Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Звідки прийшла до нас Масляна?

Звідки прийшла до нас Масляна?
 

Масляна (Масниця) – язичницьке свято, яке сягає своїм корінням сивої давнини. Проте і до наших днів гучна забава свята Масляної не втратила актуальності. Мабуть, секрет такої популярності у веселих традиціях святкування та у смачних пригощаннях. З прийняттям християнства, багато язичницьких свят і традицій адаптували під християнські, так само і тиждень язичницької Масляної у церковному календарі зазначено як Мясопустний (Сиропустний) тиждень.

Чому Масляна?

Свято Масляна – це гучні та веселі проводи зими, люди вірили, що гуляючи протягом тижня Масляної, вони проганяють зиму та закликають весну. Існує багато версій походження самої назви свята, найчастіше її пов’язують зі звичаєм смажити (пекти) млинці – основну страву свята. Адже круглий млинець – символ сонця, яке так виглядали люди. А основу млинців складають молоко, яйця, масло, сметана, тож і назва пішла звідси. До речі, що стосується млинця як символу сонця, люди в давні часи здійснювали багато ритуальних дій, які асоціювались з приходом сонця, його наслідуванням: наприклад водили хороводи (знову ж таки, коло – символ сонця), носили вулицями прикрашене колесо воза.

В масляний тиждень панував достаток, щедрим частуванням не було кінця і краю – це було важливою умовою. Ну і, звісно, королями столу були млинці: на будь-який смак. Кожна господиня мала власний особливий рецепт смаколика, який передавався від мами донці. А в неділю перед тижнем Масляної було прийнято провідувати родичів та близьких, люди ходили в гості одні до одних, частувались за святковим столом. До речі, в цей день ще можна було їсти м'ясо (востаннє перед Великоднем), тож ця неділя отримала назву м’ясної. Протягом усього тижня Масляної люди багато спілкувалися, взаємно гостювали у рідних, розважалися та пригощалися.

Розваги і традиції Масляної

Святкування Масляної були дуже пустотливими і галасливими, адже люди вірили, що таким чином закликаючи весну, вони швидше розбудять її і закличуть до свого краю. Традиційними були катання на санях, молодь об’їжджала село по колу (знову ж таки, тут зустрічаються символи кола – сонця), із жартами та піснями. Діти з’їжджали з гірок на санках, грали в сніжки, скрізь панував сміх, веселощі. Народні гуляння – ось найточніший опис того, як відбувалось святкування Масниці.

А ближче до вечора розпалювали велике вогнище, на ньому спалювали опудало зими під веселі жарти і сміх, остаточно прощаючись з нею. Люди просили вибачення один в одного, також, в ці дні позбавлялись мотлоху, старих речей: домівки і серця очищувались від непотребу.

Ось так гучно і весело зустрічали наші предки весну, радіючи майбутньому пробудженню природи, оновленню життя.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас