Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Дитяча казка: Рибка-мандрівниця

Дитяча казка: Рибка-мандрівниця
 

Жила в морі рибка на ім’я Фішка. Вона була ще маленькою, тому ніколи сама не відпливала далеко від свого будинку. Зате кожного дня вона разом з іншими рибками-малюками слухала розповіді дорослих риб про те, як багато дивного є в морі. Фішка мріяла скоріше вирости, щоб вирушити в подорож.



Якось вранці вона подумала: «А раптом, поки я буду рости, в морі не залишиться нічого цікавого?» Злякавшись, що так може статися, Фішка потайки від усіх попливла в море. Течія відносила Фішку все далі, а дорогою вона милувалася різнокольоровими водоростями, камінчиками, коралами. У морі плавали великі та маленькі рибки, яких Фішка раніше не бачила.

Раптом Фішка побачила на дні помаранчеву морську зірку, яку одразу впізнала за розповідями риб. - Ти ж морська зірка? - Вирішила уточнити Фішка.

- Вірно, - сказала зірка. - Я вмію плавати і повзати, хоча і дуже повільно.

- А я - рибка Фішка, і сьогодні моя перша морська подорож.

Незабаром Фішка побачила когось, схожого на перевернуту прозору чашу з ніжками.

- Це ж медуза! - вигукнула Фішка. Рибка хотіла торкнутися до неї, але медуза зупинила Фішку:

- Краще не чіпай мене, а то я випадково можу тебе вжалити - така у мене особливість, - сказала медуза.

Фішка трохи помилувалася медузою і попросила:

- Підкажи мені, тітка медуза, як мені знайти ще якогось цікавого морського жителя.

- А навіщо його шукати? - Здивувалася медуза. - Ось же він, прямо перед тобою. І вона показала на кущ водоростей.

Але скільки Фішка не вдивлялася, нічого крім водоростей не помітила.

- Жартуєш? Немає тут нікого! - ображеним голосом сказала рибка.

Але в цей момент водорості заворушилися і піднялися. І тут частина куща перетворилася в сріблястого восьминога. У нього було вісім щупалець, які росли прямо з голови.

- Не лякайся, рибка. Я вмію міняти колір. Я замаскувався в водоростях, щоб мене хижі риби не помітили, тому ти не змогла відрізнити мне від водоростей.

Фішка дуже здивувалася такій здатності і сама вирішила спробувати - чи не поміняється її колір на колір водоростей. Ну, звичайно, нічого у неї вийшло.

- Моя перша подорож в море вийшла дуже цікавою, і я рада, що знайшла нових друзів! - Сказала Фішка. - Але мені вже час повертатися додому, щоб мама з татом не переживали за мене.

Фішка вже було попрощалася зі своїми новими друзями, але раптом зрозуміла: вона запливла так далеко від будинку, що тепер не знає, де він! Фішка злякалася і мало не заплакала:

- Здається, я загубилася. Як же мені повернутися додому? Як зрозуміти, в який бік берег?

- Не хвилюйся, рибко, - заспокоїли її морська зірка, медуза і восьминіг. - Зараз ми покличемо морську черепаху. Вона вміє знаходити дорогу до берега і швидко плаває. Ми попросимо, щоб вона доставила тебе додому.

Восьминіг покликав морську черепаху. Морські тварини розповіли їй, що сталося з Фішкою-мандрівництвом. Морська черепаха з радістю погодилася допомогти маленькій рибці, яка без дозволу спливла одна в море.

Фішка попливла за черепахою, і зовсім скоро вони були недалеко від берега - там, де будиночок рибки.

- Фішка, ти більше не плавай сама в морі, поки не виростеш, - сказала маленькій рибці морська черепаха. - Краще ми самі будемо відвідувати тебе, або припливай до нас в гості разом з батьками. - Добре! - Погодилася Фішка. - Спасибі тобі, добра морська черепаха. Передай спасибі всім моїм новим друзям!

Так рибка Фішка благополучно повернулася додому і, поки була маленькою, більше ніколи не плавала далеко з дому сама. А морська зірка, медуза, восьминіг і морська черепаха часто припливали до неї в гості.

Автор: Олена Кукуєвицька

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Дитяча казка: Надзвичайний Жако

Одного дня у міському парку з’явився дивний птах. Сірий, але не голуб. З великим дзьобом, та не ворон. З червоним хвостом, однак не півень.

Дитяча казка: Пригоди Мурашки

Мурашка повернувся додому пізніше за всіх, коли вже майже усі його сусіди полягали спати в мурашнику.

- Ти де був? - суворо запитав його мураха-сторож. – Ми за тебе хвилювалися.

Дитяча казка: Олівець-забіяка

В коробці з олівцями жив чорний олівець-забіяка. Часом він робив усілякі капості, наприклад, малював чорні плями на чужих малюнках. Або навмисно дряпав папір своїм гострим носом.

Дитяча казка: Пригоди Малюванчика у шкільному портфелі

У першокласниці Кіри було завдання написати в прописах слово «хлопчик». Однак Кіру того дня вкусила невидима, але настирна казкова мушка-лінивка. І замість того, щоб написати, дівчинка намалювала в зошиті хлопчика: голова – це коло, тулуб – це овал. Ручки та ніжки – чотири відрізки. Крючечки на голові – то волосся, ну і, звичайно, очі, ніс та ротик.