Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Дбаємо про дитину з церебральним паралічем, або що важливо знати батькам про ДЦП (Частина 2)

Дбаємо про дитину з церебральним паралічем, або що важливо знати батькам про ДЦП (Частина 2)
 

Лікування дитини з церебральним паралічем

Церебральний параліч невиліковний, але раннє втручання може значно поліпшити стан дитини. Серед лікувальних процедур, які прописуються діткам при ДЦП:



- Фізіотерапія, що дозволяє розвивати силу, гнучкість, рівновагу;

- Трудотерапія, яка допомагає розвивати моторику і навички, необхідні для догляду за собою;

- Логопедія для розвитку комунікабельності та, можливо, харчування і ковтання;

- Апарати для зору, слуху і т.п.;

- Ортопедичні пристрої, що поліпшують рівновагу і рухливість;

- Медикаментозне лікування, що дозволяє зняти біль, позбавитися судом або розслабити м'язи;

- Операційне втручання, що дозволяє в деяких випадках видалити пороки або спастичність;

- Психологічні консультації.

У кожному випадку лікування призначається індивідуально, адже немає одного правильного підходу, який підійшов би всім діткам з ДЦП. В кожному конкретному випадку відрізняються симптоми, можливості і потреби пацієнта. Ваше завдання, як батьків – преконатися в тому, що дитина отримує всю необхідну допомогу.

Підтримка для батьків дитини з ДЦП

Постійно вчіться. Чим більше ви дізнаєтеся про церебральний параліч, тим ефективніше зможете допомагати своїй дитині. Почитайте інформацію в інтернеті, пошукайте книги і медичні статті на цю тему, поговоріть з лікарем. Також є безліч неприбуткових організацій, що поширюють інформацію про дане захворювання – намагайтеся завжди бути в курсі останніх досліджень на цю тему.

Створіть свою систему підтримки. Можливо, у вашому місті є групи підтримки для батьків дітей з ДЦП, також ви можете пошукати тематичні форуми, знову ж таки, в інтернеті.

Піклуйтеся про себе. Ви не зможете допомогти дитині, якщо самі будете виснажені. Знаходьте час займатися тим, що вам подобається, гуляйте, зустрічайтеся з родичами і друзями. Плануйте це, і у вас не буде жодних проблем з тим, щоб зробити щось для себе. Адже вам теж необхідно «підзаряджатися».

Дбайте про свої стосунки. Знайдіть доглядальницю, якій можете довіряти, щоб у вас з партнером був час, який ви можете провести удвох. І не забувайте про інших своїх діток – спілкуйтеся і з ними, намагайтеся приділяти їм час, в тому числі проводьте час і удвох зі здоровою дитиною.

Не соромтеся звернутися по медичну допомогу. Якщо ви або ваш партнер виснажені або в депресії, не соромтеся звернутися за допомогою до психолога. Турбота про дитину з обмеженими можливостями – це дуже важко, і навіть може зруйнувати ваші відносини. Ви можете вибрати індивідуального або сімейного психолога – фахівець допоможе вам не тільки впоратися зі своїми проблемами, а й краще зрозуміти дитину, знайти до неї підхід і забезпечити необхідну їй підтримку.

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас