Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як правильно купати дитину до року?

Як правильно купати дитину до року?
 

Якби ви тільки знали, як я люблю купатися! Не митися, а саме купатися: плавати в тепленькій водичці, коли мама або тато просто підтримують мене. А ще я люблю пірнати... Це зовсім не страшно і, скажу вам по секрету, бояться, коли я пірнаю, батьки, а мені дуже весело! Цікаво, а інші діти теж люблять купатися?

Купати чи мити?

Виявляється, що миття дитини і її купання – зовсім різні процедури. Миття – це дотримання гігієнічних норм. Його мета – очистити шкіру малюка. Купання ж необхідне для правильного розвитку, загартовування дитини, збереження у неї вродженого досвіду затримки дихання під водою і навчання плаванню.

купання дитини до року

Виявляється, що миття дитини і її купання – зовсім різні процедури. Миття – це дотримання гігієнічних норм. Його мета – очистити шкіру малюка. Купання ж необхідне для правильного розвитку, загартовування дитини, збереження у неї вродженого досвіду затримки дихання під водою і навчання плаванню.

Мити дитину необхідно з перших днів після повернення з пологового будинку. Для цього в дитячу ванночку набирають кип'ячену воду температурою 37-38˚ і опускають в неї малюка на 2-3 хвилини так, щоб грудки, плечі і головка залишалися на поверхні. Згодом, тривалість процедури миття збільшується до 10-15 хвилин. Важливо, щоб в приміщенні, де ви збираєтеся мити малюка, температура була не нижче 24˚С. Акуратно, легкими рухами підмийте крихітку спереду назад, сполосніть водою ручки, ніжки, животик, не забудьте про складочки: під колінами, під пахвами, вигини в ліктях теж потрібно мити. Головку мийте, використовуючи спеціальні дитячі засоби, які не щипають очі. Вийміть малюка з води і загорніть його в м'який махровий рушник. Зручніше, звичайно, купати дитину удвох. Тому краще мамі з перших же днів мити малюка разом з татом.

Що додавати в воду?

Що стосується різних добавок до води, то думки сучасних педіатрів відрізняються від рекомендацій старої гвардії. Розчин марганцівки, який раніше був must have кожної дитячої купелі, поки пупок не відпаде, пішов в минуле. Справа в тому, що від слабкого розчину толку немає, а сильний може обпалити ніжну шкіру немовляти. Що ж стосується відварів трав, то не існує досліджень, які могли б підтвердити їх корисний вплив на стан малюків. Це більше народна традиція, ніж медична рекомендація. Тому, додавати чи ні відвари трав, вирішувати мамі. У всякому разі, відвар череди точно не зашкодить малюкові.

купання дитини до року

Від купання до загартовування і плавання

Купання дитини відбувається зовсім по-іншому. Це вже не гігієнічна процедура, а плавання. Починати купати малюка можна тільки після того, як пупок відпаде. Для купання необхідна велика ванна для дорослих. Малюка занурюють в звичайну теплу водопровідну воду, температурою 37-38˚С. При цьому мама або тато підтримують головку малюка так, щоб вона постійно перебувала над водою. Температура повітря в самій ванній повинна бути не нижче 24˚С. Як тільки малюк освоїться в ванній, і ви побачите, що він поводиться абсолютно спокійно, можна швидко занурити його з головкою. Протягом 2-2,5 місяців у дітей зберігається цінний рефлекс затримки дихання, а при попаданні води в дихальну систему малюк тут же прокашлюється. Саме тому перші 2-2,5 місяці життя – найважливіший період для людини, коли вона легко може навчитися плавати раніше, ніж ходити. Однак, для того, щоб малюкові пірнати правильно і безпечно, спочатку потрібно запросити фахівця. Він проведе кілька майстер-класів і навчить батьків занурювати дитину.

Купання – це прекрасна оздоровча процедура. Щоб загартовувати дитину, рекомендовано поступово знижувати на 1 градус температуру води. Купатися можна в будь-який час доби, але саме пізнє вечірнє купання сприяє міцному сну дитини. Навіть якщо малюк плаче після того, як його дістали з ванни, варто тільки погодувати його, як він тут же заспокоїться і буде спати до самого ранку, не турбуючи вас. Ще одна умова міцного дитячого сну – якісний підгузник. Helen Harper Baby після вечірнього купання – запорука повноцінного нічного відпочинку для всієї родини.

Водні процедури – обов'язкові для дітей до року. Головне, що повинні твердо засвоїти батьки, - як при митті, так і при купанні дитини дорослому не можна ані на секунду відволікатися від малюка, адже безпека – понад усе.

Мама з татом, купайте мене кожен день, і, обіцяю, будете спати всю ніч!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас