Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Хрестимо малюка: що, де, як і скільки коштує

Хрестимо малюка: що, де, як і скільки коштує
 

Хрестини малюка – це одна з перших речей, які поспішають зробити молоді батьки, причому, як віруючі, так і ні. Кого вибрати в хресні батьки, скільки це коштує, коли краще хрестити дитину і як організувати це таїнство?! У різних церквах вимоги незначно відрізняються, тому розповімо вам в загальних рисах про основні правила і канони хрестин у православних християн, більш точні відповіді на всі ці питання можна заздалегідь дізнатися у батюшки, який буде проводити обряд, безпосередньо напередодні хрестин.

Традиційно в православній християнській релігії прийнято хрестити на 40-вий день після народження, хрещений батько купує хрестик для хрещення, хрещена мама – крижму. Майбутні хресні батьки повинні бути хрещеними, регулярно відвідувати церкву, не перебувати у шлюбі між собою і не планувати цього. Це загальні правила, але деякі церкви мають і свої власні, наприклад, щоб хресні батьки обов'язково відносилися до тієї ж церкви, в якій плануються хрестини, але це не завжди обов'язково.

Вибір хресних батьків, які по життю будуть знаходитися поруч з вашою дитиною, займатися з нею і виховувати її – найвідповідальніший крок. Найкраще в хресні батьки брати старих, перевірених друзів, з якими ви знайомі багато років, з якими вас багато що пов'язує і в яких ви будете завжди впевнені. Якщо не виходить знайти пару для хрещення, можна обійтися і одним хресним батьком, для хлопчика це повинен бути обов'язково батько, а для дівчинки – мати.

Як правило, хресні батьки беруть на себе витрати по хрещенню, купуючи все, що потрібно, і оплачуючи власне послуги церкви і священика. Але це не обов'язково, це питання краще сісти і обговорити напередодні хрестин з майбутніми хрещеними, а також обговорити всі нюанси майбутнього таїнства, хто і що повинен купити, дату, час, як довго все триватиме і т.д., щоб в день хрестин уникнути неприємних несподіванок. При чому, найкраще обговорити всі тонкощі таїнства разом з батюшкою, проводитиме хрещення – так, якщо у вас раптом виникнуть питання, він зможе детально пояснити і розтлумачити всі нюанси, а заодно розповість, як правильно майбутнім хрещеним батькам підготуватися до таїнства.

Якщо ви переживаєте, що дитина на 40 день буде погано тримати голову або мама ще не встигне відновитися після пологів, тоді хрестини можна трохи перенести, але радимо не дуже далеко. Справа в тому, що всього з 6 місяців немовлята починають насторожено ставитися до сторонніх, а в період з року до 2-2,5 у більшості проявляється гостра недовіра до чужих, і просто так якомусь дядьку-священику малюк не здасться, влаштувавши справжній переполох. Тому, якщо хочете, щоб все пройшло тихо і спокійно, постарайтеся вибрати дату до піврічного віку.

І ще одна порада – постарайтеся уникнути масових хрестин, все ж таки це сімейне таїнство, і краще, щоб на ньому крім найближчих більше нікого не було. Ідеальний варіант – якщо у дворі церкви є окрема каплиця для хрещення, де вам зможуть провести обряд на самоті, в іншому випадку можна завжди домовитися зі священиком, щоб він провів обряд вдома – так і малюкові спокійніше буде, і вам, і сторонніх не буде.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас