Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Снігові забави

Снігові забави

Пам´ятаєте в дитинстві це радісне збудження, коли, прокинувшись, раптом виявляєш, що все навколо біле? Постарайтеся, щоб і ваші діти отримували задоволення від зими, тому як можна раніше поясніть їм, що коли випав сніг, це зовсім не означає, що вони повинні залишатися вдома - але, звичайно, для прогулянок у них має бути відповідний верхній одяг, щоб вони не замерзали і завжди залишалися сухими.

Такі речі, як куртки, непромокальні штани, шапки і чоботи, цілком можна купити в магазинах, і бажано не в єдиному екземплярі. Коли перший комплект одягу намокне і діти почнуть замерзати, допоможе запас сухого одягу, щоб, перепочивши, вони знову могли бігти на вулицю. Особливо корисно мати коробку перчаток і рукавиць. Не пошкодуйте грошей на такий самий теплий одяг і взуття для себе і вирушайте грати разом з вашою дитиною.

Катання з крижаної гірки і на санках

Санки і сніг так само нероздільні, як морозиво і вафельний стаканчик. Придумайте різні кумедні способи катання. Кататися з гірки можна не тільки на санках - для цієї цілі чудово підходять, наприклад, шини від автомобілів, а також дуже добре ковзає з гори, дозволяючи розвивати пристойну швидкість, шматок лінолеуму.

А ще можна зробити своєрідний тобогган. Для цього треба взяти великий шматок картону і розрізати його таким чином, щоб залишалося досить багато місця для сидіння, передній кінець підняти і загорнути, щоб дитині можна було вхопитися за нього. Це зовсім легенькі «санки», і дитині з приятелями не важко віднести їх до найближчої гори, де вони зможуть по черзі покататися. А коли ці санки або діти промокнуть так сильно, що вже не можна буде кататися, «тобогган» можна відправити у найближчий сміттєвий бачок і з вільними руками весело бігти додому, граючи в сніжки.

Ангели

Мабуть, немає жодного дорослого, який в дитинстві не грав би в снігового ангела. Покажіть дитині, як треба впертися в землю, щоб потім повалитися в сніговий сугроб і плескати в снігу руками і ногами, наче летиш; сніг обліпить малюка, і його одяг буде білосніжно-ангельським, а руки стануть схожі на крила. Потім допоможіть дитині обережно встати, не зруйнувавши її «ангельську» форму. Сніг, що тільки-но випав - прекрасне пухнасте ложе, і дітлахи люблять, лежачи на ньому, як би парити в свіжості сонячного зимового дня.

Якщо гра в ангелів вже не в новинку вашій родині, спробуйте створити з дитиною інші снігові образи, що нагадують різних тварин. Можливо, ваш син зможе збагнути, як лягти на один бік і зігнути руку так, щоб слід від нього був схожий на слонячий хобот, або дитина може стати в снігу на карачки і уявити, що це не її, а кінські ноги в снігу, а сама вона - конячка.

Снігові творіння

Ліпити сніговиків - це звичайна справа. А от чи робите ви снігуроньок, маленьких снеговичків, снігових собак, котів чи черепах? Цим добре зайнятися, якщо у творчому процесі бере участь кілька людей, ось тоді можна виліпити снігове сімейство або цілий зоопарк снігових мешканців.

Якщо вам хочеться, щоб люди, що проїжджають повз вас, ще більше захоплювалися вашим творінням, то причепуріть ваших сніговиків. Шапка і шарф цілком традиційні прикраси для сніговиків, а що ви думаєте про те, щоб пов´язати вашій Снігуроньці на голову хустку або надягти великий дамський капелюх? Можливо, їй пасуватимуть кухонний фартух і дерев´яна ложка. Якщо ви любите ходити по магазинах, то купіть кілька недорогих речей спеціально для того, щоб використовувати їх для ваших сніговиків після наступного великого снігопаду. Якщо ви граєте в снігу з дуже маленькими дітьми, робіть снеговички теж маленькими, щоб не втомити дитину.

А ще ви можете спробувати зробити черепаху, для цього потрібно виліпити зі снігу куполоподібну форму, що нагадує панцир черепахи, і приробити до неї чотири маленькі ніжки, голову і хвіст.

Снігові скульптури

Зі снігу можна виліпити не тільки сніговиків. Підкажіть своїй дитині, що сніг такий же матеріал для ліплення, як і пластилін, і глина, який можна використовувати для створення різних істот і предметів.

За допомогою кухонних формочок, пластикових коробочок від продуктів і горщиків всіх розмірів можна виліпити форми різної конфігурації, потім скріпити їх. Маленькі кульки зі снігу добре з´єднуються між собою за допомогою паличок або зубочисток, і таким чином з них виходять різноманітні скульптури. Покажіть своїй дитині, як сполучати фрагменти його скульптурного твору «сніговим клеєм", тобто обризгуючи їх водою. Якщо сніг пухнастий і розсипається, діти можуть додати до нього води або покласти зроблені формочки в морозильник на кілька годин, щоб дати їм затвердіти.

А ще ви з дитиною можете влаштувати сніговий бенкет для птахів. Зробіть чашечками снігові тістечка і прикрасьте їх справжнім замороженим пташиним кормом.

Рукавичка-подружка

Якщо вашому синові або доньці хочеться піти погуляти по сніжку, а поруч немає нікого, хто склав би малюкові компанію, запропонуйте йому пограти з рукавичкою-подружкою. Візьміть рукавицю, у якої втрачена пара, - і зробіть їй обличчя: з гудзичків - очі, а з червоної нитки - рот (або намалюйте обличчя). Тепер ваш малюк із задоволенням візьме на вулицю рукавицю-подружку і повчить її, як грати в снігу.

Сніжне мистецтво

Іноді зимові дні просто прекрасні, але часом вони бувають холодними і похмурими, тоді зовсім не хочеться довго гуляти на вулиці. Замість цього нехай ваша дитина сама створить більш теплий і сухий сніжний краєвид будинку. Тут є дві можливості.

Можна намалювати зимовий пейзаж. Розламайте щільну коричневу коробку від взуття, її дно цілком підійде для малювання. Потім нехай маля прикрасить темний фон намальованої сценки маленькими шматочками вати, їх спочатку треба вмочити в борошно, а потім нанести на малюнок. Ще краще буде приклеїти шматочки вати до малюнка.

Але можна зайнятися і об´ємною творчістю. Покрийте стіл газетою або якоюсь матерією, щоб захистити його поверхню від "снігу", і дістаньте блискучий металевий піднос. Нехай дитина зробить на ньому гори з глини, з тіста для ігор або пластиліну. Запропонуйте їй спорудити гори різної форми - високі, вузькі й невисокі, присадкуваті. Коли гірський ланцюг буде готовий, дайте дитині клей, щоб вона оббризкала ним вершини, а потім посипала їх сіллю. Одну гірку можна посипати не сіллю, а цукром, а ще яку-небудь борошном. Наприкінці творчого процесу можете обговорити, які гірки біліші і виглядають більш "сніговими".

Снігові фарби

Для різноманітності ваш сніг можна зробити кольоровим. Для цього візьміть півсклянки води і додайте туди харчового барвника. Дайте дитині кілька таких стаканчиків з різними фарбами. Розбризкуючи фарби на сніг або наповнюючи ними стаканчики, малюк отримає підфарбований сніг, з якого можна робити кульки, різні фігурки або сніговичків.

Це дуже зручний момент познайомити дитину з особливостями колірної гами. Дайте малюку стаканчики з червоною і жовтою фарбами, і нехай він виллє половину кожної фарби в стаканчик зі снігом. Отриманий розчин перемішайте ложкою, і ви побачите, в якому захопленні буде дитина, коли вона зрозуміє, що, з´єднавши червону і жовту фарби, можна отримати помаранчевий колір.

Стрільба в ціль

Коли на вулиці дуже брудно, щоб проводити там багато часу, а вашій дитині нетерпиться порухатися, стрільба в ціль саме те заняття, яке їй потрібно, а крім того, воно сприяє розвитку окоміру і координації.

Наберіть снігу і зліпіть з нього сніжки, потім заморозьте їх у холодильнику (якщо сніг підтанув, краще зробити снігові кубики). Приготуйте достатню кількість сніжок або кубиків. Коли вони стануть твердими (але не надто - якщо вони занадто тверді, перекладіть їх з морозильника на полицю холодильника, щоб снігові «снаряди» не перетворилися на справжню зброю), покладіть сніжки в пластмасовий тазик. Нехай ваша дитина стане на закритому ганку або в іншому захищеному місці, а ви спостерігайте, чи влучно вона попадає в ціль - нею може бути дерево або коло в снігу.

Починайте з легкої мети, і якщо малюк вдало справляється з нею, зробіть її менш доступною.

Снігова фортеця

Діти будь-якого віку з радістю захоплюються будівництвом снігових фортець, але більше за все це заняття підходить хлопчикам шкільного віку. Нам не раз доводилося спостерігати, як шалено щасливі хлопці цілий день безперервно проводять за будівництвом своїх «грізних» фортець. Ваше завдання - простежити за тим, щоб споруда фортеці почалася в тихому місці, де в неї буде шанс зберегтися протягом кількох днів, а не де-небудь на дорозі або біля ганку будинку. Запропонуйте вашим сніговим архітекторам таке місце, куди менше потрапляють прямі сонячні промені, інакше цитаделі загрожуватиме небезпека дуже швидко розтанути.

При будівництві фортеці деякі діти люблять використовувати відерце, набиваючи в нього сніг; інші, щоб побудувати стінку, роблять великі снігові кулі і, спресувавши, кладуть їх одну на іншу; інші ж просто стрибають у середину кучугури, прориваючи в ній ходи, і там ховаються .

Єдина роль, яку тут можете грати ви, полягає, мабуть, в тому, щоб удосталь забезпечити дітей гарячим чаєм, підсмаженими булками, а крім того, постійно поповнювати запас сухих рукавичок.

Лабіринти і тунелі

Коли товщина сніжного покриву досягає п´ятнадцяти сантиметрів або більше того, в ньому можна проривати снігові лабіринти і тунелі. Допоможіть вашій дитині зробити план лабіринту, який вона захоче спорудити в снігу на штучному чи природному схилі. Коли лабіринт буде готовий, полийте його водою і зробіть так, щоб поверхня всередині нього була дуже гладкою. Тепер по доріжках споруди можна катати іграшки чи м´ячики. Коли збирається кілька дітей, вони можуть побудувати паралельні лабіринти і катати по їхніх доріжках все, що завгодно.

Для більшої забави можна просто так рити в снігу тунелі-лабіринти, а для малюків - тунелі, в яких легко сховати якісь іграшки чи грати в хованки.

Іглу (хижина зі снігу)

Коли сніг досить липкий, саме час подумати про будівництво іглу. Ескімоси будують свої іглу зі сніжних блоків за кілька днів, але маленький пустун може просто зануритися в замет і вирити в ньому собі будиночок, як у ескімосів. Дитина, що має художню уяву, може паличкою намалювати що-небудь на своєму іглу - якийсь абстрактний малюнок, знак або самостійно придуманий сімейний герб. Цікаво буде побудувати невеликі за розміром іглу і для пластмасової ляльки.

Робота з лопатою

Добре, якщо у вашому господарстві (скажімо, в гаражі) зберігається невелика лопатка, тоді ви зможете залучити дитину до того, щоб вона допомогла вам розчистити під´їзд до будинку і доріжки. Якщо малюк стане отримувати від цього задоволення, то в подальшому вам буде легше підняти планку: коли він подорослішає, - зробити з нього цілком серйозного працівника. Удвох ви зможете перевірити, на яку глибину зумієте прокопати сніг за п´ять хвилин або скільки часу буде потрібно, щоб вам зустрітися, починаючи роботу з різних кінців.

День сніжинки

Огорніть свій будинок чарівництвом сніжинок, прикрасивши вікна розфарбованими паперовими лялечками або зірочками. Розкажіть дитині про властивості снігу - про те, що немає двох абсолютно однакових сніжинок. Всі вони так само не схожі одна на одну, як діти. Якщо ваші спадкоємці старші, вам, можливо, захочеться дістати енциклопедію і пошукати в ній гарні картинки із зображенням сніжинок. Якщо у вас вдома є збільшувальне скло, зберіть сніжинки і дайте дитині уважно розглянути їх.

Потім нехай малюк розфарбує паперові сніжинки і повісить їх на віконці. Це можна зробити і в таких кліматичних умовах, де ніколи не буває снігу. І якщо ви побачите де-небудь зображення сильної сніжної бурі, вам, можливо, захочеться трошечки її у вашому будинку.

Ковзани з килимка

Коли на вулиці мороз, що може бути кращим за катання на ковзанах, але не гірше можна покататися на ковзанах і вдома. Для цього треба вирізати з килимка шматочки приблизно в п´ятнадцять квадратних сантиметрів і покласти їх лицьовою стороною на лінолеум або гладку дерев´яну підлогу, проте можна обійтися і двома шматками м´якої тканини. Увімкніть музику - будь-який повільний танець чи вальс - і надихніть дитину стати чемпіоном «домашнього фігурного катання». Покажіть їй, як потрібно рухати руками в такт музиці і ковзати по кімнаті. Нехай малюк спробує покататися назад і зробити фігурні вісімки, правда, при цьому вам треба простежити, щоб з ним все було в порядку. Це заняття рекомендується для розвитку мускулатури ніг.

Наука холодного дня

Використовуйте холодний день, щоб допомогти дитині стати «ученим-експериментатором», що вивчають ефекти дії сонячних променів. Дайте малюкові два стаканчика - краще пластмасові, але зійдуть і паперові. У кожний з них налийте підфарбовану в різні кольори воду - приблизно півсклянки. Потім порадьте дитині поставити у дворі один стаканчик на сонячній стороні, а інший - у тінь, і щоб малюк частіше перевіряв, в якому стаканчику вода почне замерзати швидше. Скільки часу буде потрібно кожному стаканчику, щоб вода в ньому замерзла? Чи замерзає вся вода одночасно або є деяка різниця між верхньою частиною стаканчика і дном?

У більш теплу погоду ваш маленький експериментатор може зробити зворотний досвід. Накрийте стаканчики з підфарбованою водою пластмасовими кришками і поставте їх в морозильник. Коли вода замерзне, винесіть стаканчики на вулицю - один на сонці, а інший в тінь. Постежте, як швидко почне танути в них вода.

Стрибки на сніговій горі

Коли на вулиці дуже холодно, щоб дитина могла там пострибати, а стрибати вашому непосиді просто необхідно, зробіть «сніжні гори» в будинку.

Покладіть подушки на підлогу там, де просторніше, щоб дитина не поранила себе чи не поламала щось навколо. Накрийте їх білим простирадлом і оголосіть їх особистими засніженими горами вашого малюка. Яким-небудь казковим заклинанням перетворіть дитину в сніжного барса, і нехай вона поскаче з однієї гори на іншу.

Постежте, скільки часу буде потрібно «барсу», щоб зруйнувати гори. Потім нехай він знову побудує їх.

Як самому зробити оригінальну листівку

Не викидайте різдвяні листівки, а збережіть їх до наступного великого снігопаду, коли малюку краще не вилазити з дому, і використовуйте ці листівки, щоб зайняти дитину.

Малюк може вирізати картинки, що сподобалися, і наклеїти їх на листок кольорового паперу, щоб потім відправити ці оригінальні листівки родичам.

Не менш захоплюючою буде і спроба змалювати картинки з листівок, крім того, ви або сам малюк можете вирізати з кольорових листівок шматочки різних форм, щоб потім постаратися зібрати їх в первинний малюнок.

Це знадобиться для подарунка

Деякі листівки можна чудово використовувати вдруге, перетворивши їх на картки, які ми вкладаємо в подарунки. Відріжте непотрібну частину, а в куточку, картинки, що залишилася, проробіть маленький отвір для стрічки, якою зазвичай прив´язується вітальна картка до подарунка. Ви можете обрізати листівку, а дитина зав´язувати стрічку.

Підстрибування на поролоні

Коли ви купуєте що-небудь в упаковці з поролону, не викидайте його, або ж купіть один або два великих товстих шматки поролону.

Як-небудь під настрій дістаньте цей поролон і дайте малюкові пострибати на ньому, краще без взуття, в одних шкарпетках, при цьому зверніть увагу, скільки стрибків дитина зможе сама порахувати. Особливе задоволення малюки отримують, коли стрибають вдвох або коли збирається ціла компанія стрибунів.

Літні сніжки

Серед наших знайомих є двоє дітей з дуже багатою уявою. Взимку ці діти зазвичай роблять сніжки і зберігають їх до літа. Вони формують зовсім круглі щільні сніжки різного розміру, упаковують їх у поліетиленові мішечки і кладуть на дно морозильної камери. А в один із спекотних літніх днів, коли хтось із дітлахів згадає про ці сніжки і принесе їх, вони затівають гру зі сніжками, що так приємно тануть.

За матеріалами www.pd-nn.ru

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас