Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Лікування дитячої депресії: як може допомогти лікар і батьки

Лікування дитячої депресії: як може допомогти лікар і батьки
 

Якщо ви відчуваєте, що ваша дитина не просто сумує, і підозрюєте дитячу депресію, відразу ж зверніться по допомогу. Чим раніше ви почнете боротися, тим більше у вас будуть шанси позбавити малюка від нападів депресії в майбутньому.

Депресія може з'явитися у кожного – і у дорослого, і у дитини. Крім того, вона впливає не тільки на того, хто від неї страждає, але і на оточуючих, особливо якщо мова йде про ваше маля. Гарні ж новини у тому, що дитяча депресія добре піддається лікуванню. Так що, якщо у вас з'явилися підозри, що дитина може страждати від неї, тут же зверніться до лікаря – педіатра, психолога або психотерапевта.

Спеціаліст оцінить стан дитини і призначить лікування. В наш час є багато способів лікування дитячої депресії. Про найпопулярніші ми поговоримо далі.

Когнітивна поведінкова терапія (КПТ). Допомагає діткам навчитися розпізнавати свої почуття, розуміти, що добре чи погано впливає на їхній настрій і змінювати поведінку, яка призводить до смутку або занепокоєння. КПТ найбільш ефективна для дітей шкільного віку та підлітків, які вже здатні аналізувати поведінкові патерни і міняти їх.

Ігрова терапія. У малюків не вистачає словникового запасу, щоб адекватно говорити про свої почуття, не кажучи вже про те, щоб розуміти свій образ мислення. Ось чому ігрова терапія набагато ефективніша з маленькими дітьми. Спеціаліст дивиться, як дитина грає з іграшками, говорить з нею під час гри і пропонує ігри, які можуть допомогти впоратися з почуттями та емоціями, заспокоїтися і побороти страхи.

Інтерактивна терапія «Батьки-Дитина». У цьому випадку фахівець вчить батьків різним способам, як вони можуть допомогти дитині навчитися контролювати і управляти своїми почуттями, щоб впоратися зі стресом. Наприклад, замість того, щоб заспокоювати малюка, дана терапія фокусується на тому, щоб «витягнути» почуття дитини назовні і показати, що немає нічого поганого в відкритому прояві своїх емоцій, і не важливо, наскільки сильний смуток або злість вона відчуває.

Медикаментозне лікування. У людей в депресії (і дорослих, і дітей) знижений рівень деяких гормонів в мозку, включаючи серотонін і норадреналін, що впливає на настрій. Найпопулярніші антидепресанти, звані «селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну» здатні збільшувати або регулювати рівень серотоніну. Так як з приводу впливу таких медикаментів на зростаючий мозок дитини досліджень проведено дуже мало, давати їх як маленьким, так і більш-менш дорослим діткам не рекомендується.

І навіть якщо ви вирішите лікувати дитину від депресії медикаментозно, не чекайте миттєвого ефекту. Більшості дітей на це потрібно від 4 до 6 тижнів. І хоч антидепресанти не викликають звикання, припиняти їх пити різко і без спостереження лікаря – не найкраща ідея. Різка відмова від таких ліків може викликати неприємні і навіть небезпечні симптоми і привести до рецидиву. Крім того, можуть виникнути і побічні ефекти, включаючи головні болі, нудоту, неспокій і проблеми зі сном. Тому обов'язково обговоріть все це з лікарем.

к ще батьки можуть допомогти

Крім терапії є кілька простих речей, які ви можете зробити для своєї дитини, щоб допомогти їй впоратися з депресією:

Дотримуйтесь рутини. Передбачуваний графік допоможе малюкові відчувати себе впевненіше, що в свою чергу допоможе підтримувати його настрій або навіть поліпшити його. Якщо рутинного графіку у чада немає, створіть його, особливо важлива рутина перед сном.

Піклуйтеся і про себе. Дитяча депресія відбивається і на батьках. Щоб підтримувати себе у формі (особливо якщо ви також схильні до депресії), знаходьте час на себе – подивіться кіно, зробіть манікюр, знайдіть тихе місце, щоб почитати і т.д. Регулярні тренування і достатня кількість сну також дуже важливі. Також знайте, що ви можете звернутися за допомогою до родичів, друзів або психолога.

Думайте позитивно. Те, через що проходить ваша сім'я, складно. Але пам'ятайте, що дитячий мозок дуже податливий, і все це можна виправити. Так само, як діткам легше вчити іноземні мови або навчатися грі на музичних інструментах, їм легше впоратися і з депресією. Ось чому на дану проблему варто звернути увагу якомога раніше.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас