Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Короткозорість. Як зрозуміти, чи дійсно падає зір? (частина 2)

Короткозорість. Як зрозуміти, чи дійсно падає зір? (частина 2)
 

У першій частині статті ми розібралися в тому, що елементарна втома і тривала робота за комп'ютером можуть призвести до погіршення зору. Але це тимчасовий ефект, і варто лише нормально виспатися і відпочити, як ваш зір відновиться. Проте є й інші причини, які можуть викликати короткочасне погіршення зору, про них поговоримо далі.



Однією з таких причин можуть стати звичні контактні лінзи. Справа в тому, що навіть сучасні лінзи не рекомендується носити більше 5-6 годин. При більш тривалому носінні вони можуть викликати синдром сухого ока – пересихання поверхні ока, що призводить до неправильного розподілу сльози на поверхні ока і, як наслідок, порушення дзеркальності рогівки. Щоб краще зрозуміти, як у цьому випадку сприймається картина навколишнього світу, просто подивіться крізь подряпані окуляри.

Іншою причиною, яка також веде до пересихання поверхні ока, є недостатня вологість у приміщенні. Аналогічно тому, як ви дихаєте пересушеним повітрям, і потім відчуваєте першіння в горлі, слизова оболонка також пересихає, викликаючи дискомфорт. До синдрому пересохлого ока призводить і тривала робота за комп'ютером, тому що в процесі такої роботи частота моргань зменшується в 2-3 рази, і поверхня очей попросту недоотримує необхідного зволоження.

Для того щоб позбавитися цієї проблеми, достатньо просто придбати в аптеці краплі для очей зі сльозостабілізуючим ефектом – вони зволожують поверхню очей, не даючи їй пересихати. Полегшення ви відчуєте відразу, а повне відновлення настане після декількох процедур.

Є й інша проблема, яка також помилково може бути розцінена як погіршення зору, яка виникає при тривалій концентрації на дрібних деталях. У цьому випадку очні м'язи досить тривалий час знаходяться в напрузі, концентруючи погляд на дрібницях, в результаті чого настає, так званий, спазм акомодації, інша назва – помилкова короткозорість. Він зустрічається як у здорових людей, так і у тих, у кого вже є певні складнощі із зором. Дійсно, після тривалої роботи з дрібними деталями, погляду вкрай важко сфокусуватися на далеких предметах, через що може виникнути відчуття, що зір погіршився. Однак, давши очам трохи відпочити, м'язи розслабляються, спазм проходить і зір знову приходить в звичний стан.

З усього вищесказаного можна зробити висновок – якщо ввечері вам важко сконцентрувати погляд на віддалених предметах, важко сфокусуватися і просто відчувається дискомфорт при розгляданні, це ще не означає, що ваш зір дійсно почав погіршуватися. У більшості випадків ви швидше за все просто переробили або іншим чином перенапружили очні м'язи. Все, що вам потрібно, не бігти відразу ж до офтальмолога за новою парою окулярів або лінз, а для початку просто дати вашим очам відпочити, розслабитися і зволожити їх передню поверхню.

Лікарі-офтальмологи настійно не рекомендують працювати за комп'ютером в лінзах і взагалі довго носити їх, а також працювати з дрібними деталями на близькій відстані впродовж тривалого періоду. Привчіть себе робити хоча б раз на годину 5-хвилинну перерву і регулярно закапувати очі спеціальними краплями – це допоможе уникнути багатьох проблем, у тому числі і погіршення зору.

Якщо ж все це не допомагає, і з кожним днем ви бачите все гірше, тоді не затягуючи зверніться до перевіреного лікаря за порадою. Будьте здорові!

Автор: Сальнікова Катерина

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас