Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Загрози, які таїть для дітей Інтернет

Діти і Інтернет

Тільки 18% дорослих перевіряють, які сайти відвідує їх дитина. При тому, що 87% батьків вважають, що повинні навчати дітей правилам безпечного користування мережею. Інститут соціології НАН України нещодавно провів дослідження про те, наскільки серйозними є загрози, які підстерігають українських дітей в Інтернеті. Адже хоча рівень комп´ютерної грамотності зростає, багато батьків просто не розуміються на підводних каменях мережі для їх чад: 76% батьків навіть не цікавляться, які Інтернет-сторінки відвідує їх дитина.

Відповідно до статистики правоохоронних органів США, 70% злочинців, засуджених за злочинами, пов´язаними з сексуальною експлуатацією дітей, використовували Інтернет. А кожна п´ята дитина піддається сексуальному домаганню в on-line чатах. Але це лише одна з небезпек - часто злочинці вивідують номери банківських карток батьків або дізнаються, коли нікого не буде вдома (наприклад, коли сім´я поїде у відпустку), щоб без ризику зламувати квартири.

- Ми виділили три групи дітей за віком: 6-8 років, 9-14 років і 15-17, - розповіла деталі соціологічного дослідження Гульбаршин Чепурко, заступник директора Центру соціальних експертиз Інституту соціології НАН України. - Виявилося, що хоча ризик у цілому високий для будь-якого віку, проте для молодших груп ризик потрапити на он-лайн загрози не з власної волі вищий. Швидше від незнання, цікавості - адже більш старші підлітки шукають інформацію в Інтернеті цілеспрямовано.

Тим часом, в Україні поки що мало хто усвідомлює реальні загрози з боку злочинців, які несе Інтернет для дітей. Так, за словами Гульбаршин Чепурко, батьки на перше місце ставлять небезпеку погіршення зору, вчителі - що Інтернет відволікає від навчання. Власне он-лайн небезпеки вчителі поставили на третє місце (19%) серед причин для контролю над відвідуванням дітьми Інтернету, після загрози зору, а батьки - аж на четверте (11%), після занять іншими справами і он-лайн залежності.

Британський правозахисник на конференції у Варшаві продемонстрував серйозність проблеми: він створив свій аккаунт на популярному ресурсі Facebook.com з мінімальними відомостями про себе і витратив два дні на масову розсилку запитів для інших користувачів з метою познайомитися. Через два дні у нього було вже більше двох сотень «друзів» молодше 18 років з докладними особистими даними, аж до домашньої адреси та телефону.

На чому проколюються Українські діти в Інтернеті

Побачивши в Інтернеті рекламу алкоголю чи тютюну, хоча б раз пробували їх купити - 28%
Готові переслати свої фотографії незнайомцям в Мережі - 28%
Періодично потрапляють на сайти для дорослих - 22%
Без вагань погоджуються повідомити інформацію про себе і свою сім´ю (місце проживання, професія і графік роботи батьків, наявність в будинку цінних речей) - 17%
Відправляють платні SMS за бонуси в онлайн-іграх, не звертаючи уваги на їх вартість – 14%
Намагалися купити наркотики - 11%

Що діти шукають в Інтернеті?

Світлана Задонцева, дитячий психолог:

- Не варто переконувати, що Інтернет - це погано, треба пояснювати дітям приховані небезпеки Мережі. Можна відволікати цікавими сайтами: у школі задають написати реферат - так можна показати дитині, як знайти потрібну інформацію.

Перше, що приваблює дітей в Інтернеті - це анонімність, що, загалом-то, схоже з дорослими. А в підлітковому віці це особливо актуально - з багатьма своїми проблемами діти до батьків не підуть, та й з друзями не завжди обговорять. Ось і ведуть дискусії про свою першу любов на Інтернет-форумах і в соціальних мережах.

Підлітки також часто хочуть показатися старшими - адже дівчинка може вказати, що їй не 13, а 16 років - і так пожити не своїм життям. У Мережі багато хто шукає і суспільного визнання, самоствердження. Підліткам потрібно пояснювати, що друзі з Інтернету - це не завжди безпечно. З іншого боку, через Мережу можна спілкуватися з друзями, шукати нових - але краще робити «за інтересами», ніж «поговорити про життя».

Ну, і звичайно, «Про це». Тут вже батькам треба самим почати розмову з дітьми - і пояснити їм, як змінюється їх організм, розповісти про особисту гігієну, безпеку. Адже далеко не гарантія, що прочитане в Інтернеті буде правильним.

Євген Журба, системний адміністратор:

- Щоб обмежити доступ дітей до певних сайтів, в операційній системі Windows Vista є функція «Батьківський контроль» (Family Control Manager). Там можна створити обліковий запис на дитину, де будуть відфільтровані всі небажані сайти. Там же можна встановити обмежувач часу роботи за комп´ютером. Крім того, через цю програму можна поставити пароль на Internet Explorer або взагалі залишити дитині лише «Word», а інші програми заблокувати.

Якщо ж у вас Windows XP, то в розділі «Властивості», у пункті «Зміст», можна встановити обмеження доступу до певних сайтів, скажімо до відеоресурсів YuoTube, або поставити пароль на роботу з Internet Explorer.

Для самих маленьких є спеціальний Інтернет-браузер Gogul.tv, який містить лише корисну цікаву інформацію, без будь-якої можливості залізти в що-небудь «доросле». Ну а щоб дізнатися, по яких сайтах ваше чадо сьогодні гуляло, достатньо зайти в «Журнал подій» - там усе фіксується. Переглядаєте ж ви шкільний щоденник своєї дитини - ось і «подорожі» по Мережі варто було б перевіряти.

«Чи контролюєте ви свою дитину в Інтернеті?»

«Буде лазити по порносайтах - заблокую»
Іван Кохан, банківський службовець, синові 9 років:
- Спочатку ми з дружиною навіть підштовхували сина до Інтернету - щоб сам шукав собі реферати та інформацію для уроків, а не просив нас це робити. Зараз Олексій вже непогано розбирається в Мережі. І це починає мене лякати: хто знає, які сайти відвідує дитина в нашу відсутність? Адже іноді навіть на солідних сайтах спливають еротичні картинки. До того ж насторожує те, що у Всесвітній павутині діти можуть спілкуватися з незнайомцями. Можливо, в майбутньому я заблокую частину Інтернет-сторінок.

«Дівчата самі розуміють, що непристойні картинки їм ні до чого»
Вікторія Великих, викладач, донькам 9 і 11 років:
- У нас дві доньки: Інтернетом користуються, але виключно в навчальних цілях, решта їх просто не цікавить. Чи то так виховані, чи то нема коли - обидві професійно займаються хореографією, обожнюють читати. Хіба що старшій Даші доводиться частіше працювати на комп´ютері - вона пише роботи для Малої Академії Наук. Що стосується непристойних картинок в Мережі, то дівчинки і самі розуміють, що їм це ні до чого.

«Син може зайти на порносайт?.. Нехай побачить»
Ярослав М., перекладач, сину 7 років:
- Мій син недавно тільки читати навчився. Тому його Інтернет поки зовсім не цікавить. Він читає дитячі книжки, а комп´ютер у нього - для ігор. Звичайно, я вже думав про те, що пізніше Тимур зможе зайти на порносайт, і вирішив: нехай побачить. Що природно - то не бридко, я не ханжа. Щодо знайомств по асьці - буду пояснювати так: «У Мережі не видно – чи це дівчинка чи хлопчик. І скільки «ніку» років - невідомо». Налякаю наслідками, звичайно.

«Про віртуальні афери син сам попереджає»
Ніна Дмитрівна, продавець, синові 17 років:
- Син вчора до опівночі завис в Інтернеті. Сподіваюся, що грав з другом в ігри. Те, що він може гроші програти у грі - не думаю. Стас це вже пройшов. Коли йому було 11 років, по телевізору йшла передача - потрібно було телефонувати в прямий ефір за номером «8-900». А потім нам величезний рахунок прийшов на телефон. Син це на все життя, думаю, запам´ятав. Тепер навіть мене про різні афери попереджає.

За матеріалами 4kids.com.ua

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас