Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Про важливість швидкочитання для дітей, підлітків і дорослих

Про важливість швидкочитання для дітей, підлітків і дорослих
 

Читання є і буде невід'ємною частиною кожного нашого дня до кінця життя. Що б ви не читали (стрічку в соцмережах, книги, ділові документи або домашку своєї дитини), читання завжди залишатиметься способом отримання інформації, життєво важливим для нашого виживання і процвітання.

Проте, більшість людей ніколи не навчалися продуктивному читанню. Так, всі ми вчимо дітей читати, але вчать вони лише основу, і часто вони привчаються до поганих звичок читання. Тільки виростаючи, ми розуміємо, як важливо вміти правильно і швидко читати.

У швидкочитання багато переваг, всі ми про це знаємо. Читаючи швидко, ви не тільки економите час, але і краще розумієте те, що читаєте. На отримання нових знань ви можете витрачати мінімум часу, а значить, швидке читання безпосередньо пов'язано з вашою успішністю.

Швдкочитання для дітей

Ви можете подумати, що навчання дитини швидкочитанню – це другорядне, адже для початку її просто потрібно навчити читати. Але проблема в тому, що більшість дітей, освоївши основи читання, ніколи не розвивають цей навик далі і переносять набуті в ранньому віці звички читання (як субвокалізація або регресія) навіть у доросле життя.

Дитина може вирости і продовжувати читати, озвучуючи побачені слова в своїй голові – це і є субвокалізація. Вона до цих пір може повертатися на пару речень або на цілий абзац назад, тому що щось упустила або не зрозуміла – це регресія. Користуючись цими «техніками» в дорослому віці, ви будете витрачати купу часу на отримання нової інформації.

Тому так важливо привчати дітлахів правильним технікам читання з самого початку. Навчивши дитину читати швидко, не жертвуючи розумінням сенсу написаного, ви зробите їй величезну послугу на все життя, відкриєте перед нею нові можливості і здатність досягати якісно нових висот.

Уявіть тільки, скільки часу ви б заощадили, читай ви групами слів, а не слова по одному, не промовляючи їх «про себе» в голові і не повертаючись, щоб краще зрозуміти текст. Такий навик, як швидкочитання дав би вам можливість читати в рази швидше і сповільнюватися лише на найважливіших уривках тексту.

Швидкочитання для школярів і студентів

Мабуть, тут як раз і розкривається необхідність в умінні швидко читати і при цьому розуміти сенс написаного. Сучасним школярам і студентам доводиться самостійно обробляти тони інформації, витягуючи найважливіше. Уявіть, наскільки простіше дитині буде готуватися до іспиту чи заліку, якщо вона володітиме навиком швидкочитання.

Навчити школяра або підлітка швидкому читанню можна за допомогою спеціальних програм, або записавши її на курси швидкочитання. У будь-якому випадку, якщо чадо навчиться розпізнавати важливі слова в тексті і відкидати непотрібне, читати цілими фразами, а не по одному слову, ця навичка зробить його набагато успішнішим в навчанні і, відповідно, дасть хороший старт для майбутньої кар'єри.

Швидкочитання для дорослих

З вищесказаного стає очевидним, що швидкочитання - це справжнє вміння читати. Даний навик дозволить вам економити купу часу, удосконалювати свої знання і бути на крок попереду своїх конкурентів. Читаючи відразу цілі блоки слів (замість читання по одному слову за раз), ви зможете вчитися і розвиватися швидше.

Так, швидкочитання звучить, як корисний, але дуже складний навик, якому важко буде навчитися дорослому. Насправді ж, швидкого читання можна навчитися в будь-якому віці. Почавши прямо зараз, ви дуже скоро оцініть всі його переваги. А якщо у вас є дітки, навіть не роздумуйте про те, щоб віддати їх в школу швидкочитання.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас