Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Привчаємо до горщика двійнят – як впоратися молодим батькам?

Привчаємо до горщика двійнят – як впоратися молодим батькам?
 

Привчання дитини до горщика – справа непроста. А якщо у вас двійнята? Це вдвічі більше «аварій», вдвічі більше зусиль і нервів з вашого боку... Так, у привчання до горщика двійнят, звичайно, є свої складності, однак і є переваги – дітки будуть стимулювати і мотивувати одне одного, адже успіхи однолітка – потужна рушійна сила, коли мова йде про привчання дітвори до горщика.



Почати, звичайно ж, варто з найголовнішого – чи готові ваші малюки до горщика? Чи просять вони змінити підгузник кожен раз, коли він забруднений? Чи намагаються вони усамітнитися, коли хочуть в туалет? Якщо так, наші поради будуть для вас дуже доречні.

Не думайте, що маєте привчати до горщика двійнят одночасно. Деякі двійнята, особливо якщо це хлопчик і дівчинка, вчаться ходити в туалет самостійно з розривом в рік, і це нормально. Всі дітки різні (навіть якщо ваші дуже схожі). Проте, багато батьків вирішують привчати обох дітей до горщика, коли один з них починає показувати ознаки готовності до даного процесу. Друга дитина, звичайно ж, гальмуватиме процес, але зацікавиться набагато швидше, побачивши, як братик або сестра робить свої перші успіхи.

Купіть два горщика. Звичайно ж, щоб привчити дитину до горщика, у неї має бути свій власний. При чому, горщики краще купувати різні за кольором або малюнком, щоб дітки їх не плутали, а також, щоб кожен горщик подобався своєму господареві.

Проведіть підготовчу бесіду. Десь за тиждень до дня «Г» (день, коли у діток з'являться горщики), почніть розповідати про те, що трапиться і навіщо це потрібно. Потім зробіть похід в магазин за новими горщиками справжньою подією для дітвори, а ще прикупіть білизну для «дорослих» хлопчиків або дівчаток. Ви здивуєтеся, як сильно це може промотивувати ваших двійнят.

Дайте діткам бігати роздягненими (принаймні, нижче пояса). Від двох дітей, які пісяють цілий день в штанці або колготки, може бути багато прання. Пожалійте себе і дайте малюкам побігати голяка. Але будьте готові до калюж на підлозі і не давайте дітлахам довго грати на килимі (регулярно кличте їх сходити в туалет).

Покличте підкріплення. Найміть няню або попросіть маму чи чоловіка допомогти вам в цій нелегкій справі. Вам буде складно одній встежити за двома дітками, щоб запобігти «аварії» - поки ви відволічетеся на одного, другий вже може намочити або забруднити ваш килим або диван.

Спробуйте «синхронізувати» двійнят. Якщо одна дитина проситься в туалет, зводіть і іншу, і постарайтеся змусити її теж сходити. Привчаючи двійнят до горщика, багато батьків користуються таймером: засікають 20-30 хвилин, а потім висаджують обох малюків на горщики. Таким чином, вам не доведеться постійно кидатися між однією дитиною і іншою, пропонуючи їм по черзі сходити в туалет.

Введіть винагороди. Хваліть діток кожен раз, коли вони успішно впоралися із завданням, навіть коли постаралися. Винагорода може бути простою – переможний танець або пісенька цілком підійдуть.

Не влаштовуйте змагання між двійнятами. Пара зайвих похвал дитині, яка краще справляється з горщиком – це нормально, але не змушуйте другого малюка думати, що він гірший.

Не використовуйте успіх однієї дитини для мотивації іншої. Малюк, що відстає в привчанні до горщика, і так бачить, що братик або сестричка справляються краще, і не потрібно йому зайвий раз на це вказувати. Замість цього мотивуйте дитину, щоб, знову ж таки, не було духу суперництва.

І ще раз хочемо нагадати про головне правило привчання до горщика: не змушуйте малюка, якщо він не готовий, не лайте, якщо у нього не виходить і трапляється «аварія». Замість цього краще скажіть: «Ой, аварія. Нічого, наступного разу постараємося сходити на горщик.»

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас