Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Клітинне лікування: збережіть стовбурові клітини

Клітинне лікування: збережіть стовбурові клітини
 

Останнім часом медицина далеко зробила крок вперед, відкривши нові можливості для лікування багатьох захворювань. У тому числі технологія трансплантації стовбурових клітин організму, завдяки чому навіть таке захворювання, як рак, стало можливим перемогти. У зарубіжних країнах на сьогоднішній день вже існують мільйонні банки донорів стовбурових клітин, в нашій країні ця технологія тільки починає розвиватися.

Звідки беруть стовбурові клітини?

На сьогоднішній день медики навчилися видобувати стовбурові клітини всього з трьох біоматеріалів: з кісткового мозку, підшкірного жиру, що видаляється під час ліпосакції, і з пуповинної крові. Зберегти пуповинну кров після пологів трохи простіше – цю послугу вже готові запропонувати більше 10 українських компаній.

Навіщо можуть знадобитися стовбурові клітини?

Кожне з джерел вирощування стовбурових клітин по-своєму цінне: клітини з кісткового мозку найефективніше допомагають при лікуванні серцево-судинних захворювань, а клітини з жирової тканини дають чудові результати під час лікування розсіяного склерозу, стовбурові клітини пуповинної крові – наймолодші і найчистіші, а тому ідеально підходять в усіх випадках.

На сьогоднішній день за допомогою трансплантації стовбурових клітин можливе лікування вроджених і набутих захворювань:

- Хвороб серцево-судинної системи, в тому числі запобігання інсультів;

- Захворювань ендокринної системи;

- Неврологічних відхилень;

- Порушень в роботі внутрішніх органів і опорно-рухової системи;

- Дерматологічних хвороб;

- Злоякісних пухлин;

- При реабілітації після аварій і відновленні наслідків травм;

- А також для вікового відновлення здоров'я і природної краси.

Як це працює?

Стовбурові клітини є нейтральним будівельним матеріалом, у міру необхідності вони трансформуються в різного виду клітини тіла, в залежності від потреби організму. Коли людина народжується, в її організмі є абсолютно всі ресурси в достатній кількості для регенерації та відновлення здоров'я. У пуповинній крові, як і в кістковому мозку дитини, запас чистих стовбурових клітин дуже високий, потім у міру зростання і дорослішання організму цей запас поступово витрачається і з кожним роком їх стає все менше, їхня кількість скорочується приблизно в 10 разів за десятиліття.

При лікуванні стовбуровими клітинами пацієнт отримує запас в кілька сотень мільйонів клітин, який допомагає організму не тільки замінити хворі клітини і відновити нормальну роботу всього тіла, а й поповнює запас клітин, витрачених за останні 10-20 років. Таким чином, можливе як лікування складних захворювань, так і просто омолодження організму.

Стовбурові клітини є найкращим матеріалом для лікування складних захворювань, проте часто підібрати відповідні стовбурові клітини в базі донорів неможливо, тому мати свій запас, який буде зберігатися в банку – це хороша підстраховка на різні випадки життя як для вас, так і для ваших дітей, тим більше що зараз цей напрямок в медицині ще тільки вивчається, і не всі можливості використання стовбурових клітин відомі. Подумайте, можливо, зараз варто зберегти такий біоматеріал для себе, і колись ці клітини врятують життя вам або іншій людині.

Автор: Сальнікова Катерина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас