Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як все встигати молодій мамі? І навіть встигати відпочивати...

Як все встигати

Колись давно в моєму житті був такий період, коли я катастрофічно нічого не встигала: навчання, робота, друзі, диплом, домашні справи... Все валилося з рук, я постійно про щось забувала, дуже часто доводилося робити все в останній момент. Думаю, в житті будь-якої людини бували такі моменти.

Періодично мені траплялися статті з тайм-менеджменту і я якось намагалася налагодити своє життя, скласти розклад, але мене як правило вистачало на декілька днів, а далі все знову повторювалося. Але тим не менш, методом проб і помилок я виробила для себе правила, які значно полегшили моє життя. Дуже хочу поділитися ними з вами.

Правило № 1. Планування

Так-так, саме планування. Спочатку я намагалася скласти докладний розклад і чітко його дотримуватися - це було найголовнішою моєю помилкою. Не потрібно підлаштовувати своє життя під розклад, потрібно розклад підлаштувати під життя. Для початку я придбала великий щоденник, у ньому було місце для складання планів на рік, місяць, тиждень, і на кожен день. Поступово я привчила себе складати різні списки і плани: список покупок, меню на тиждень (щоб заздалегідь придбати всі продукти), список речей, які хочу купити, списки подарунків на найближчі свята. Дивно, але це все відразу заощадило величезну кількість часу і грошей. Зараз жити не можу без щоденника, крім того, що прописую всі справи, засинаючи, я як би промовляю їх про себе, уявляю, це допомагає нічого не забувати.

Коли у нас з´явилася дочка, після першого місяця стала привчати її до чіткого розпорядку дня, і знаєте, вона легко піддалася і живе за режимом. Тепер я легко підлаштовуюся під її режим, планую справи на час її сну.

Правило № 2. Позбутися від поглиначів часу

Для мене це був найпростіший у розумінні пункт і, в той же час, самий складний у здійсненні. Автори книг з тайм-менеджменту радять записати протягом дня все, що відбувається по хвилинах і потім виявити, що ж забирає найбільше часу і спробувати скоротити і оптимізувати ці витрати. Для мене ж було зрозуміло, що є «поглиначем часу» у моєму житті - телевізор, телефон, інтернет, ICQ.

Зараз мені смішно згадувати, що колись я могла цілий вечір роздивлятися чужі фотографії, обговорювати всілякі дурниці з подружками і так далі. Допомогли рішучі заходи - телевізор у моїй квартирі є тільки на кухні, дивлюся новини за сніданком, іноді вмикаю фоном, коли готую, намагаюся спілкуватися з людьми в живу, на телефон і ICQ витрачати мінімум часу. Чесно скажу, не завжди виходить. Тим не менш відмова від «поглиначів часу» дозволила заощадити мені дуже багато годин на день.

Правило № 3. Поєднання

Завжди можна знайти такі справи, які можна буде поєднувати. Наприклад, коли я гуляю з дитиною, що спить в колясці, слухаю аудіокниги; під час приготування їжі повторюю англійську та французьку; коли моя дочка вередує і проситься на руки, включаю музику і разом з нею танцюю і виконую прості вправи на зразок зарядки; навіть за три хвилини, коли розігрівається обід в мікрохвильовій печі, завжди намагаюся щось зробити на кухні - полити квіти, протерти пил, полиці в холодильнику. Найголовніше - виробити в собі звичку поєднувати, з часом для цього не потрібно буде докладати зусилля, все буде відбуватися саме собою.

Правило № 4. Робити все вчасно

Може фраза і здасться бональною, але не можна відкладати справи на потім, чим більше я зроблю сьогодні, тим менше справ залишиться на завтра. Набагато простіше вимити тарілку після їжі, ніж увечері перемивати гору посуду. Всі ми це розуміємо, але на жаль не завжди можемо застосовувати на практиці. Скажу чесно, я просто змушувала себе робити все вчасно, докладала до цього зусиль, з часом це стало звичкою. Це відноситься також до покупок, планую, що буду готувати протягом тижня і закуповую продукти про запас, ввечері чоловік купує тільки молоко і кефір. Для зручності користуюся інтернет-магазинами, комусь підходять великі супермаркети, найголовніше - перестати витрачати час на магазини, стояння в черзі, та й грошей це економить чимало.

Правило № 5. Прогрес

Найпершими речами, які набувала наша молода сім´я була техніка, яка полегшувала домашню працю: пральна машина, мікрохвильова піч, блендер і пароварка, пилосос і так далі. І лише потім з´явилися шафи і телевізор. Для мене особисто це дуже важливі речі, тому що дуже люблю готувати, і витративши гроші один раз, час економлю кожен день.



Правило № 6. Порядок у домі

Всі ми без винятку хоч що-небудь у житті чули про фен-шуй і позитивну енергію, але далеко не всі можуть застосувати це на практиці. Коли я намагалася позбутися від завалів у квартирі, мені ставала шкода кожну непотрібну річ, здавалося, що це обов´язково стане в нагоді тоді-то, а це тоді-то... А речі все накопичувалися і накопичувалися. Тепер я дотримуюся такого принципу: кожен день необхідно позбутися від однієї непотрібної речі. І знаєте, як би безглуздо це не звучало, мені стало легше дихати в моїй квартирі! Викидаючи старі речі, ми як би звільняємо місце для нових.

З приводу прибирання. Скажу чесно, з дитинства не люблю генеральні прибирання по суботах. Я знайшла інший спосіб підтримки чистоти в будинку. Кожен день я витрачаю 15 хвилин на домашні справи, для зручності заводжу таймер і протягом 15 хвилин активно прибираю. Неважливо вихідний або свято, втомилася я або зайнята, 15 хвилин з 24 годин у добі виділити можна завжди. І знаєте, через місяць-півтора після того, мені вже доводилося глибоко замислитися, а що ж вимити, прибрати сьогодні. Спробуйте - це дійсно дуже дієво. З появою дитини щоденних справ звичайно додалося, тому я вчиняю так, під час ранкового сну дочки роблю щоденні справи: стираю, гладжу її одяг, мию підлогу, і далі всі ті ж 15 хвилин чистоти.

Ну і ще один маленький пунктик підтримки порядку в будинку, кожен день перед сном, як би сильно я не втомилася, розкладаю всі речі по своїх місцях, кухня, кімната, дитяча - все повинно залишитися чистим і прибраним на ніч.

Правило № 7. Помічники

Дуже часто пишуть, що всі домашні справи потрібно робити разом з дітьми, такого досвіду в мене немає, так як дитина ще маленька, поділюся краще досвідом із залучення чоловіка до домашніх справ. Як і будь-який чоловік мій чоловік стратег, мислить глобально, будує великі плани, обмірковує проекти, а такі речі, як підклеїти плитку, прибрати речі, поточити ножі він ніколи не стане робити з власної ініціативи. Бувало, що я по кілька місяців просила приклеїти відпалий шматочок шпалер і вони все одно залишалися на колишньому місці, а він тільки розводив руками, що я не вчасно йому нагадую.

Зараз мені здається безглуздим, що коли були сварки і скандали, сльози і образи через якісь обої. Одного разу ми просто сіли за стіл переговорів і вирішили так, що кожен вихідний день він буде приділяти деякий час для домашніх справ, як і коли - вирішує сам, сам виділяє для себе зручний час, до п´ятниці я просто готую список того, що він повинен робити. І знаєте, на цьому всі проблеми зникли, вся чоловіча робота зроблена, все прибите, приклеєне, пересунено і так далі.

Правило № 8. Моя дитина

Знаєте, одна моя знайома, після того як вийшла на роботу після декрету, сказала, що зараз працюючи по 8 годин на день, плюс 2-3 години на дорогу, вона проводить з дитиною набагато більше часу, ніж коли сиділа цілий день вдома. Саме обмеження в часі навчило її ефективно його використовувати. Який висновок я зробила для себе - як можна активніше і різноманітніше проводити час з дочкою. Зверніть увагу на мам з дітьми в пісочниці. Одна мама сидить з нудьгуючим виглядом на лавочці, зрідка прикрикуючи на дитину, інша сторона активно грає, розмовляє, спілкується, бере участь у процесі. Часу ці мами витрачають однаково, а ефект від таких занять буде різним.

Зараз на час неспання доньки я чітко планую, чим займатися з нею. Протягом дня обов´язково встигаю робити різні масажі від звичайного погладжування до логопедичного масажу, динамічну гімнастику, заняття фітболом, пальчикові ігри, читання книжок, іноді просто співаю пісеньки і танцюю разом з нею, вчу рухатися, хапати, пізнавати цей світ. У продажу така величезна кількість розвиваючих ігор, так багато літератури, посібників, відеоуроків - заняття можна знайти для будь-якого віку і навіть для самого активного малюка.

Правило № 9. Відпочинок

Чим молода мама відрізняється від звичайного працівника навіть на найскладнішому виробництві? Робочий день у нас не закінчується о 18.00, він триває цілодобово, а робочий тиждень не закінчується в п´ятницю, жодних вихідних, відпусток і відгулів.

Домашні справи ніколи не закінчаться, а шестимісячна дитина ніколи не скаже вам - Мама, відпочинь, я пограю сьогодні сама! Змушуйте себе відпочивати! Саме змушуйте.

Запрошуйте гостей, вирушайте сім´єю за місто, до батьків, друзів, в парки, кінотеатри - постарайтеся, щоб на кожен вихідний день була запланована якась розвага. Просто відпочити вдома ніколи не вийде, завжди знайдуться якісь справи і вихідні пролетять і вимотають вас ще більше, ніж будні. І найголовніше, залишайте хоч трохи часу для себе, нехай 15-20 хвилин, які допоможуть відновити вам свої сили.

І пам´ятайте, що все встигнути все одно не можна, не намагайтеся кожну секунду бути супермамою, супержінкою або суперснохою, світ не ідеальний, але до ідеалу треба йти, не опускати руки від дрібних невдач, зустрічати кожен новий день з посмішкою, любити себе і своїх близьких, радіти кожній прожитій хвилинці і у вас обов´язково знайдеться час для роботи, відпочинку й самовдосконалення.

За матеріалами u-mama.ru

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас