Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Облаштовуємо безпечне спальне місце для малюка (частина 2)

Облаштовуємо безпечне спальне місце для малюка (частина 2)
 

Спальне місце дитини: техніка безпеки

1. Щоб уникнути ризику СРДС і задушення, кладіть дитину спати на спинку на щільний рівний матрац. Він має бути новим і ідеально підходити за розміром під дитяче ліжечко. І обов'язково прибирайте з ліжечка всі м'які постільні приналежності - вони так само збільшують ризик удушення.

2. Ніколи не кладіть малюка спати без нагляду на ліжку, не призначеному для немовлят. Малюки до 18 місяців можуть задихатися уві сні, якщо їхнє обличчя опиниться між матрацом і рамою ліжка або матрацом і стінкою.

3. Ніколи не ставте ліжечко немовляти поблизу вікон з жалюзі, ролетами або шторами. Малюки можуть тягнути за ниточки-мотузочки і заплутуватися, в результаті чого також відбуваються летальні нещасні випадки. Тому переконайтеся, що в зоні досяжності дитини немає ніяких шнурків, мотузок та інших звисаючих зав’язочок (а також петель, бантиків і т.д.).

4. Ніколи не вішайте на ліжечко або біля нього мобіль, іграшки або сумку для підгузників на мотузочку або шнурок, до якого дитина може дотягнутися. Якщо іграшки на ліжечко йдуть на мотузочці або резинці, почепивши їх, обріжте кінці, щоб вони не висіли.

5. Щоб уникнути ризику удушення, ніколи не вішайте пустушки і іграшки-прорізувачі для зубів на шнурок навколо шиї дитини. Знімайте нагрудник і всі аксесуари, які зав'язуються навколо шиї малюка, коли вкладаєте його в ліжко.

6. Завжди закріплюйте стінку ліжечка, що опускається, в піднятому положенні, коли кладете в неї дитину. А як тільки малюк навчиться вставати на ніжки, опустіть матрац в найнижче положення і приберіть захист з ліжечка, якщо ви ним користувалися. Також приберіть всі м'які іграшки, подушки і все, що може допомогти чаду вибратися з ліжечка.

7. Як тільки зріст малюка досягне 90 см, знайте, що він виріс з ліжечка – тепер необхідно перейти на «доросле» ліжко.

8. Ніколи не користуйтеся пластиковими пакетами і чохлами в якості наматрацника – не дихаючий пластик може стати причиною удушення.

9. Регулярно перевіряйте всі деталі ліжечка на справність: кріплення, болти, гачки, які утримують матрац, і т.д. Пересуваючи ліжечко, також відразу перевіряйте, наскільки справні і міцно тримаються кріплення для матраца.

10. Якщо ви використовуєте захист на ліжечко (хоч сучасні педіатри і не рекомендують цього робити), міцно закріплюйте її по всіх кутках, посередині довгих стінок ліжечка, зверху і знизу. І якщо кріпиться він за допомогою зав’язочок, обріжте їх, коли прив'яже захист.

Іграшки в дитячому ліжечку

• Іграшки, які розміщуються на натягнутій через все ліжечко мотузці, стрічці або резинці, можуть бути небезпечні для більш старших і активних діток. Вони можуть застрягнути в них і травмуватися.

• Переконайтеся, що іграшки на мотузці або резинці міцно прив'язані і не можуть бути зірвані дитиною.

• Приберіть всі іграшки і мобілі, як тільки дитині виповниться 5 місяців або вона почне ставати на ніжки.

• Мобіль та інші іграшки, що висять на ліжечку або розвиваючому килимку, повинні бути поза досяжністю дитини.

• Відмовтеся від іграшок, які можуть чіплятися за одяг дитини.

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас