Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Календар щеплень – інші щеплення

Календар щеплень – інші щеплення
 

На жаль, навіть вчасно і правильно проведена вакцинація згідно календарю рекомендованих щеплень нашим міністерством охорони здоров'я, не дає гарантії того, що дитина або навіть доросла людина не заразиться іншою важкою вірусною інфекцією. Тому варто також звернути увагу і на інші рекомендовані щеплення, які допоможуть зберегти здоров'я вам і вашій дитині. Які?

Вітряна віспа

Діти, які не хворіли на вітряну віспу до 12-місячного віку, і тим більше до вступу до школи, знаходяться в групі ризику, до якої також належать і дорослі, що не перенесли це захворювання. І дітям, і дорослим з цієї категорії настійно рекомендується пройти вакцинацію від вітрянки.

Гепатит А

В обов'язковому порядку вакцинація проти гепатиту А необхідна всім, хто працює у сфері громадського харчування і виробництві продуктів харчування, службах спеціального призначення, у тому числі МНС і військовослужбовці, працівники водоочисних та водовідвідних мереж, особи, які беруть участь у миротворчих заходах, що надають гуманітарну допомогу, особи, що вживають наркотичні речовини внутрішньовенно, зі СНІДом, а також особи, що проживають, подорожують або мають контакт з іншими людьми з епідеміологічних регіонів.

Гепатит В

Вакцинацію проти гепатиту В рекомендується робити тій же групі ризику, що й від гепатиту А, але додатково також усім, хто має незахищені статеві контакти, хворим на онкологічні захворювання, при наявності хвороб печінки, і просто всім молодим людям у віці від 20 до 40 років Особливо жінкам.

Грип

Хоча епідемії грипу для нас не новинка, і щороку в різних регіонах спалахують епідемії цього захворювання, більшість людей відноситься не серйозно до вакцинації від нього, незважаючи на те, що навіть при належному лікуванні щороку тільки в Україні від грипу помирає кілька десятків людей. Кому ж рекомендують пройти вакцинацію в першу чергу? Молодим жінкам, які планують вагітність під час епідемії грипу, працівникам спеціальних служб і медичних установ, людям, які доглядають хворих на грип, пенсіонерам, і всім працівникам організацій з великим штатним колективом.

Кашлюк, кір, епідемічний паротит, краснуха, ротавірусна, менінгококова і пневмококова інфекції

Щеплення рекомендуються усім дорослим для профілактики, особливо в період епідемії і масового зараження інфекцією і при подорожі в регіони з високим рівнем заражуваність.

Папіломавірусна інфекція

Вакцинація рекомендується метою запобігання появи цервікальної інтраепіталіальної неоплазії 2 і 3 ступеня, раку піхви, матки, генітальних кондилом у жінок і чоловіків та інших захворюваннях статевої системи, які викликає вірус папіломи в людині.

Також при бажанні ви можете зробити і інші вакцинації, якщо звичайно є зареєстрована вакцина проти конкретного вірусу або за направленням вашого лікуючого лікаря.

Будьте здорові!

Автор: Сальнікова Катерина

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас