Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Святковий сезон новорічних солодощів відкрито: як захистити дитячі зубки

Святковий сезон новорічних солодощів відкрито: як захистити дитячі зубки
 

Новорічні свята вже на носі, і день Святого Миколая відкриває цей святковий марафон солодощів. Ваш будинок постійно наповнюватиметься новими цукерками і смаколиками, від яких дітвора просто в захваті. Звичайно, не давати дитині солодощі – не варіант, адже саме вони створюють цей чарівний святковий настрій. Але ви можете захистити дитячі зубки – скористайтеся нашими порадами!

Давайте солодощі в правильний час

Дозволяйте дитині їсти цукерки і солодощі відразу або трохи пізніше після їжі. Під час прийому їжі стимулюється вироблення слини, яка змиває з зубної емалі кислоту, вироблену після їжі бактеріями, і очищає ротову порожнину від залишків їжі.

Не дозволяйте перекушувати солодощами

Якщо на столі постійно стоять цукерки, дитині дуже важко втриматися, щоб не взяти пару штук і перекусити. Але такі перекуси не тільки шкідливі для зубів, але і в цілому здоровими їх не назвеш.

Ретельно вибирайте цукерки

Вибираючи новорічні солодощі, намагайтеся уникати тих, які прилипають до зубів або довго залишаються в роті. Крім того, як часто дитина їсть цукерки, тривалість їх перебування в роті також має значення – чим довше малюк їсть цукерку, тим сильніше руйнуються його зубки і тим більший ризик розвитку карієсу.

Змушуйте малечу пити більше води

Вода допомагає змити з зубної емалі залишки їжі і солодощів. Крім того, вода із вмістом фтору ще й захищає зубки від карієсу. Тому, особливо в сезон свят і солодощів, намагайтеся купувати своїм діткам фторовмісну воду і змушувати їх пити її після ласощів.

Слідкуйте за раціоном дитини

Пам'ятайте, що зловживання солодощами негативно позначається не тільки на стані зубів і ротової порожнини, а й на здоров'ї дитячого організму в цілому.

Не забувайте і про солодкі газовані напої

Не тільки цукерки шкідливі для дитячих зубів, але і солодка газована вода. Контакт з напоями, які містять багато цукру, також значно збільшує ризик розвитку карієсу.

Давайте дітлахам після солодощів жувальну гумку без цукру

Жування жуйки без цукру протягом 20 хвилин після їжі допомагає запобігти розвитку карієсу, оскільки стимулює вироблення слини, яка змиває залишки їжі і нейтралізує кислоту на поверхні зубів. А іноді така жувальна гумка може і зовсім замінити дитині цукерку!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас