Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Дитина зранку відмовляється снідати? – А може вона «сова»?..

Дитина зранку відмовляється снідати? – А може вона «сова»?..
 

Чому деякі батьки скаржаться, що нагодувати дитину сніданком для них – справжня каторга, інші ж не розуміють про що йдеться, адже їх малеча зранку завжди бадьора і з гарним апетитом. Ранок для деяких батьків починається зі «стягування» з ліжка своїх чад, а дальше сльози, умовляння, «насильний» сніданок («сніданком» в таких сім’ях називають 2-3 ложки каші, які дитину вдалось впросити проковтнути). В інших же сім’ях діти прокидаються швидше за батьків, зранку завжди в гарному настрої, бадьоро граються, з апетитом снідають. Можливо різниця у біоритмах цих дітей?



Гадаєте, версія про «сов» та «жайворонків» - лише міф? Та навіть сомнологи визнають, що наші біологічні годинники влаштовані по-різному. Виявляється, «жайворонки» і «сови» не лише прокидаються і вкладаються до ліжка в різний час, а й їдять по-різному. І про це треба знати.

Травна система «сов» та «жайворонків» відрізняється?!..

В зв’язку з тим, що для жайворонка природно прокидатися раненько, тож і його травна система працює таким чином, що з апетитом зранку проблеми відсутні. Прокинувшись бадьорим, жайворонок відчуває голод, адже жовч у нього в цей час вже активно виробляється в печінці, ферменти підшлункової залози готові розчиняти жирні кислоти і допомагати жирам всмоктуватися. Тож ті, хто любить прокидатися зранку, можуть із апетитом з’їсти на сніданок доволі калорійну їжу.

Інша річ – «сови». Адже вранці їх будить не внутрішній біологічний годинник, а наведений звечора будильник (у випадку малюків – мама й тато ;). Такі діти важко прокидаються, весь ранок почуваються млявими, тож про хороший апетит і мови бути не може. Їхня травна система після нічного відпочинку набирає обертів повільно, найбільша кількість жовчі починає вироблятися тільки до середини дня.

Але їсти ж треба!..

Звісно, «сові», як і «жайворонку», потрібно снідати, адже сніданок захищає травну систему від хвороб і дає організму сили. Що ж робити батькам «совеняти», яке скаржиться, що вранці йому шматок в горло не лізе? Щоб розбудити шлунок дитини, запропонуйте їй зранку випити склянку води. Після цього добре було б залізти під душ, або провести обтирання мокрим рушником – це збадьорить і підвищить апетит. Сніданок «сови» - обов’язково легкий: мюслі з йогуртом, тости з медом і склянка какао. А от справжній апетит у «совеняти» пробудиться пізніше, коли дитина буде вже в школі, чи дитсадку. Якщо повноцінно поїсти у школі немає змоги – зберіть для школярика ланч-бокс, у який потрібно покласти бутерброд із сиром, горіхи, відварне м'ясо (білки та жири допоможуть дитині швидко насититися).

Користуйтесь нашими порадами і нехай ваш ранок буде добрим!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас