Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Завершення посту: як перейти на новий раціон без шкоди для здоров’я?

Завершення посту: як перейти на новий раціон без шкоди для здоров’я?
 

Ось і підходить до свого завершення найбільш строгий піст для усіх християн – Великий піст. Багато з нас зробили собі певні постанови і утримувалися від заборонених страв протягом досить тривалого часу. Тож вихід із такого тривалого посту може стати стресом для організму, особливо, якщо цей вихід різкий і неправильний. Тож, аби не наносити стресу своєму організму, варто дотримуватись простих та чітких правил. Отже, виходимо із посту правильно!



Більше води

Наприкінці посту особливо актуально збільшити кількість води, яку ви випиваєте протягом дня. Цим ви підтримаєте свій організм напередодні суттєвих змін раціону, це допоможе зменшити додаткові навантаження, які грядуть із зміною раціону.

Грамотно корегуйте кількість білка

На час посту кількість білкової їжі в нашому раціоні суттєво знизилась, тож вводити тваринний білок після такої тривалої перерви слід поступово. Отже, не варто одразу з першого дня налягати на червоне м'ясо, аби не призвести до порушень у роботі шлунково-кишкового тракту. Протягом перших днів після завершення посту поверніть у раціон яйця та молочні продукти. Робіть це поступово. Наприкінці першого тижня можна також починати вводити в раціон рибу та птицю. І тільки потім поступово можна вживати червоне м'ясо.

Не забувайте про овочі

Часто після завершення посту ми різко знижуємо кількість овочів та фруктів в раціоні. А зниження кількості клітковини, безперечно, позначиться на процесі травлення. Клітковина потрібна нам для очищення від продуктів розпаду білка, кількість якого починає збільшуватись у нашому раціоні по завершенні посту.

Контролюйте порції

Важливо розуміти, що вводити призабутий організмом тваринний білок потрібно дуже поступово. Ваші порції мають бути невеличкими, нехай орієнтиром служить долоня: порція має бути приблизно таких розмірів, щоби поміщатися на ній. Їжте дрібними порціями, через кожних 2,5 -3 години.

Обережно з сіллю

В перші дні після виходу із посту обмежте споживання солі, адже її надлишок може призвести до утворення набряків. Те саме стосується вживання алкоголю – варто дуже обережно вживати його в перші дні після закінчення строго посту.

Не забувайте про кисломолочні продукти

Кисломолочні продукти допоможуть організму справитись з новою їжею, подбають про нормальну мікрофлору.

З прийдешнім Великоднем Вас! Бережіть своє здоров’я!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас