Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Перша допомога і подальші дії при найпоширеніших (несерйозних) дитячих травмах

Перша допомога і подальші дії при найпоширеніших (несерйозних) дитячих травмах
 

Дайте відповідь швидко – що робити, якщо дитина обпіклася? У таких випадках ви не повинні навіть замислюватися!

Всі ми знаємо, якими непосидючими бувають дітлахи, і як легко за ними не встежити. Тому кожен дорослий, який проводить час з дітьми, повинен знати елементарні правила першої допомоги при несерйозних, але найпоширеніших дитячих травмах: забитті голови і кінцівок, опіку, носовій кровотечі... Далі в статті ми коротко, але конкретно і зрозуміло розповімо про те, що робити в кожній з цих ситуацій, щоб уникнути паніки і її неприємних наслідків.

Забій голови

Перша допомога: Переконайтеся, що ваша дитина в свідомості і все розуміє (якщо ні, телефонуйте в швидку), прикладіть пакетик з льодом, замороженими овочами або м'ясом на 20 хвилин, щоб мінімізувати набряклість.

Подальші дії: Уважно спостерігайте за дитиною, зверніться за медичною допомогою, якщо:

- змінилися її зіниці (не реагують на світло або одна більша за іншу);

- її рве або вона відмовляється їсти;

- паморочиться голова або посилюється головний біль;

- вона веде себе не так, як зазвичай.

Чого не можна робити: Давати дитині спати довше 4 годин – будіть її кожні 4 години для перевірки її стану. Також не можна дозволяти чаду грати в спортивні ігри або активно рухатися; навіть якщо малюк почуває себе краще, день він повинен посидіти спокійно.

Порізи і садна

Перша допомога: Якщо кров йде сильно, натисніть на рану чистою ганчіркою (кров повинна зупинитися протягом 5-10 хвилин). Якщо кров не зупиняється, зверніться до лікаря.

Подальші дії: Якщо в порізі або подряпині залишився сторонній предмет (наприклад, уламок скла), його можна видалити пінцетом, попередньо простерилізувавши його спиртом. Промийте ранку теплою водою з милом, промокніть насухо і нанесіть мазь з антибіотиком. Накладіть стерильну пов'язку і міняйте її щодня.

Чого не можна робити: Не обробляйте ранку антисептиком (наприклад, перекисом водню) або спиртом. У цьому немає необхідності, а пектиме сильно.

Кров з носа

Перша допомога: Якщо при цьому дитину рве, вона пітніє і блідне, викличте лікаря. В іншому випадку нахиліть її голову злегка вперед, затисніть ніздрі і тримайте протягом 10 хвилин.

Подальші дії: Якщо кровотеча не припинилася, тримайте ще 10 хвилин. Якщо кров тече і після цього, зверніться до лікаря.

Чого не можна робити: Не давайте дитині лягати або закидати голову назад, інакше вона може захлинутися кров'ю. Не суньте сухі серветки в ніс – коли ви будете їх діставати, з ними можуть зірватися і болячки, що утворилися (згорнута кров). Замість цього скористайтеся шматочками марлі, змоченими судинозвужувальними назальними краплями.

Опіки

Перша допомога: Підставте опік під проточну холодну воду на кілька хвилин, потім промокніть насухо чистим рушником.

Подальші дії: Щоб послабити біль, накладіть холодний компрес (ні в якому разі не лід, який може нанести холодний опік поверх гарячого). Потім накладіть на опік чисту пов'язку. Також можна дати дитині дитяче знеболююче. Якщо ранка сочиться або утворюються пухирі, або якщо біль триває довше пари годин, зверніться до лікаря.

Чого не можна робити: Не наносіть Неоспорин і інші жирні мазі – вони можуть утримувати тепло, чим погіршать опік. Не слід наносити на рану масло, в якому можуть міститися бактерії, через що опік ще й заразиться інфекцією.

Забій пальців рук або ніг

Перша допомога: Якщо палець деформований, ніготь відшарувався або під ним є синець, зверніться до лікаря. При невеликій набряклості прикладіть лід або підставте палець під холодну воду. Якщо йде кров, промийте ранку теплою водою з милом і накладіть пов'язку.

Подальші дії: Протягом наступних 72 годин стежте за тим, щоб біль, набряклість або почервоніння не посилювалися, ранка не сочилася, у дитини не піднімалася температура. Ці симптоми говорять про інфекцію, при їх появі відразу ж зверніться до лікаря.

Чого не можна робити: Не намагайтеся самостійно випрямити або вправити зламаний палець – це повинен робити виключно лікар.

Як заспокоїти дитину

Поговоріть. Переконайте дитину в тому, що травма – це те, що відбувається з усіма. Якщо і ви травмувалися, скажіть, що це сталося і з вами.

Відволічіть. Попросіть її закрити очі і уявити щось, що її радує – наприклад, кошенят. Вони пухнасті? Смугасті? Якого кольору? Що роблять?

Сподіваємося, наші поради допоможуть вам не панікувати у випадку дитячих травм і надати дитині максимально ефективну допомогу!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас