно продумати черговість подій за сценарієм - тому що, згідно з сюжетом, ялиночку Снеговік приносить.

А коли ялинка вже наряжена - найкращий час для Діда Мороза кликати. Його костюм теж досить просто виготовити самостійно за необхідності. Краще, щоб це був хтось із знайомих. Чудово, якщо вдасться знайти Діда Мороза музичного. Діти з величезною радістю заспівають всі разом знайомі пісеньки під його дудочку, заодно відчують себе розкутіше поруч із ним. А от розповідати йому віршики можуть і побоятися, так що для цього краще вибрати інший момент. Для традиційного хороводу варто заздалегідь підготувати аудіо запис накшталт: "В лесу родилась елочка ...". Ну, і звичайно ж, фінал з довгоочікуваними подарунками Діда Мороза. Важливо продумати вміст подарунків - так, щоб нікому не було прикро. Вони повинні бути якщо не зовсім однакові, то хоча б рівноцінні і в подібній упаковці.

На цьому свято можна завершити, запропонувати частування. Ну, а якщо є бажання продовжити - підготувати другу частину. Вона повинна бути легкою і веселою, з призами та іншими розвагами, яких дітям завжди мало. Важливо не включати в таку програму ніяких завдань з правилами, які вимагають напружувати увагу. А темою може бути, наприклад, подорож в країну мультиків. Після кадрів знайомого мультика, і під відповідну пісеньку, до загальній захоплення дітвори з´являється м´яка іграшка - персонаж мультфільму.

В тему Нового року добре впишеться, наприклад, ведмежа Умка з пісенькою про ялинку. Він, звичайно, припливе на крижині (вирізаною з великого шматка поролону). І покаже дітям Північне Сяйво. Дбайливі тата й мами можуть попередньо виготовити його з декількох смуг фольги для випічки, які ефектно підсвітять ліхтариком. Ну, а взагалі для будь-якої іграшки, що імітує персонаж мультика, можна влаштувати гідну презентацію, підключивши свою фантазію.

Головне - мати велике бажання, помічників і трохи часу на підготовку. І тоді все неодмінно вдасться. А задоволення від такого свята ви отримаєте не менше, ніж самі діти.

Успіхів вам і веселого Нового року!

За матеріалами 7ya.ru

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас