Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як правильно годувати хвору дитину?

Як правильно годувати хвору дитину?
 

Мої мама з татом сьогодні сильно засмучені. Вони кажуть, що я захворів, і мене треба лікувати. А ще мама дуже переживає, тому що я не їм. А мені, і справді, зовсім їсти не хочеться: ковтати боляче, ніс не дихає. Може, я поїм пізніше, мамочка?



Коли малюк хворіє, це завжди складний період для батьків: дитина вередує, не спить, її погане самопочуття відбивається на всьому і на всіх. Крім того, вона ще погано їсть або не їсть зовсім... Що робити? Як нагодувати хворого малюка? Відповіді на це питання ми шукали у педіатра Наталії Гейко. Доктор поділилася порадами, які вона завжди дає мамам немовлят і дітей до двох років.

Мамине молоко – головні ліки

Втрата апетиту – звичайний симптом при вірусних захворюваннях. Якщо малюк ще на грудному вигодовуванні, найпотужніші і найбезпечніші ліки для нього – мамине молоко. Воно – найкраще джерело всіх вітамінів і мікроелементів, необхідних для дитячої імунної системи. Частіше прикладайте малюка до грудей. Навіть якщо годування будуть нетривалими, завдяки частоті малюк отримає необхідну кількість поживних речовин і рідини.

Пиття – важливіше за їжу

Під час хвороби необхідно уважно стежити за тим, щоб у малюка не було зневоднення. Адаптована вода для дітей, тепла, але ні в якому разі не гаряча, повинна завжди бути під рукою. Якщо у малюка піднялася температура, кількість пиття бажано максимально збільшити. Коли дитина день не їсть, це не критично, головне – щоб вона пила. Соки, звичайно ж, джерела вітамінів. Але вони можуть подразнювати запалене горло дитини. У разі, коли малюк категорично відмовляється їх пити, від соків на кілька днів доведеться відмовитися. Якщо дитина погоджується пити соки, давайте їх, однак, збільшувати кількість не бажано, щоб не спровокувати алергічну реакцію.

Чи потрібно змушувати малюка їсти?

Часто мами діток, яким вже більше півроку, скаржаться на те, що малюки під час хвороби категорично відмовляється їсти каші і пюре. Причина в тому, що дітям просто боляче ковтати, тому вони намагаються уникати густої їжі. Турбуватися не варто. Як тільки запальний процес пройде, і хвороба почне відступати, малюки із задоволенням повернуться до своєї звичної їжі.

Буває, що хворі діти не можуть з'їсти свою звичайну порцію. Розділіть її на кілька прийомів. Кілька маленьких порцій, які дитина з'їсть із задоволенням, принесуть їй більше користі. Можна зацікавити дитину поїсти, навіть якщо вона не просить, але не можна змушувати її, коли вона відмовляється від їжі. За час хвороби малюк втратить у вазі. Не варто переживати з цього приводу. Одужавши, він відновить свою звичайну вагу за 3-4 дні.

Чим краще годувати?

На період хвороби в дитячому раціоні кардинально нічого не змінюється. Можна внести зміни в меню, наприклад, приготувати ті страви, які дитина найбільше любить. До речі, дітям старше рочку будь-яка цікава подача може підняти апетит, що дуже важливо.

Крім правильного режиму пиття і харчування, для якнайшвидшого одужання дитини дуже важливий сон. Малюк, що хворіє, спить більше звичайного, і це добре, тому що під час сну організм відновлюється. «Я завжди раджу мамам, - коментує Наталія Гейко, - берегти сон своїх малюків, а в період, коли діти хворіють, рекомендую створювати такі умови, які збільшують його тривалість. Щоб мокра пелюшка не припиняла сон, одягайте на дітей підгузники Helen Harper Baby. Вони забезпечать комфортні умови, і дитина поспить довше».

Ось бачиш, мамочко, не потрібно турбуватися. Я скоро одужаю і з'їм все, що ти мені даси. А зараз приготуй мені щось смачненьке, ти ж знаєш, що я найбільше люблю...

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас