Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Інгаляції: що потрібно знати про них кожним батькам

Інгаляції: що потрібно знати про них кожним батькам
 

Практично всі діти не з чуток знають, що таке інгаляція. Раніше варто було тільки кашлянути або промочити ноги, як турботливі мами і бабусі тут же ставили на стіл каструлю з гарячою картоплею і говорили дихати над нею. Сьогодні дуже часто ту ж саму «каструльну терапію» вже молоді мами проробляють і зі своїми дітьми. А ви впевнені, що це не зашкодить дитині? Щоб відповісти на це та безліч інших питань, пов'язаних з інгаляціями, пропонуємо розібратися в цьому питанні більш детально.

Що таке інгаляція, і які є варіанти?

Найпопулярнішим видом інгаляції є вищезгадана каструлька з картоплею. По суті вона являє собою просто гарячу пару, яку вдихає дитина. На жаль, але від того, наскільки глибоко буде вдихати гарячу пару дитина, ефективність процедури не залежить. Тут вся справа в величині частинок: пар має досить великі частки, тому цей метод є крупнодисперсним, таким чином, частинки пари можуть потрапити тільки в носоглотку і трахею.

Для більш глибокої інгаляції, щоб лікарський засіб потрапив безпосередньо в бронхи і легені, існують більш сучасні інгалятори аерозольного типу. Завдяки розпорошенню дрібних частинок при використанні такого типу інгалятора ліки потрапляють безпосередньо в легені, значно прискорюючи процес одужання.

Щоб лікування принесло максимум користі дитині, важливо правильно підібрати спосіб інгаляції. При простих захворюваннях горла, закладеному носі та сухому кашлі, найбільш ефективною буде «каструльний терапія» - дрібні частинки пари, які вдихає дитина, прогріють і зволожать пересохлу слизову оболонку, зроблять слиз рідшим і прискорять процес відкашлювання і одужання. Для лікування більш складних захворювань бронхів, легенів і астми необхідний дрібнодисперсний інгалятор.

Що потрібно знати молодим батькам про інгаляціях

Крупнодисперсна інгаляція, як вдихання парів картоплі - далеко не безневинна процедура. Її застосовують при застудах, закладеному носі, болях в гол: ГРЗ, ларингіті, фарингіті, тонзиліті, риніті і т.д – тут вона найбільш ефективна. При цьому, додавання різних речовин в пару, як олія евкаліпту або будь-яких лікарських препаратів практично марне, тут основну роль грає саме температура і волога, яка зволожує слизову і розріджує мокротиння.

Запам'ятайте, парові інгалятори ніколи не застосовуються для дітей до року і з великою обережністю використовуються для дітей до 6-7 років. Це пояснюється тим, що пара, розріджуючи слиз, збільшує її в обсязі, і якщо дорослій людині цілком достатньо просто відкашлятися в цьому випадку, і стане відразу набагато легше, то маленькій дитині через нерозвиненість дихальної мускулатури і збільшення обсягу мокротиння в кілька разів дихати стане тільки важче. До того ж, якщо до того малюк сидів із забитим носом і кашляв, то після він може почати «захлинатися» мокротами. У гіршому випадку така процедура може викликати обструкцію, іншими словами – закупорку дихальних шляхів. Чи варто ризикувати?!

Інгалятори аерозольного типу ні в якому разі не можна застосовувати за чиєюсь порадою, вони завжди в разі потреби призначаються лікарем, із зазначенням застосовуваного лікарського препарату, дозування, температури і частоти використання. Все це продиктовано тим, що при використанні аерозольного інгалятора частинки потрапляють глибоко в легені, впливаючи безпосередньо на них.

Протипоказання для інгаляції

Насправді список захворювань, при яких інгаляції дійсно допомагають, набагато менший, ніж перелік хвороб, при яких цей метод лікування реально небезпечний. І найгірше, що при цьому багато хвороб з останнього списку дуже часто помилково потрапляють в перший. Наприклад, будь-які інгаляції небезпечні при ангіні, так як це бактеріальне захворювання, а мікроби значно швидше розмножуються як раз в теплому вологому середовищі. Також неприпустимо застосування інгаляцій при отитах, так як в цьому випадку слиз накопичується в вузьких просторах Євстахієвої туби, через що відбувається зміна внутрішнього тиску, що і викликає біль. При інгаляції в цьому випадку слиз набухне, і істотно збільшившись в розмірах, призведе до ще більшого болю.

Також інгаляції протипоказані дітям до 1 року, до 6 років без відповідного призначення лікаря, при болях в вусі, бактеріальних захворюваннях, підвищеній температурі і при виявленні крові в мокроті і кашлі. І ніколи інгаляції не проводяться в якості профілактики.

Можливі альтернативи

Головним завданням парової інгаляції є зволоження слизової оболонки дихальних шляхів. По суті, з тим же завданням можна впоратися і іншими способами – елементарне рясне пиття, зволожене і прохолодне, до 21 градуса, повітря в будинку вже не дадуть слизовій просто пересихати, а значить, і інгаляція і зовсім може не знадобитися. Також можна проконсультуватися з лікарем, сьогодні існує доволі ефективне медикаментозне лікування, яке також є гарною альтернативою парової інгаляції.

Здоров'я Вам і вашим дітям!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас