Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

За кордон з дитиною – як правильно оформити документи

За кордон з дитиною – як правильно оформити документи
 

Поїздка за кордон, особливо, якщо мова йде про країни Шенгенського союзу або інші, в які не так просто потрапити, завжди пов'язана з великою кількістю документів і паперової тяганини. І це не кажучи вже про те, щоб поїхати кудись з дитиною. Як правильно оформити документи на дитину, щоб поїздка принесла тільки максимум задоволення? Про це ми поговоримо далі.



Отже, перший крок – це внесення до свого закордонного паспорту даних про дитину або оформлення дитячого проїзного документа. Для того щоб дитина могла спокійно перетнути кордон, вона має бути вписана в паспорт одного або двох батьків, і при собі потрібно мати оригінал свідоцтва про народження дитини. Починаючи з 5 років, за бажанням батьків в паспорт також може бути внесена фотографія чада. Дитячий проїзний документ можна оформити у відділі у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб. При цьому замовити його можна лише до 16 років, а діє він до 18-річного віку.

Які потрібні документи?

- Свідоцтво про народження дитини або паспорт, якщо дитина вже досягла 16-річного віку;

- Громадянські паспорти обох батьків;

- Довідка з ЖКГ, якщо батьки прописані в різних місцях;

- Фотографії 3,5х4,5 (4 штуки);

- Ідентифікаційний код дитини або будь-якого з батьків;

- Квитанція про оплату послуг.

Другий крок – готуємо заяву для посольства. Крім паспортів, вам також знадобиться завірена у нотаріуса письмова заява від другого батька про те, що він не проти переміщення його дитини за кордон. Якщо ви часто плануєте їздити з дитиною, тоді краще відразу оформляти не одноразову заяву, а договір про вільне переміщення дитини. А в іншому випадку, якщо один з подружжя проти, то другий може довести корисність поїздки для дитини через суд і отримати рішення, на підставі якого і зможе їздити не один раз.

Якщо дитина відправляється за кордон самостійно або в супроводі бабусі/дідуся, також необхідна нотаріально завірена заява від обох батьків. Заява може бути одна відразу від двох – це допоможе вам трохи заощадити.

Третій крок – оформляємо заяву для митного та прикордонного контролю. Для митних органів вам доведеться оформити ще одну заяву, яка буде у вас з собою. Іноді після отримання візи, посольства повертають документи і, можливо, вам вдасться трохи заощадити і скористатися першим зразком. Але сильно сподіватися на це не варто, і краще заздалегідь підготувати ще один екземпляр нотаріально завіреної заяви.

Заява не знадобиться, якщо другий з батьків помер, пропав безвісти, позбавлений батьківських прав, визнаний недієздатним і т.д. У цьому випадку ви матимете пред'явити оригінал одного з документів, що підтверджують відсутність прав у іншого батька.

Автор: Сальнікова Катерина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас