Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як бути в курсі шкільних справ дитини без суттєвих зусиль?

Як бути в курсі шкільних справ дитини без суттєвих зусиль?
 

Давно відомо про дві основні рушійні сили педагогічного процесу – родину та школу. І про те, що лише їх повноцінне та всебічне поєднання дозволяє розраховувати на успіхи у навчанні дитини. Але як само діють ці інститути? Якщо зі школою все більш-менш зрозуміло – вчителі ведуть уроки, їм нараховується за це зарплатня, функціонує система відбору учнів, класні приміщення наповнюють навчальним обладнанням, випускники отримують атестати, відповідальні чиновники міністерства освіти і науки орудують папірцями, безперервно ведуться журнали та щоденники тощо, – то прояви батьківського внеску в освітній процес жодним чином не інституційовано, і різні батьки мають різні уявлення щодо необхідного ступеню заглиблення у шкільні справи.



Одні батьки ретельно слідкують за успіхами дитини, тероризуючи її щоденними вимогами звітів та перевірками домашнього завдання. Інші лише зрідка включаються у процес, в основному з формальних причин (батьківські збори, виклик до школи, дзвінок від голови батьківського комітету). Треті взагалі не вважають за необхідне заглиблюватись у ці питання, «віддаючи своїх дітей професіоналам, які за це гроші отримують». Однак і перших, і других, і третіх об’єднує скоріше формальне, ніж змістовне залучення у педагогічний процес, скоріше зовнішньо обумовлені обов’язки, ніж внутрішня необхідність, скоріше відоме, ніж ведуче положення всередині освітнього процесу. І це не дивно: важка робота (а може навіть і дві), вантаж побутових проблем та відсутність вільного часу не залишають шансів на повноцінну, вдумливу та регулярну участь у шкільних справах дитини. Як тут не піддатися спокусі віддати ініціативу в цьому питанні спеціально виученим професіоналам?!

Але ж досвід підказує, що вчителі далеко не завжди справляються зі своїми завданнями. Ми щоденно стикаємось із м’яко кажучи «недоосвіченими» молодими людьми, які не те, що фахівцями у вузьких питаннях не здатні стати, а й сформулювати просту думку іноді не в змозі. Хочете, щоб і Ваша дитина поповнила лави атестованих та дипломованих неуків? Вочевидь, ні. Вочевидь, слід бути більш залученим у педагогічний процес. Але знову ж таки, де взяти час? А сили? А терпіння? Знову ми там, звідки прийшли.

А ось якщо можна було б спростити і зробити максимально комфортним процес залучення до шкільних справ…Скажімо, відповідати на питання вчителя у Ваш, а не в його вільний час. Або, наприклад, ознайомлюватись із оцінками дитини, коли Ви у настрої для цього, а не поки дитина не спить. Або дізнаватись у вчителя про успіхи/невдачі своєї дитини без надокучливих надзвонювань у пізню годину, а просто шляхом натискання двох-трьох кнопок. Напевно це дозволило би більш уважно і вдумливо заглиблюватись у освітні питання…

Найцікавіше те, що всі ці зручності досить легко забезпечити завдяки сучасним комп’ютерним та мережевим технологіям. Адже, технічно, не є проблемою – побудувати платформу для спілкування батьків та вчителів, яка буде оснащена кількома суто шкільними інструментами…

А тепер увага! Всі ці речі, виявляється, вже реалізовано у безкоштовному сервісі для батьків та вчителів «Школа+» (http://schoolplusnet.com) від компанії ВГ «Основа». Більше того, цей веб-ресурс набирає обертів – вже зараз на ньому зареєстровані вчителі та батьки з більш ніж 600 міст і сіл України. Вже на даний момент зафіксовано багато прикладів продуктивного використання сервісу: батьки запитують у вчителів інформацію щодо своїх дітей; організуються всілякі шкільні та позашкільні заходи; ведуться електронні щоденники учнів; батьки регулярно інформуються щодо шкільних справ; створюються портфоліо учнів, де завантажуються документи про їхні успіхи (виграш на олімпіаді, участь у спортивних змаганнях, дипломи, грамоти, виступи на секціях тощо).

Завдяки цьому сервісу, завжди проблемне, дискомфортне та тяжке спілкування між батьками та вчителями здійснюється тепер у зручний для всіх час, не потребує вставання з улюбленого крісла, не генерує психічного напруження та не передбачає плати за телефонні розмови. Всього лише, зайшов у інтернет, авторизувався, швидко подивився оцінки своєї дитини, повідомлення від вчителів, цікаву статтю виховного профілю, «лайкнув котиків», яких запостили інші батьки, і можна вже займатися особистими справами. І шкільні питання під контролем і особистий час з’являється. І все це – абсолютно безкоштовно!

Тож заглибитися у шкільні справи своєї дитини можна без всяких проблем та тягарів просто зараз. Для цього треба лише зайти на сайт «Школа+», зареєструватися та запросити класного керівника та інших батьків приєднатися до своєї спільноти.

Тільки, будь ласка, не треба казати, що «Ви вже надто старі для цього» або «всі ці комп’ютерні штучки не для Вас». Такий підхід є абсолютно неконструктивним і призводить до накопичення проблем, а не до їх вирішення. Можна, звісно, і далі, подібно до китайського стратега, сидіти на берегу ріки і чекати поки повз Вас пропливе відкинутий суспільством Інтернет. Але навряд чи слід розраховувати на успіх у цій справі – з набагато більшою ймовірністю можна побачити в цій річці Ваше власне тіло, тому що ігнорування технічного прогресу, лінощі розуму та спротив новому виштовхують нас із сучасного життя, роблять нас неконкурентоспроможними, повільними, архаїчними, нерезультативними, нецікавими навіть нашим власним дітям. Це не кажучи вже про те, що нехтуючи сучасними технологіями, ми самі в себе крадемо час та комфорт.

Тому відкиньте всі неконструктивні упередженості та беріть освіту Вашої дитини у свої надійні руки. Тим більш, що тепер це вже не буде для Вас тягарем. Реєструйтесь на сервісі «Школа+», запрошуйте вчителів Вашої дитини і відтепер завжди будьте в курсі всіх шкільних справ!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас