Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Абетка для вагітних

Вагітність

Ми підготували для вас невелику інформаційну добірку про те, з якими проблемами може зштовхнутися майбутня мати при відвідуванні жіночої консультації, а також у пологовому будинку. А зробити ми це хочемо через те, щоб відгородити жінку і її майбутню дитину від тих неприємностей, з якими вона може зіштовхнутися в цей непростий для неї період у житті.

Давайте почнемо обговорення питання про те, з якими проблемами майбутня мати ризикує зштовхнутися в жіночій консультації. Жіноча консультація

У першу чергу, це, звичайно ж, можуть стати неточні результати проведених аналізів і обстежень.

Якщо говорити про те, як має все виглядати, то передбачено, що майбутня матуся повинна бути оглянена лікарем не менше 10 разів на всьому протязі вагітності, а якщо торкатися деяких окремих показників, то огляди повинні бути проведені значно частіше.

Але, на жаль, медики найчастіше не роблять цього і можуть, як говориться, «на око» визначати ті ж розміри таза, посилаючись на те, що їм і так чудово видно, що усе у межах норми.

Але ж такі виміри повинні бути проведені з обов´язковим використанням спеціального приладу, що називається тазометром, тому що отримані при вимірі дані можуть вплинути на ведення пологів надалі.

Тому вагітній жінці рекомендується й самій частіше цікавитися результатами проведених досліджень, а якщо буде потреба, наполягати на їхньому точному проведенні.

І не варто соромитися власної наполегливості, адже від цього залежить здоров´я мами і її маляти.

А ще краще завести спеціальну окрему папочку, у яку можна вкладати всі копії отриманих результатів аналізів, обстежень, виписок і т.д. У цій же папочці можна робити позначки про будь-які зміни свого самопочуття.

Якщо ж які-небудь проведені дослідження викликали у вагітної жінки сумніви, необхідно повідомити про це лікареві й наполягти на проведенні повторного або додаткового обстеження.

Якщо ж жіноча консультація не має необхідного обладнання, то майбутня мати повинна бути відпправлена в іншу медичну установу.

Так само, є можливість звернутися до іншого лікаря за одержанням консультації.

Препарати

Бажано мати поняття й про ті препарати, які призначаються для прийому під час вагітності, а вся справа в тому, що в цей час вагітним жінкам найчастіше виписуються БАДи, які ліками не є, а значить і не проходять обов´язкових клінічних випробувань, що дає привід засумніватися в їхній ефективності й безпеці.

Найчастіше буває, що якісь компоненти БАДів попросту протипоказані тим жінкам, які перебувають в цікавому положенні.

Наприклад, мова може йти про такі тонізуючі засоби, як елеутерокок, женьшень, родіола рожева, або ж про такі добавки, які впливають на ріст тканин, що містять у своєму складі гормони або гормоноподібні речовини, антибіотики. Так як лікарі рідко повідомляють майбутній мамі про те, що їй виписують БАД, їй самій варто розбиратися в цьому питанні.

Так по яких же ознаках можна зробити відповідні висновки? А насторожити вагітну жінку повинне те, що лікар попереджає про високу вартість препарату, та й придбати його можна лише в одній або двох аптеках, розташованих по конкретних адресах, зазначених доктором.

Але, навіть у тому випадку, якщо жінка все-таки зважиться придбати такий препарат, їй треба в обов´язковому порядку ознайомитися з анотацією до нього, упевнитися, що БАД пройшов перевірку, і подивитися, чи зазначено на упаковці, що даний препарат є біологічною добавкою.

Госпіталізація

Але це все не так страшно, справа в тому, що майбутня мама може зштовхнутися з більше серйозною проблемою, що стосується її несвоєчасної госпіталізації, але, у більшості випадків, у таких ситуаціях вина здебільшого лежить на самих жінках, які категорично відмовляються лягати в лікарню, приводячи у своє виправдання масу причин.

А відбувається це через те, що майбутні матері не досить серйозно ставляться до змін у своєму стані, хоча необхідно обов´язково з´ясувати причину що відбувається, так само, як і довідатися про можливі наслідки.

Неможливо не сказати й про те, що багато жіночих консультацій функціонують при районних поліклініках і ніяким чином не пов´язані з пологовими будинками, із цієї причини найчастіше вагітна жінка попадає туди в певний період часу лише з однією обмінною картою на руках.

А в цьому важливому документі відбиті лише короткі дані про проведені обстеження, та й то не завжди розбірливо написані.

Пологовий будинок

Часом лікарям пологових будинків такої інформації просто недостатньо, а в результаті історія пологів заповнюється зі слів породіллі, а тому все-таки краще мати на руках копії документів з жіночої консультації, у якій спостерігалася вагітність. Пізніше ми поговоримо про те, яким чином краще підійти до вибору пологового будинку й на що варто звернути увагу в цьому випадку.

Читайте також: «Словник для вагітної жінки»

За матеріалами gen.su

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас