Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Синусит у дитини – визначаємо симптоми

Синусит у дитини – визначаємо симптоми
 

Синусит – дуже просте і поширене захворювання серед дітей. Це запалення верхньощелепної пазухи, але є й інші види синуситу: запалення лобних пазух, етмоїдит – запалення пазух гратчастої кістки, клиновидний – запалення пазух клиноподібної кістки.

Явним симптомом синуситу є біль і дискомфорт в носі і області навколо нього, причому в другій половині дня біль посилюється. Згодом біль тільки посилюється і поширюється, може перерости навіть у головний біль, через що його джерело буває важко визначити. Ще один помітний симптом – ускладнене дихання через закладеність носу. Нежить також може бути симптомом синуситу, як і нездужання і слабкість. Якщо ви спостерігаєте подібні симптоми у своєї дитини, негайно зверніться до лор-лікаря.

Синусит ділиться на гострий і хронічний. Гострий синусит, на відміну від хронічного, супроводжується підвищенням температури. Якщо гострий синусит не лікувати, він легко може перерости в хронічну форму, що дуже небажано. Головна причина розвитку гострого синуситу – бактеріальна або вірусна інфекція, яка потрапляє в верхньощелепну пазуху, в результаті чого починається запальний процес.

Хронічний синусит характеризується постійними або регулярними запальними процесами в верхньощелепної пазухи. Лікується він дуже комплексно, і все ж хронічний синусит періодично повертається.

Що стосується методів лікування, в більшості випадків, коли мова йде про початкові стадії гострого синуситу, ви можете обмежитися постійним промиванням носу. Також прискорити процес одужання допоможе прогрівання пазух, судинозвужувальні краплі для носу і антибіотики. У випадку з хронічним синуситом, вам напевно доведеться робити пункцію (проколювання пазухи), що посприяє відтоку рідини, а також заліковувати антибіотиками, щоб убити інфекцію. Пункція – безумовно, найефективніший метод лікування гаймориту.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас