Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Депресія у маленьких дітей: не залишайте без уваги

Депресія у маленьких дітей: не залишайте без уваги
 

Якщо ви підозрюєте, що ваша дитина страждає від депресії, вашою першою реакцією може стати почуття провини за себе і свій стиль виховання. Але причини дитячої депресії (як і дорослої) комплексні і можуть включати безліч факторів: генетичних, соціальних, хімічних і психологічних.



Зараз відомо, що хімія і структура мозку у дітей з депресією відрізняється від норми. І завдяки таким технологіям, як МРТ, фахівці можуть побачити, що частини мозку, що відповідають за поведінку, мислення, сон і апетит виглядають по-іншому, коли людина страждає від депресії. Більш того, у дітей з депресією знижений рівень нейротрансмітерів – речовин, які проводять сигнали нервовою системою. І цей дисбаланс може впливати на здатність мислити оптимістично.

Іноді від депресії може страждати вся сім'я. Як відмічено, діти, чиї батьки страждають від депресії, часто також схильні до недугу (хоча, є чимало дітей, на яких депресія батьків не позначається). Наприклад, післяпологова депресія матері може впливати на настрій дитини, посилюючи її страхи й тривоги. А іноді депресію може запустити серйозна неприємна подія, як смерть одного з батьків або родича, зміна опікуна і т.д.

Форми депресії

Більшість лікарів не хоче діагностувати депресію у дошкільнят з двох причин: у цьому віці дітки дуже швидко змінюються, і ніхто не хоче вішати такий ярлик, як депресія, на маленьку дитину. Замість цього лікарі більш схильні ставити маленьким діткам діагноз у вигляді одного з двох розладів: дезадаптація з депресивним настроєм або розлад настрою без точного визначення.

Дезадаптація – це коли дитина демонструє занадто інтенсивну або тривалу реакцію на подію, яка її засмучує: розлучення, смерть члена сім'ї, навіть переїзд. Хоча, подія може бути і не такою значущою (принаймні, для дорослого). В принципі, тригером може бути все, з чим дитині складно змиритися. Серед ознак дезадаптації: поганий сон, тривалі напади плачу, проблеми з виходом з дому і доглядом за собою.

Розлад настрою, з іншого боку, є спектральним розладом – дітки, які від нього страждають, можуть мати сильні перепади настрою і біполярні розлади, але не у важкій формі. Деякі можуть страждати від панічних атак або занепокоєння, суму, а можуть бути і просто образливими або дратівливими.

Що робити батькам?

Як показали дослідження, дітки вже в 2-річному віці можуть страждати від депресії. Інші дослідження говорять про те, що депресія, яка проявляється в такому малому віці, може вплинути на розвиток дитини і тривати в дорослому віці, а може зовсім зникнути, але знову проявитися пізніше. Ось чому так важливо не ігнорувати ознаки розладу, просто сподіваючись на те, що хандра пройде сама собою.

Якщо настрій вашої дитини впливає на її повсякденне життя, поговоріть з педіатром і відведіть дитину до дитячого психолога або психіатра. На ранній стадії з дитячою депресією можна впоратися, поки вона не переросла в серйозну проблему.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас