Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Робоче місце, яке надихає: 3 поради для тих, хто працює вдома

Робоче місце, яке надихає: 3 поради для тих, хто працює вдома
 

Останнім часом все більше людей працюють віддалено, не виходячи з дому. Відмова від звичної офісної обстановки для багатьох – як ковток свіжого повітря: можливість самому регулювати свій робочий графік, влаштовувати робоче місце як заманеться… Та, поряд з рядом переваг, можуть виникати деякі труднощі. Адже через брак організаційних навиків і самодисципліни, працювати вдома справді ефективно декому буває дуже складно. І тут, до речі, важливу роль відіграє вміння вдало облаштувати своє робоче місце. Адже у багатьох воно просто «стихійно» переміщується по дому: де ви присіли з комп’ютером – там і працюєте: сьогодні на кухні, завтра в спальні…



Така тенденція аж ніяк не сприяє високій продуктивності, та й ви самі почуваєтесь не дуже комфортно. А близькі починають забувати, що ви, хоч і вдома – але працюєте, тому постійно доводиться відволікатися. Словом, діла тут, як то кажуть, не буде! Облаштуйте свій робочий куточок, який не мандруватиме з кімнати в кімнату, і ви дуже швидко помітите, як підвищилась ваша продуктивність, покращилась якість роботи, а часу ви станете витрачати менше!

1. Отож, виберіть робочу зону для себе. Якщо є змога, це може бути ціла окрема кімната, або частина кімнати, яку доцільно відгородити ширмою, чи декоративною перегородкою. Окреслити границі – дуже важливо для вашого психологічного комфорту. Оберіть ту кімнату, в які ви почуваєте себе найкраще (для кожного в домі є таке місце), добре освітлену зону, забезпечте достатньо простору (наскільки є змога). До речі, вже зауважено, що коли сидячи за робочим столом, одразу перед вами знаходиться стіна – це не сприятиме продуктивності та кар’єрному росту. Краще нехай перед вами буде вікно (за умови що вид з нього не на стіну щільно припертого сусіднього будинку - в цьому випадку поверніться спиною до такого вікна, а попереду нехай буде простір кімнати). Також, уникайте розташування, коли двері знаходитимуться під час сидіння за робочим столом за вашою спиною - це також створюватиме психологічний дискомфорт.

2. Розташуйте у імпровізованому робочому кабінеті максимально комфортні меблі: зручний комп’ютерний стіл та стілець зі спинкою і підлокітниками – ідеальний варіант у більшості випадків. Ергономічно організований робочий простір, де вся необхідна техніка, документи, канцелярія завжди під рукою – не лише зекономить дорогоцінний час та підвищить вашу ефективність, а й попередить болі в спині після закінчення робочого дня.

3. Навіть якщо у вас вільний робочий графік – варто чітко окреслити робочі години та час відпочинку. Адже відволіктись вдома дуже легко, та робота, зрозуміло, сама не зробиться. Складіть собі чіткий графік роботи, можна навіть вивісити його в робочій зоні і строго притримуватись. Це не обов’язково має бути 8-годинрний, чи 6-годинний робочий день з годинною перервою. Наприклад, можна працювати за схемою 40+20, де 40 хвилин ви працюєте не відволікаючись (для цього вимкніть телефон, попередьте близьких, які проживають разом з вами), а потім протягом 20 хвилин відпочиваєте. А потім, звісно, є більш тривала кількох годинна перерва. Багато людей відмічають зручність та ефективність такого робочого графіку, але все, звісно, залежить від особливостей вашого фаху, виконуваних завдань.

Працюйте з задоволенням! Але і про відпочинок не забувайте. Організованість та самодисципліна – ваші надійні помічники на шляху до високої продуктивності та досягнення поставлених цілей ;)

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас