Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як зберегти здоров´я щитовидної залози

Як зберегти здоров´я щитовидної залози
 

Про існування щитовидної залози здорова людина замислюється вкрай рідко, а все тому, що вона, як маленький диригент, не привертаючи до себе ніякої уваги, тихо займається своєю справою, регулюючи роботу всіх життєво важливих процесів. Щитовидна залоза, цей маленький, але вкрай важливий орган, розташований в горлі і має форму метелика. Її важливість важко переоцінити, тому пропонуємо поговорити про те, як зберегти щитовидну залозу здоровою.

Так як ми живемо в ендемічній зоні з дефіцитом йоду, то потрібно розуміти, що кожна людина знаходиться в групі позову. Найкращий спосіб зберегти здоров’я щитовидки – це стежити і регулярно, тобто мінімум 2 рази на рік, перевіряти її стан: УЗД щитовидної залози у Львові можна зробити в клініці Життя, і за бажанням на місці отримати консультацію досвідченого лікаря-ендокринолога.

Як зберегти здоров'я щитовидної залози?

Для здоров'я щитовидної залози дуже важливо вести здоровий спосіб життя, зокрема стежити за надходженням в організм синтетичних гормонів, займатися спортом і правильно харчуватися. Що має на увазі кожен з тих пунктів, в плані впливу на щитовидну залозу?

Здоровий спосіб життя

Це означає не тільки відмову від шкідливих звичок і зловживання алкоголю, для здоров'я щитовидної залози цього, на жаль, не завжди достатньо. Потрібно також:

- Відмовитися від ксеноестрогенів (штучного гормону, який міститься в пластику), а саме максимально обмежити вживання їжі з пластикового одноразового посуду, фільтрувати воду перед вживанням і обмежити вживання в їжу продуктів з консервантами;

- Не використовувати косметику з парабенами і феноксітанолом;

- Уникати будь-якого контакту з пестицидами і гербіцидами;

- Обмежити вживання кави і коли, вони також впливають на гормони.

Фізичні навантаження

Ніхто не говорить, що потрібно пропадати в спортзалі, але як мінімум 30 хвилин на день потрібно приділяти фізичним вправам. Кардіо тренування і просто вправи поліпшують метаболізм і кровообіг і, як результат, це допомагає щитовидній залозі краще розподіляти гормони по всьому організму.

Харчування

Для здоров'я щитовидної залози, дуже важливо щоб ваша повсякденна їжа була багата йодом, залізом, вітаміном А і селеном, і не містила фаст-фуду і поліненасичених жирів. А також постарайтеся звести до мінімуму вживання крохмалю і рафінованого цукру – ці продукти також називають «порожніми», так як вони не несуть в собі абсолютно нічого корисного.

Також для здоров'я щитовидної залози корисно відмовитися від зобогенних продуктів, до яких відносять кольорову капусту, броколі, кедрові горіхи, шпинат, зелень гірчиці, полуницю, персики, груші, мигдаль, арахіс, редиску, редьку і солодку картоплю. Без термічної обробки вони блокують засвоєння йоду, через що в організмі з'являється йододефіцит.

А ось гриби, яйця, печінка, часник, раки, креветки, кунжут, насіння соняшника і проростки пшениці багаті на селен і допомагають нормалізувати роботу щитовидної залози.

І не забувайте, що будь-яку проблему простіше уникнути, особливо це стосується здоров'я. В якості профілактики відвідуйте лікаря-ендокринолога 2 рази на рік, і нехай щитовидна залоза ніколи не потурбує вас.

Будьте здорові!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас