Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

День Святого Миколая – зарубіжні традиції

День Святого Миколая – зарубіжні традиції
 

Щороку 19 грудня ми святкуємо улюблене усіма дітлахами та дорослими свято – День Святого Миколая. І любимо ми цей день не тільки тому, що прокидаючись вранці, знаходимо приємні сюрпризи під подушкою. Саме по собі свято Святого Миколая наповнене добром і чудесами! А чи знали ви, що відзначаємо його не тільки ми – православні?

День Святого Миколая у нас і за кордоном

Історію цього свята ви напевно читали не раз і вивчили в подробицях. Як і те, ким насправді був Святий Миколай. Про його чесноти ходить безліч легенд та історій – все своє життя він допомагав всім, хто потребував допомоги, і робив це таємно, не афішуючи свої заслуги. Але найбільше ми знаємо про те, як Миколай допомагав нужденним діткам – годував їх, робив подарунки.

Звідси, до речі і традиція дарувати малюкам подарунки в День Святого Миколая, яка зародилася в Голландії. Однак в Голландії Святого Миколая шанували 9 грудня (а не 19, як у нас). У Німеччині ж цей день відзначали 6 грудня – священики Кельнського собору роздавали дітлахам фрукти і випічку.

Що ж стосується Санта Клауса – це не Святий Миколай, а його літературний персонаж, що представляється у вигляді доброго повненького та сивого дідуся, який радує дітвору подарунками. Він «прижився» в США і зараз є аналогією скоріше Діда Мороза, ніж Святого Миколая. Але також через нього в США прижилася традиція радувати дітлахів подарунками під подушкою.

Традиції Дня Святого Миколая в інших країнах

• У Нідерландах напередодні Дня Миколая (5 грудня) діти начищають свої черевички, наповнюють їх сіном та морквою (для оленів Миколая) і ставлять біля каміна. Вранці в чобітках з'являються подаруночки, але це ще не все. Також за традицією «Миколай» залишає ввечері 6 грудня мішечок з подарунками на вулиці, який батьки, як його помічники, заносять в будинок.

• У Франції День Миколая – офіційне свято з парадами, присвяченими святому, що проходять по вулицях. На чолі цих процесій ви завжди побачите «Миколая», який роздає солодощі дітлахам, а слідом за ним – привида з різками і мішком, в який він засовує неслухняних діток і забирає до себе в печеру бити тими самими різками.

• Румуни і угорці (як і голландці) також залишають Миколаю чобітки в ніч з 5 на 6 грудня. Діти, які вели себе добре, обов'язково вранці знайдуть в них приємні подаруночки, а неслухняним дітлахам дістануться гілки.

• Італія ж може похвалитися не тільки традиційним святкуванням Дня Святого Миколая. У цей день за традицією, званою «Rito delle nubili», обдаровують ще й молодих наречених, причому протягом усього дня.

• А ось в Чехії діти якраз розвішують текстильні носочки (як в США на новорічні свята), в яких на ранок чекають знайти смачні подаруночки. «Чеський Микола» слухняним дітлахам дарує фрукти і солодощі, а тим, хто поводився погано – картоплю.

Можливо, якісь з цих цікавих традицій ви захочете завести і в своїй родині;)

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас