Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Лікування молочниці у дітей

Лікування молочниці у дітей

Лікування молочниці у дітей необхідно здійснювати з урахуванням причини її виникнення та віку дитини. У будь-якому випадку необхідно проводити стимуляцію захисних сил організму за допомогою імуномодуляторів і правильного, збалансованого і різноманітного харчування.

Лікування кандидозу у дітей зазвичай включає в себе п'ять основних заходів.
  • Застосування протигрибкових препаратів місцевої та загальної дії;

  • Санація уражених ділянок шкіри і слизових;

  • Протизапальні засоби;

  • Корекція харчування;

  • Контроль за дотриманням дитиною гігієни.
Серед системних протигрибкових препаратів і засобів місцевого призначення, дозволених до застосування в дитячому віці, можна виділити препарати натамицина (Пімафуцин) і препарати флуконазолу (наприклад, Дифлюкан).

Терапія при шкірному кандидозі включає ще й місцеві засоби на основі клотримазолу, а також, при необхідності, дуже обережне призначення препаратів з глюкокортикостероїдами для боротьби з грибком і зняття запалення. Лікування молочниці у дітей у роті включає в себе полоскання ротової порожнини за допомогою розчину на основі ністатину, а так само відварами ромашки і шавлії. Більш детально про молочницю у дітей читайте на https://molo4nica.in.ua/u-ditej/.

Важливою умовою терапії кандидозу є дотримання дієти, яка передбачає відмову від солодких, борошняних, гострих і копчених продуктів. Якщо мова йде про дітей, які перебувають на грудному вигодовуванні, то такого харчування варто дотримуватися і мамі, що годує. Вітається прийом вітамінів групи В і аскорбінової кислоти для підвищення опірності організму до інфекцій.

При лікуванні молочниці у дитини до року позитивним фактором є годування грудним молоком, яке містить материнські імуноглобуліни і корисні бактерії. Однак, якщо мова йде про молочниці в ротовій порожнині, необхідно виключити інфікування кандидозом материнських грудей.

Якщо кандидоз молочної залози підтверджується, то груди необхідно змащувати до і після годування протигрибковими мазями, і проводити системне лікування від кандидозу матері.

Дитині призначають санування ротової порожнини за допомогою розчину 5-10% бури в гліцерині, синьки або 1% йодіпола кілька разів в день. Оскільки молочниця може передаватися контактно-побутовим способом, то слід подбати про запобігання можливості повторного зараження. Тобто, якщо дитиною використовуються соски-пустушки, необхідно стерилізувати їх після кожного застосування, щоб запобігти розмноженню грибка на їх поверхні.

Запущені форми кандидозу можуть зажадати госпіталізації і серйозної спрямованої антибіотикотерапії. Зазвичай рішення з даного питання приймається на підставі самопочутті дитини, критеріями якого є апетит, сон, неспання і ступінь ураження грибком. Проте в ряді випадків лікування молочниці у дітей успішно здійснюється вдома за умови дотримання всіх лікарських рекомендацій.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас