Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як покращити апетит малечі?

Як покращити апетит малечі?
 

Для багатьох батьків нагодувати дитину – це справжня проблема. Кожного дня історія повторюється: істерики, сльози, вмовляння, а результат – кілька ложечок «за маму» і «за тата»… Чи це у всіх дітей наступає такий період, чи тут помилка батьків? Звісно, однозначної відповіді на таке запитання не вдасться знайти. Але ми спробуємо розібрати найтиповіші помилки, які зазвичай допускають мами й тати, провокуючи «поганий апетит» малечі.

За столом є свої правила

Вже не раз у наших статтях ми піднімали тему організації самого процесу харчування. Адже класичною в багатьох сім’ях стала ситуація, коли дитя харчується не на кухні, за столом, а у напівлежачому положенні на дивані чи в ліжку, перед монітором комп’ютера чи екраном телевізора. І щоб не говорили батьки про те, що інакше ніяк, і включити мультфільм – це єдиний шанс нагодувати маленького вередуна, який не бажає їсти, насправді це не зовсім так. Ми чомусь не хочемо розуміти, що всіх цих «ритуалів» навчаємо дітей самі.

Звісно, якщо дитя з самого малечку їло то в дитячій, то в вітальні, то на дивані, то на підлозі, то лежачи, то стоячи – про які правила може бути мова? Трирічному малюку, який досі не знав про те, що їсти потрібно лише на кухні, сидячи за столом, та ще й приблизно в один і той самий час, важко прищепити таке розуміння. Натомість у малят, які від шести місяців (з того віку, коли вони почали вживати перший прикорм) знають, що прийом їжі відбувається за певними правилами, навіть думки не виникає про те, що може бути якось по іншому. Тож вкотре хочеться підкреслити: діти, які звикли до певного порядку змалечку, знають, що процес прийому їжі має свої непорушні правила, - значно рідше закатують істерики на тему: «Не буду їсти!».

Хороший приклад – найкращий вчитель

Хочете, аби діти розуміли якісь правила – дотримуйтесь їх самі. Якщо у сім’ї ніхто не дотримується тих принципів, які ви бажаєте прищепити малюку – важко буде досягнути результату. Запрошуйте всю сім’ю до столу, нехай спільні сніданки, вечері стануть сімейним ритуалом, учасником якого, звісно, буде і найменший член сім’ї.

Власний посуд

Обов’язково придбайте малюку красивий, яскравий посуд, який йому подобатиметься. Це, звісно, додасть процесу прийому їжі більшої цікавості в очах дитини, а ще, дітям дуже подобається мати особисті речі, які належать лише їм.

Режим

Навіть якщо у вашому домі досі не чули слова «режим» - спробуйте ввести його. Ні для кого не секрет, що правильно - харчуватися приблизно в один і той самий час. Тоді організм звикає до такого режиму, і коли вже наближається година прийому їжі – починає активніше вироблятися шлунковий сік, ми відчуваємо голод, організм нагадує: пора їсти.

Перекуси

Перш ніж констатувати, що у вашого малюка проблеми із апетитом, його неможливо нагодувати, пригадайте, скільки різного роду перекусів він має протягом дня? Печива, цукерки, вафлі, батончики, барні… Дитина починає ранок з цукерка, а останній прийом їжі перед сном – солодка кукурудзка? То про який апетит і нормальний режим харчування може йти мова? Ми рекомендуємо обмежити кількість солодощів в раціоні дитини (про те, яку шкоду вони мають для маленького організму – годі й перелічувати, лише гляньте на етикетку та прочитайте склад найпопулярніших дитячих ласощів: що корисного ви там знайдете?).

Звісно, їсти несолодку кашу після шоколадного батончика малюк не захоче, а про овочі можна взагалі забути. Так, всі малята ласуни і люблять солодке, але батьки цілком можуть і повинні контролювати кількість спожитих солодощів. Цукерки не мають бути у вільному доступі для дитини, замість таці із солодощами, нехай на вашому столі завжди стоїть таця із фруктами.

Якщо ж звичка починати день із солоденького вже закріпилася – спробуйте пояснити малюку, що солодощі – це десерт, їх в помірних кількостях можна вживати після основного прийому їжі. Ви можете показати дитині мультфільм про те, яку шкоду надмірне споживання солодкого має для її здоров’я, наприклад як псуються маленькі зубки (сьогодні такі мультфільми знайти не важко в мережі).

А на прогулянку?

Ми впевнені, що прогулянка на свіжому повітрі – кращий спосіб покращити апетит. Часто простежується зв'язок – поганий апетит у тих дітей, які мало бувають на свіжому повітрі, мало рухаються. Тож якщо малюк відмовляється їсти суп – не варто пропонувати йому альтернативу у вигляді солодкого бісквіта (з міркувань «хай хоч щось з’їсть»). Краще запропонуйте дитині піти разом на прогулянку в найближчий парк, чи, бодай, вийти на найближчий дитячий майданчик, погратися в пісочниці, погойдатися на гойдалках, з’їхати з гірки… Впевнені, апетит після активної гри одразу з’явиться!

Ми переконані, якщо дотримуватись простих правил, можна «повернути» апетит малечі. Проявіть лише кмітливість та наполегливість!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас