Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Трійця: історія і значення свята

Трійця: історія і значення свята
 

Свято Святої Трійці відноситься до головних дванадесятих свят православної церкви. Багато хто знає, що цей день традиційно є вихідним днем в Україні. Але про те, що означає саме свято, звідки воно пішло і що саме відзначають християни в цей день, замислюються не всі. Сьогодні ми розповімо вам про походження Трійці та її значення.

У біблії сказано, що на 50 день, як і передбачав Ісус, до апостолів зійшов Святий Дух у вигляді язиків полум'я, коли вони перебували в Сіонській світлиці, наділивши їх осяянням і благодаттю, кожному з апостолів подарував можливість знати інші мови, яких не знали до цього, тим самим давши можливість проповідувати Слово Боже на Землі в різних країнах світу. Цей день також вважається днем заснування християнської церкви, так як з цього дня апостоли змогли нести Слово Боже в маси, проповідуючи християнську релігію.

Ще одне значення свята – це єднання трьох іпостасей Бога: Бога Отця, Сина і Святого Духа. Саме зішестя Святого Духа на апостолів, яке перед своїм розп'яттям передбачив Ісус, і мало стати доказом єдності Бога в трьох своїх проявах, будучи вічним, всюдисущим, живим і безтілесним духом. Всі три прояви існують в єдності, творячи світ і освячуючи його.

В догматі про Пресвяту Трійцю сказано: Бог Отець ні від кого не народжується і ні від кого не походить, Бог Син народжується від Бога Отця, Святий Дух походить від Бога Отця. Це і є основою будь-якого християнського вчення.

Чому ж саме в цей день святкується єдність трьох проявів Бога? Відповідь проста – тому що саме на п'ятдесятий день Господь вперше проявив себе в третій іпостасі – Святого Духа. У євангеліє також описано, що доторкнувшись до сердець, Святий Дух привів до покаяння кілька тисяч людей, які зібралися на шум біля Сіонській світлиці, які покаявшись тут же увірували і прийняли християнство.

Свято Трійці, або П'ятидесятниці, є одним з трьох головних свят усіх віруючих християн, яке святкується всіма церквами по всьому світу. Однак це свято не можна назвати громадським, це скоріше особисте свято кожного віруючого християнина, який прийняв покаяння і віру в єдиного Бога.

Також у іудеїв вважалося, що П'ятидесятниця – це ще й свято врожаю, і тому в цей день заборонялося працювати навіть рабам. Ця традиція дожила і до наших днів – на Трійцю святкують і іменини землі, прикрашаючи свої будинки і храми квітами і свіжою травою, що символізує Божу благодать, від якої подібно квітам на землі, розквітають душі віруючих.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас