Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

5 ключових правил зміцнення імунітету дітей до 1 року

5 ключових правил зміцнення імунітету дітей до 1 року
 

Головний захисник здоров'я крихітки – імунітет. Але щоб встояти перед сильними і підступними ворогами – вірусами і бактеріями, захиснику самому потрібно вирости і добре зміцніти. Що потрібно знати і робити сучасній мамі, щоб імунітет її малюка став справжнім супергероєм?

Спершу давайте розберемося, чому імунітет новонародженого потребує підтримки. Для ефективного захисту організму у дорослої людини працює десять класів імуноглобулінів. Імунна система дитини першого року життя працює за принципом один за всіх, тобто активно діє тільки один клас, а інші дев'ять поки ще сплять. Перші три місяці у малюка зберігаються материнські антитіла, імуноглобуліни класу G. Саме вони служать йому основним захистом. До шести місяців материнські антитіла слабшають, і в організмі малюка вже починає формуватися власний специфічний імунітет. Ось так простою мовою можна описати складні процеси розвитку дитячого імунітету в перший рік життя. А тепер самі поміркуйте, якщо з десяти захисників на посаді стоїть один, а решта сплять, зрозуміло, що в такій ситуації герою і самому захист не завадить.

5 щитів для захисника

1. Підтримка №1 для імунітету крихітки – грудне молоко. ВООЗ рекомендує годувати немовлят грудьми до одного року. Це як раз той період, коли формується і міцніє імунітет дитини.

2. Серед загатовуючих процедур є чотири, які можна і потрібно робити всім дітям без винятку: це повітряні ванни, купання, масаж і зарядка. Влітку повітряні ванни можна приймати на вулиці, підставляючи спинку і животик малюка ласкавим сонячним променям. Головне при цьому – уважно стежити за тим, щоб малюк не перегрівся. Якщо ви зібралися на море, навіть не сумнівайтеся в тому, чи можна дитині купатися. Купання в чистій теплій морській воді піде на користь дитині від трьох місяців і старше. Якщо малюк здоровий, сміливо занурюйте його. Імунітету такий гарт точно не зашкодить. Гімнастику і масаж потрібно робити щодня. Традиційні вправи чи динамічна гімнастика – вибір тільки за батьками.

3. Найсильніша підтримка для імунітету – чистота і правильна гігієна. Турбота про чистоту допоможе вберегти малюка від небезпечних захворювань, що виникають через поширення бактерій. Ретельно стежте за тим, щоб посуд дитини, її іграшки і руки завжди були чистими. Якщо пустушка не знаходиться в роті малюка, вона повинна бути в спеціальному футлярі. Завжди носіть з собою дитячі вологі серветки Helen Harper Baby. Ними можна протирати руки дитини тоді, коли немає можливості їх помити.

4. Правильне харчування – один з найважливіших факторів, що впливають на формування імунітету малюка. З 7-8 місяців шлунково-кишковий тракт немовляти готовий до прийому кисломолочних продуктів. І не просто готовий, він їх настійно вимагає, щоб в кишечнику розвивалася здорова мікрофлора. Починайте давати дитині сирок і йогурт.

5. У разі якщо малюк підхопив ГРВІ, не потрібно давати йому імуномодулятори та антибіотики. Температуру можна збивати, тільки якщо вона піднімається вище 38.5°C, а будь-які медичні препарати дитині слід приймати лише за призначенням лікаря-педіатра. Організм малюка повинен навчитися сам справлятися з ГРВІ, тоді імунітет буде міцним, а дитина виросте здоровою.

Багато мам вважають, що зміцнення імунітету малюка і загартовування – це складні системи, на кшталт купання в ополонці. Насправді все просто. У традиційному догляді вже закладені основні принципи зміцнення імунітету немовляти до одного року. І якщо ви будете їх дотримуватися, дитина виросте здоровою.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас