Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чому вина мами (тата) – це серйозна проблема, і як перестати займатися самобичуванням

Чому вина мами (тата) – це серйозна проблема, і як перестати займатися самобичуванням
 

Зараз, коли дітлахи вже не перший місяць на карантині, багато хто з них порядком розслабився. Звичайно, ви все ще можете побачити батьків, які активно вчать домашку зі своєю дітворою, проводять розвиваючі заняття, постійно гуляють... Але це вдається далеко не всім. Адже при сучасній ситуації в країні ми постійно перебуваємо в режимі виживання, і на корисні і красиві сніданки або розвиваючі уроки часу часто не залишається.

В результаті маємо наступне: ніхто так сильно не обмежує час дитини за телевізором або комп'ютером, вона їсть більше морозива, ніж овочів, розважає сама себе, тому що у вас немає на це часу. І тут з'являється те саме відчуття – вина мами (тата), яке насправді не має вас турбувати.

Що таке вина мами?

Якщо ви ще ніколи не чули про таке поняття, як «вина мами» - це постійне відчуття провини за те, що як батьки ви робите недостатньо для своїх дітей, робите все неправильно, приймаєте рішення, які можуть «зіпсувати» дітей в майбутньому. Вина мами (тата) може бути тимчасовим відчуттям, що виникає в певних ситуаціях, або постійним, коли здається, що ми багато чого втратили у вихованні дітей або догляді за ними.

Деякі мами відчувають постійний тиск або навіть паніку через цю провину, тому з цією проблемою потрібно починати справлятися якомога швидше. Вина мами пов'язана з тим, що ми повинні, як батьки, з тим, чого від нас чекає суспільство, з тим, як поводяться інші батьки (які, як здається, справляються краще).

Причин у цього давлячого почуття може бути безліч, тим більше що ще більше його підсилюють соціальні мережі з фото щасливих і успішних батьків з їхніми дітьми. Ви дивитеся в Instagram і бачите сотні постів про те, як інші мами справляються набагато краще за вас – навчають, займаються, доглядають за дітворою. Але ви повинні розуміти, що в соціальних мережах люди виставляють лише найкраще – те, що вони хочуть, щоб бачили інші.

Насправді ж, навіть найпростіші рекомендації можуть допомогти вам впоратися з цим некомфортним почуттям – вина мами:

• Менше проводьте часу за гаджетами і привчайте до цього дітей. Якщо вони хочуть сидіти за телефоном або комп'ютером, включайте навчальні програми.

• Мотивуйте дітвору якомога більше часу активно проводити на вулиці.

• Привчайте малюків підтримувати порядок в домі.

• Пам'ятайте про те, що ніхто не ідеальний, і те, що ви бачите з боку, коли дивитеся на інших батьків – це лише одна сторона медалі.

Вина працюючих батьків

У той час, як всі мами і тата можуть відчувати почуття провини, працюючі батьки схильні до цього ще сильніше. Адже їм доводиться багато часу і сил присвячувати роботі, через що малечі дістається мінімум уваги.

До чого може привести постійне почуття вини батьків?

Лише в деяких випадках вина мами може призводити до більшої продуктивності. Наприклад, якщо ваша дитина погано харчується, ви можете відчувати за це провину і почати шукати нові можливості для заробітку. Але коли ви просто відчуваєте цю давлячу емоцію постійно, це вас руйнує.

Наприклад, працююча мама змушена залишати дитину з нянею або чоловіком і тому перевести малюка на суміші. У той же час мама в декреті вигодовує свого малюка грудьми і виставляє пости про це в соцмережах. Працююча мама відразу почувається винуватою, ніби її тикають в це обличчям. Але зачекайте!

По-перше, ці пости в соцмережах викладаються не для того щоб вас присоромити. По-друге, ви вже робите все можливе, щоб поліпшити якість життя своєї дитини.

Піклуйтеся про себе, щоб ви могли піклуватися про малечу...

Іноді вина мами стає настільки серйозною, що заважає виконувати батьківські обов'язки або жити повноцінним життям. Якщо ви помічаєте, що це почуття починає сильно тиснути на вас, зверніться до лікаря, щоб воно не переросло в депресію або хронічне занепокоєння. Багато мам на підсвідомому рівні порівнюють себе з іншими батьками і починають звинувачувати себе, хоч і роблять все можливе для благополуччя своїх малюків.

Як впоратися з давлячим почуттям вини мами (тата)?

Визначте джерело почуття вини

Постарайтеся знайти джерело давлячого на вас почуття провини, тому що «коріння може рости» ще з вашого дитинства. Ваше почуття вини мами (тата) може бути викликане тим, що:

- ви намагаєтеся поліпшити свою «батьківську тактику», так як вважаєте, що не дуже добре справляєтеся з батьківством;

- у вас обсесивно-компульсивний розлад або інша подібна проблема;

- у вас травма з дитинства.

Постарайтеся відстежувати і записувати, в які моменти ви відчуваєте батьківську вину. Так ви зможете зрозуміти, що, наприклад, ваше почуття провини виникає, коли батьки розповідають про те, як проводять час зі своєю дітворою, або, коли мова заходить про навчання дитини або про її харчування та спосіб життя.

Як тільки ви визначите корінь проблеми, ви зможете швидко помічати її тригери. А це – вже перший крок на шляху до позитивних змін.

Знайте свою правду

Знаючи свої слабкі місця – тригери, ви повинні почати працювати над ними. Ви можете поставити перед собою мету і потроху йти їй назустріч, а можете згадати про те, що ви робите правильно, і регулярно нагадувати собі про це.

Виберіть одну проблему і почніть її усувати. Якщо дітлахам необхідно відпочити і цікаво провести час, не коріть себе і дозвольте їм довше подивитися телевізор або пограти в гру. Якщо ви хочете, щоб дітвора добре висипалася, обмежте час ТВ перед сном і встановіть чіткий режим. Якою б не була мета, встановіть правила і намагайтеся їх дотримуватися.

Позбавтеся спілкування, яке змушує вас почуватися гірше

Якщо ви оточені однодумцями, в тому числі і по вихованню дітей, це добре. Але якщо ви часто спілкуєтеся з сусідкою або «як би подругою», у якої є поради на будь-яку тему, і яка змушує вас сумніватися в своїх рішеннях, обмежте з нею спілкування.

Відмовившись від спілкування з людьми, які змушують вас відчувати батьківську вину (або звівши це спілкування до мінімуму), ви будете почуватися набагато краще і спокійніше. А якщо такі люди є серед ваших родичів або найближчих знайомих, почніть ходити до психолога, щоб навчитися справлятися зі спілкуванням з ними.

Слухайте своїх дітей і свою інтуїцію

Материнська інтуїція – це не міф, і як раз вона (а не сторонні люди) підкаже вам, як забезпечити дитині безпеку і благополуччя. Крім того, і діти – відмінні джерела інформації. Вони самі своєю поведінкою підкажуть, чи працюють ті рішення, які ви приймаєте, і за що вам повинно бути соромно. Наприклад, якщо дитина все просить вас пограти разом, поки ви працюєте, не потрібно почуватися винуватою, потрібно постаратися побудувати свій графік так, щоб і гра з дитиною в нього вписалася.

Захищайте свою правду

Люди будуть намагатися сперечатися з вашими рішеннями і переконаннями, цьому не варто дивуватися. Та замість того щоб починати з ними сперечатися, просто зрозумійте, що це нормально – мати різні погляди на батьківство.

Щоб захистити свою правду і свої рішення, намагайтеся уникати ситуацій, в яких вас постійно критикують. Наприклад, якщо ваша улюблена тітонька все не може заспокоїтися, чому ваш хлопчик ходить на танці або малювання, а не на програмування або в гурток юних техніків, дайте їй ввічливо зрозуміти, що це не її справа, і вашій дитині це подобається.

Не шкодьте таким же, як ви

Звідки береться вина мами? – Від інших мам. Тому не будьте тієї мамою, яка змушує інших батьків почуватися винуватими. Не давайте непрошених порад, не публікуйте в соцмережах пости, які спрямовані на хваствоство або повчання інших мам. Ми можемо впоратися з батьківською виною, не поширюючи її, а підтримуючи один одного і слідуючи тій самій маминій інтуїції.

Висновок

Коли ваші дітки виростуть, ви можете зрозуміти, як багато хороших моментів з ними ви упустили, переживаючи про те, що ви робите не так. Замість цього зверніть увагу на своїх малюків, на те, наскільки вони прекрасні і цікаві, наскільки чудово ви завжди проводите час разом. І тут батьківська вина недоречна, адже якщо ви ростите діток з радістю і любов’ю, вони точно виростуть щасливими!

То ж любіть своїх дітей – на своїх умовах, своїм особливим чином, адже це ваша сім'я, і вона унікальна!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас