Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чорничний сезон: рецепти для заготівлі

Чорничний сезон: рецепти для заготівлі
 

Для багатьох із нас літо – улюблена пора. І серед усіх літніх «бонусів» - фруктово-ягідне різноманіття: хто не любить поласувати смакотою, особливо, коли вона ще й корисна. У кожного свої фаворити: хтось чекає сезону полуниці, хтось обожнює черешні, для когось улюблені ласощі – соковита малина чи смородина. Зараз же у розпалі чорничний сезон. Усі ми знаємо про користь чорнички: вона і рекордсмен за вмістом вітаміну С, і корисна для зору та травлення, здатна знизити рівень цукру в крові, а ще – зменшує ризик серцево-судинних захворювань. Тож не годиться залишати поза увагою сезон цієї мега-корисної ягоди. А як зберегти її смак і користь на довше – про це далі.

Заготовляємо чорницю

Перед тим як поділитися з вами кількома цікавими рецептами чорничних ласощів для заготівлі, хочеться сказати кілька слів про підготовку ягід. Отож, чорницю спершу потрібно перебрати, очистити від домішок, листя та плодоніжок. Після того промити у холодній воді, дати стекти і викласти на рушник, аби ягода висохла.

Чорнично-цитрусове варення

1 кг чорниці
1 лимон
2 апельсини
200 мл води
1 кг цукру

Апельсини та лимон ошпарити, розрізати на кілька частин та видалити кісточки. Підготовану чорницю і цитрусові пропустити крізь м’ясорубку (можна подрібнити у блендері). Змішати фруктово-ягідне пюре, цукор та воду - все довести до кипіння. Варити протягом 15 хвилин на слабкому вогні, часто перемішуючи. Готове варення розлити у заздалегідь простерилізовані банки, закатати і перевернути, укутати. Залишити до повного вистигання.

Чорниця у власному соку

3 кг чорниці

Підготовленими ягодами заповнити сухі, стерилізовані банки, прикрити їх кришками (не герметично) і поставити в посуд з водою (вода повинна займати ¾ висоти банок). На дно посудини, у яку ви помістите банки з чорницями, потрібно встановити дерев’яні грати, або ганчірку, складену у кілька шарів. Посудину із банками накрити кришкою. Кип’ятити 20 хвилин. Вийняти банки, щільно закупорити. Остудити.

Чорнично-смородиновий джем

3 кг чорниці
3 скл. червоної смородини
4 кг цукру

Червону смородину пропустити крізь м’ясорубку, помістити в каструлю, довести до кипіння, зняти з плити, остудити і віджати сік крізь марлю. Змішати смородиновий сік з цукром та зварити сироп. В киплячий сироп частинами класти підготовлену чорницю і варити на сильному вогні 35-40 хвилин, постійно помішуючи. Гарячим перекласти джем у стерилізовані банки (для утворення захисної плівки не одразу накривати кришками, а залишити банки відкритими до повного вистигання). Після цього закатати кришками як звичайно.

Смачного!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас