Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Дитина і цуценя: правила, безпека і відповідальність

Дитина і цуценя: правила, безпека і відповідальність
 

Багато діток починають просити у батьків завести цуценя, як тільки навчаться говорити. Не знаєте, чи готові ви до такого серйозного кроку? Так, дитина і щеня можуть співіснувати в одному будинку, але тільки при правильних обставинах. Якщо ви все ж таки схиляєтеся до того, щоб завести песика, наші поради допоможуть вам забезпечити безпеку і дитини, і маленької тварини, а також щасливе їх співіснування.



Почнемо з того, що якщо ви таки вирішили завести вдома собаку, то повинні розуміти, що це – щось більше, ніж просто принести додому симпатичне щеня. І справа не тільки в тому, що вам потрібно буде піклуватися про тварину, як про повноцінного члена родини, ви повинні навчити цьому і малюка. Крім того, як згадувалося вище, є кілька правил, які необхідні для щасливого і безпечного існування дитини і малюка в одному будинку. Забезпечити його – в ваших силах!

Дбаємо про цуценя: розподіл обов'язків

Ви безперечно повинні залучати дитину до турботи про маленького вихованця, але повинні розуміти, що не можете розраховувати на малюка в цьому плані. Це означає, що якщо ви заводите цуценя і розраховуєте, що доглядати за ним і піклуватися буде дитина, вам дійсно не варто цього робити, краще почекати трохи довше. Адже малюк все одно буде регулярно забувати погодувати або вигуляти чотириногого друга.

Правила турботи про цуценя

Грубо кажучи, маленька дитина взагалі не повинна чіпати цуценя. Поки у дитини не до кінця розвинена моторика, поки вона не контролює свої рухи повністю, загравшись, вона може нашкодити цуценяті або постраждати від нього сама. Зробивши неприємно цуценяті один раз, дитина може на все життя сприйматися твариною не як найкращий друг, а як загроза. Тому маленька дитина повинна грати з собачкою тільки під вашим безпосереднім контролем і в спокійному настрої.

Уникаємо собачих укусів

Половина дітей у віці 12 років, як правило, бувають хоч раз укушені собакою. Укус собаки входить до п'ятірки найбільш частих причин звернення до травмпункту. Ви можете захистити свого малюка від цього, якщо будете дотримуватися наступних порад ...

Встановіть кордони. Найчастіше батьки занадто сильно покладаються на толерантність цуценяти до занадто захопленої (часом навіть грубої, хоч і не спеціально) поведінки дитини. Але навіть у найтерплячішої собаки терпіння рано чи пізно урветься. Не дозволяйте дитині тягати, тикати і стискати цуценя, встановіть межі. Навчіть малюка поводитися ніжно і акуратно з маленькою твариною. Адже нікому не сподобаються клацання по носу або тягання за вуха, включаючи і цуценя, яке теж є дитиною.

Навчіться розпізнавати сигнали стресу у цуценяти. Є близько 30 сигналів, за якими ви можете визначити, що у тварини стрес. Коли собака позіхає, трясеться (ніби щойно вийшла з води), облизує губи, вона повідомляє, що переживає стресову ситуацію. Слідкуйте за своєю маленькою твариною, навчиться помічати її стресові сигнали, і навчіть цьому дітей.

Поважайте гарчання. Приділяйте увагу собаці і дякуйте їй, коли вона гарчить, ніколи не лайте за це. Гарчання – ознака стресу і занепокоєння. І якщо карати пса за гарчання, це тільки збільшить ризик того, що він буде кусатися. Запам'ятайте: якщо цуценя гарчить, воно повідомляє вам, що незадоволене або засмучене. Скористайтеся цим знанням, щоб навчити дитину правильно поводитися з твариною, а також заспокоїти вихованця і забезпечити йому щасливе існування в вашому домі.

Користуючись цими порадами і ставлячись до цуценяти з турботою і любов'ю, ви побудуєте близькі, безпечні, довірчі відносини між вихованцем і малюком – вони стануть найкращими друзями!

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас