Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Переходимо на «доросле» дитяче ліжко

Переходимо на «доросле» дитяче ліжко
 

Прийшов час «дорослого» ліжечка

Перехід з дитячої колиски на «доросле» ліжко – справа серйозна і для малюка, і для батьків! Але з нашими порадами ви зможете пом'якшити цей перехід, зробити цю зміну не такою лякаючою і дискомфортною. Як же легко і безболісно перейти з дитячого на «доросле» ліжечко?

Зробіть цю подію значущою

Вирішивши, що вашому малюкові пора вже спати на «дорослому» ліжку, спочатку поясніть йому, що це – привілей дорослих хлопчиків і дівчаток – спати на такому самому ліжку, як і всі дорослі люди. Потім підключіть чадо до вибору нового ліжка, адже якщо воно йому буде подобатися, перехід пройде максимально легко і швидко.

Забезпечте безпеку

Також для маленької дитини намагайтеся вибирати низьке ліжко або модель з бортиками, щоб в перший час малюк не падав з нього на підлогу. Або ж можете просто біля ліжечка покласти матрац.

Надайте чаду вибір

Щоб згладити перехід від ліжечка до «дорослого» ліжка, не потрібно відразу позбавляти малюка можливості спати в його старому ліжечку, яке завжди було місцем, що асоціюється у нього з затишком і безпекою. Спробуйте поступити таким чином: не прибирайте старе дитяче ліжечко зовсім, а переставте його в інше місце в кімнаті. Нове ліжко поставте на місце дитячого ліжечка. Тепер дитина знатиме, що у неї є вибір, де спати, і вибрати нове ліжко буде більше причин, адже засинаючи і прокидаючись, чадо бачитиме все ті ж самі звичні речі навколо себе.

Подумайте про додаткове джерело світла

Подумайте над покупкою настільної лампи. Іноді нічники недостатньо яскраві для того, щоб дитина перестала боятися спати одна (та ще й у новому «незахищеному» ліжку). Настільна лампа з тьмяною лампочкою (25 Вт) буде м'яко висвітлювати кімнату – досить яскраво, щоб не було цих дивних розмитих контурів предметів, але не надто яскраво, щоб не заважати дитині заснути. Ви можете купити лампу з таймером, яка буде сама вимикатися під ранок, або вмикати і вимикати її самостійно.

А тепер переходимо на нове ліжко...

Коли все вже передбачено і ліжко куплене, прийшов час починати спати на ньому. Спочатку почніть лежати на ньому разом з дитиною, говоріть про те, як це спати на такому великому і «дорослому» ліжку. Також ви можете разом вибрати, з якими іграшками чадо буде спати в новому ліжку. Потім запропонуйте малюкові подрімати в новому ліжку, але не змушуйте. Якщо дитина вирішила спати в новому ліжку, але потім все одно проситься в старе, перекладіть її. Незабаром вона зрозуміє, що спати на великому ліжку набагато зручніше, і це буде її вибір.

Може бути так, що малюк захоче спати в новому ліжку, як тільки ви його купите, але найчастіше цей перехід займає пару тижнів. Залишайтеся терплячими, хваліть малюка за те, що він намагається звикнути до нового ліжка і дайте йому час на цю зміну.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас