Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Акушерство і гінекологія - у світі абсурду

Абсурди планування вагітності

Подивіться, що відбувається, коли ми живемо неусвідомлено, автоматично, у сні, дрейфуємо. Коли питаєш пацієнтку - а чому ви так робили - хіба не помітна абсурдність того, що відбувається? Відповідь завжди здивована «не знаю, не думала, лікар сказав». Де вже тут говорити про відповідальність за свої дії, своє здоров´я, свою дитину, - коли людина навіть побачити, що з нею відбувається, не хоче. Про яке материнство можна говорити?

Абсурд № 1
ПРИЙОМ ОРАЛЬНИХ КОНТРАЦЕПТИВІВ ПРИ ПЛАНУВАННІ ВАГІТНОСТІ. ПОПИТИ, ЩОБ КРАЩЕ ЗАВАГІТНІТИ

Тобто ми плануємо, у нас не виходить - давайте поп´ємо 6 міс, яєчники «відпочинуть» і вагітність настане. Тобто ми і так плануємо близько року, давайте ще півроку контрацепції. А там видно буде. А там жінка скаже - я півтора роки планую - і піди розберися, скільки місяців з цих «років» вона планувала, а скільки пила таблетки.

Ні, я не буду стільки коментарів писати. Абсурд є абсурд, його навіть коментувати абсурдно. Звичайно, для зомбування громадян абсурд повинен бути обгрунтований. Оскільки логічно обгрунтувати абсурд неможливо, його обгрунтовують псевдологічний. «Яєчники відпочинуть, потім запрацюють з подвійною силою, і ймовірність вагітності збільшиться (хтось ще двійню наобіцяє)». Друзі, це псевдо логіка. Прийом контрацептивів при плануванні вагітності, якщо не потрібна контрацепція з якихось причин, - це абсурд. Як його побачити? Для цього треба усвідомити ситуацію. Задайте собі питання - вам зараз потрібна контрацепція чи планування? А чим ви зараз займаєтеся - перевірте - чи плануєте, чи оберігаєтеся? Є і зворотний абсурд - № 8. Припинення прийому оральних контрацептивів (перерва), коли вагітність ще не потрібна і препарат підходив. Зовсім незрозуміло.

Абсурд № 2
РЕГУЛЮВАННЯ ЦИКЛУ ПРИ ПЛАНУВАННІ ВАГІТНОСТІ

Тобто я планую вагітність, у мене нерегулярний цикл, я йду його лікувати, моя мета - СТОП! Так, ось це саме головне. Ваша мета? Схоже, що ваша мета - регулярні менструальні або менструальноподібні кровотечі? Це так? Тоді йдіть лікувати, куди йшли. Ви отримаєте свої протизаплідні за абортивною схемою і - регулярні кровотечі. Тільки якщо вашою метою все ж була вагітність, то ви знаходитесь прямо в епіцентрі абсурду. Мати за мету регулярні менструації і планувати вагітність - це взаємовиключні речі. Нерегулярність менструацій може бути приводом для занепокоєння та звернення до лікаря для обстеження. Але регулярність менструацій при плануванні не може бути метою! І ви завжди отримуєте те, що насправді хочете. І хто хоче регулярного циклу - п´є роками оральні контрацептиви і має регулярний цикл. А потім заявляє, що він кілька років планує - і значить у нього вже безпліддя. І далі - стимуляції і ЕКЗ. І питання - а скільки циклів ви реально планували без оральних контрацептивів та інших препаратів - ставить у дикий глухий кут. Тому що реальність жінка сама, своїми руками угробила декілька кращих років життя на регуляцію циклу, а не на планування. Їй вже понаставили діагнозів, і полікували, і вже поставили хрест як на безнадійній та пропонують ЕКЗ.

Про яке безпліддя мова? Хто взагалі пробував планувати? Вам потрібні регулярні кровотечі чи вагітність? А що ви зараз лікуєте? Чи псевдологіка переконала вас, що спочатку треба відрегулювати цикл, бо без цього не можна завагітніти??

Абсурд № 3
ЛІКУВАННЯ БЕЗПЛІДДЯ ЗАЗДАЛЕГІДЬ

Вже 1 (2,3,4,7,9) місяців не виходить. Пішла до лікаря. Отримала діагноз і лікування. Залишимо зараз дії лікаря на його совісті. Прийшла людина - вона автоматично «хвора» (здорові люди до лікарів не ходять - включається псевдологіка). На що скаржиться? Немає вагітності. Включаємо алгоритм - лікування безпліддя. Ну а як інакше називається «немає вагітності»? Напевно хворий знає, що говорить, він же краще знає своє життя. А розштовхати пацієнта і витрусити з нього правду, з´ясується, що вони, наприклад, планували один місяць сто років тому. А всі інші сто років ходять по лікарях, лікують уреаплазму, наприклад. Або п´ють гормони. Або роблять інші ритуали. А планування - в проміжках між ритуалами по 1-2 циклу. А всі ритуали сумарно зайняли наприклад 5 років.

Безпліддя? А тепер доведіть це жінці, яка за 5 років зібрала про себе всі наявні в світі діагнози, пройшла всі види лікування, знаходиться на межі розлучення, думає і займається тільки питанням дітонародження - а дитини у неї немає. І ось ви їй заявляєте - мовляв, люба, ви взагалі не планували вагітність - ви просто втрачали час. І єдине, що я можу вам запропонувати - відкласти папери, викинути таблетки і спробувати планувати не зациклюючись, не вираховуючи дні, не ходячи на УЗД - протягом року.

Отже питання - "скільки циклів поспіль ви планували вагітність, не перериваючись на запобігання вагітності з будь-яких причин (операція, ГСГ, антибіотики, здача аналізів,) і не приймаючи гормони (навіть з метою стимуляції)?" І якщо відповідь "менше 13 підряд" - то що ви лікуєте?

Абсурд № 4
ТРЕБА ТЕРМІНОВО ВАГІТНІТИ, ТОМУ ЩО ПОТІМ ХВОРОБИ НЕ ДАДУТЬ АБО ТОМУ, ЩО ВАГІТНІСТЬ ПОСЛУЖИТЬ ЛІКАМИ І ЗУПИНИТЬ НАЯВНІ ХВОРОБИ Тому неважливо, хочете Ви зараз дітей чи ні, готові чи ні, одружена чи ні - наша справа видати Вам рецепт – «терміново вагітніти». А Ви, наприклад, незаймана, і Вам 18 років. Буває таке? Часто-густо. Значить треба тепер швидко шукати - з ким, за кого, - і швидко - за півроку вагітніти, а то потім не вийде або щось сильно виросте і тим більше не вийде. І якщо за півроку не встигла, значить - все, більше намагатися не будемо - сказали ж - вийти може тільки в перші півроку.

Сказали вагітніти - намагаємося всупереч своїм планам. Так, я зараз ще не планувала, та й нема з ким; але якщо або зараз, або ніколи - тоді звичайно зараз. А сказали - безпліддя, значить безпліддя. Неважливо, пробували чи ні.

Абсурд № 5
МЕХАНІСТИЧНА ОЦІНКА ГОРМОНАЛЬНИХ АНАЛІЗІВ І ПРИЙОМ ГОРМОНАЛЬНИХ ПРЕПАРАТІВ ЗА СТАНДАРТНОЮ СХЕМОЮ БЕЗ ОБДУМУВАННЯ

Будь-який прийом гормональних препаратів на етапі планування вимагає усвідомлення. Перед тим як почати щось приймати, потрібно задати собі всі питання, отримати відповіді, визначитися з метою - і тоді подумати, до чого призведе прийом препаратів. Наприклад, якщо ви з´ясуєте, що безпліддя немає - не треба приймати препарати для стимуляції овуляції. Не треба їх приймати і в тому випадку, якщо безпліддя є, але овуляція теж є - доведена.

Не треба приймати дюфастон з 16 по 25 день циклу, якщо ви плануєте вагітність, тому що перерва на 25 день може викликати викидень, а початок тупо на 16 день може заблокувати овуляцію, якщо вона раптом станеться пізніше. Спочатку доведена овуляція, потім дюфастон до діагностованої вагітності або менструації. А бездумна схема з 16 по 25 або з 5 по 20 або ще якось - блокує можливість зачаття; і цикли, коли він так приймався, можна сміливо віднімати з терміну планування.

Не треба приймати парлодел, якщо пролактин в нормі або підвищений одноразово і незначно. Гіперпролактинемія - це значне підвищення рівня гормону, і вона вимагає спочатку обстеження в ендокринолога та обов´язкового МРТ турецького сідла.

Не треба приймати дексаметазон (метипред, преднізолон) поза вагітністю, якщо у вас немає вираженого адреногенітального синдрому з гальмуванням овуляції, облисінням і зростанням бороди, а є тільки трохи підвищені надниркові андрогени на папірці.

Не треба приймати Діане-35, якщо ви плануєте вагітність, і у вас підвищений тестостерон, тому що Діане-35 - протизаплідний препарат, а ви плануєте вагітність, і тому що після його скасування, всі гормони повернуться до вихідного рівня - ви відновлює рівень тестостерону чи вагітнієте - це різні речі!



Не треба лікувати підвищений рівень кортизолу - це всього лише показник стресу, в т.ч. стресу планування і навіть стресу забору крові (відпрошування з роботи, раннє вставання, натщесерце, поспіх на роботу, хвилювання через можливі результати, страх уколу, вигляд крові, вид реєстратури, білого халата, поводження персоналу). Його взагалі не треба здавати - кортизол. Те ж стосується високого рівня ЛГ та співвідношення ЛГ / ФСГ. ЛГ - гормон стресу. До речі він же дає слабопозитивні смужки в тесті на овуляцію без самої овуляції. І він же викликає психогенне безпліддя.

Не треба приймати клостилбегіт (кломіфен) для стимуляції овуляції, якщо низький вихідний рівень естрогенів, тому що він їх блокує ще більше.

І не треба стимулювати зростання фолікула, якщо не буде проведено овуляторний укол ХГ і його підтримуючі дози - інакше сенсу в такій стимуляції майже немає - фолікул виросте і не лопне.

Не треба продовжувати стимуляцію клостілбегітом в тій же дозі, якщо в попередньому циклі ефекту не було - треба підвищувати дозу - і робити це можна лише 3 цикли поспіль, а потім переходити на інші препарати або змінювати тактику. (Відсутність ефекту в даному випадку - це не ненастання вагітності, а невирастання фолікула до домінантного).

Не треба називати найнижчий в першу фазу прогестерон недостатністю другої фази і лікувати його Дюфастоном. У першій фазі циклу він повинен бути на нулі, і здавати його в цей час не треба!

Не треба здавати гормони другої фази тупо на 20-23 день циклу, у всіх різна довжина циклу, середина другої фази - це значить через тиждень після овуляції або за тиждень до передбачуваних місячних. І якщо у вас цикл 42 дні, то прогестерон вам треба здавати на 35 день, а не на 23, а на 23 у вас ще перша фаза, і прогестерон на нулі - і це не означає ановуляцію або НЛФ і не вимагає призначення дюфастона.

Не треба здавати пролактин, прогестерон і естрадіол під час вагітності, і тим більше їх інтерпретувати і лікувати - вони в нормі підвищуються, це не вимагає лікування. І є безліч інших речей з гормонами, яких робити не треба. Все це окремі випадки Абсурду № 5, який виправдовується звичайною некомпетентністю.

Абсурд № 6
ФОЛІКУЛОМЕТРІЯ ДО СЕРЕДИНИ ЦИКЛУ (АБО ДО 21 ДНЯ ПРИ БУДЬ-ЯКОМУ ЦИКЛІ)

Взагалі для визначення того, чи сталася овуляція, достатньо одного УЗД в середині другої фази (за тиждень до менструації). При одночасному вимірюванні базальної температури УЗД робиться на 5-7 день її підйому. При суб´єктивних ознаках ПМС - при їх появі. І тільки у випадку не просто нерегулярного, а абсолютно непередбачуваного, багатомісячного циклу без найменших натяків на ПМС і без бажання міряти БТ, а також при стимуляції овуляції потрібна фолікулометрія - тобто неодноразове повторне УЗД з початку циклу до візуалізації жовтого тіла і постовуляторної ендометрії.

При непередбаченому циклі зазвичай роблять УЗД починаючи з 10 дня раз на тиждень, поки не виявлять домінантний фолікул, потім розраховують передбачуваний час овуляції і роблять підтверджуєче УЗД у другій фазі. Абсурдом є поголовна фолікулометрія тупо на 10, 12, 14, 16 дні циклу. У більшості випадків вже на 12 - 14 день на підставі відсутності 20 мм фолікула ставлять діагноз ановуляція і в другу фазу на УЗД не запрошують. Іноді проводять до 16 дня. НАВІЩО? На першому ж УЗД стає ясно, коли треба робити наступне. Якщо картина ранньої першої фази, спокійно можна розпрощатися на тиждень, навіщо приходити через день? Якщо видно домінантний фолікул, легко розрахувати час його овуляції, можна спокійно розпрощатися днів на 10 - до другої фази. Навіщо приходити через день? І нарешті якщо овуляції ще не видно, як можна ставити діагноз "ановуляція" наперед? Це все одно що діагноз "безпліддя" до планування. Ще весь цикл попереду, особливо якщо є тенденція до довгих і нерегулярним циклів - як можна щось оцінювати на 14 день?

Якщо овуляції по УЗД ще немає, значить треба приходити пізніше, якраз тут і з´являються показання до УЗД, а ось багаторазове УЗД до цих пір було зовсім не потрібно. Але унас буває при довгому циклі роблять кілька УЗД у перші тижні циклу, коли в яєчниках нічого немає, а от коли овуляція дійсно відбувається, пацієнтка вже сидить удома з направленням на лапароскопію або ЕКЗ і діагнозом «ановуляція і безпліддя». При будь-якій довжині циклу прогноз ановуляції при УЗ-картині першої фази - це абсурд. Я бачила багато разів діагнози (прогнози!) «ановуляція», поставлені на 7 день циклу.

Загалом-то мета завжди - побачити картину другої фази, тільки для того, щоб зловити цей момент, і роблять фолікулометрію. Дешевше і об´єктивніше вимірювати базальну температуру та прислухатися до ознак ПМС, якщо вони є. Одне УЗД за цикл - в середині другої фази - тільки тоді дивляться овуляцію. Розглядати бідну яйцеклітину кожен день, а потім кинути її перед самим цікавим моментом без уваги - це незрозуміла поведінку господині. І ці ж люди потім відмовляються зайвий раз під час вагітності ходити на УЗД - мовляв шкідливо. А скільки разів вони зробили УЗД нещасного фолікула в циклі планування? Навіщо? Хто-небудь може пояснити?

Абсурд № 7
МАЛЕНЬКА МАТКИ (ГІПОПЛАЗІЯ) У ЖІНКИ, ЯКА НЕ НАРОДЖУВАЛА АБО НА ТЛІ ПРИЙОМУ ОРАЛЬНИХ КОНТРАЦЕПТИВІВ

Взагалі це нормально. Дивно очікувати у жінки з першою вагітністю велику матку. Але лікувати «маленьку матку» у жінки, що приймає протизаплідні таблетки, що вимикають функцію яєчників, - це повний абсурд. Як і взагалі робити УЗД на фоні прийому оральних контрацептивів (якщо немає спеціальних показань).

Абсурд № 8
МІНЯТИ ОРАЛЬНІ КОНТРАЦЕПТИВИ, КОЛИ ПРЕПАРАТ ТОБІ ПІДХОДИТЬ; РОБИТИ ПЕРЕРВУ У ПРИЙОМІ ПРОТИЗАПЛІДНИХ ТАБЛЕТОК, КОЛИ ЩЕ ПОТРІБНА КОНТРАЦЕПЦІЯ, СКАСОВУВАТИ ВІДПОВІДНІ ТАБЛЕТКИ І ОБЕРІГАТИСЯ ПРЕЗЕРВАТИВАМИ, "ЩОБ ОРГАНІЗМ ВІДПОЧИВ ПЕРЕД ВАГІТНІСТЮ ВІД ГОРМОНІВ", ПРИЙМАТИ ТРИФАЗНІ ОРАЛЬНІ КОНТРАЦЕПТИВИ, ТОМУ ЩО ВОНИ КРАЩІ ЗА МОНОФАЗНІ, ІМІТУЮТЬ ПРИРОДНИЙ ЦИКЛ

Вирішила все в одну купу зібрати. Отже. Логіка проста. Якщо тобі не потрібна вагітність, ти оберігаєшся. Доки не потрібна, доти і оберігаєшся. Як тільки стає потрібна і ти готова - перестаєш берегтися. Не за півроку до того, як потрібна, а одразу. А поки потрібна, але не сьогодні, - запобігай. Це логіка. Таблетки виводяться з організму за 36 годин, тому і небезпечний їх пропуск. Тому не треба відміняти препарат за місяці до зачаття і оберігатися презервативом - можна спокійно пити до початку планування. Не треба робити перерви в прийомі, "щоб яєчники відпочили", - вони якраз відпочивають на фоні прийому, а після відміни Ви їх змушуєте працювати, а потім знову відключаєте - і не факт, що препарат, який підходив до цих пір, після перерви знову буде підходити. Самі собі створюєте проблеми.

Бажання ж замінити препарат, який абсолютно підходить, на якийсь «новий, більш сучасний і т.п» - це повний абсурд. Немає більш сучасних і кращих препаратів, інакше гірші б зникали з ринку. Є ті, які більше підходять саме Вам. Іноді їх буває нелегко знайти. Але якщо такий уже знайдено - найдурніше, що можна придумати - шукати йому заміну, спокушати долю і напружувати організм.

І нарешті. Трифазні препарати дійсно більше імітують коливання гормонів у природному циклі, а монофазні краще його відключають, саме тому у монофазних більший контрацептивний ефект. Адже вам потрібна контрацепція, а не імітація природного циклу. Природний цикл означає можливість зачаття - навіщо його імітувати, просто не пийте таблетки, і він буде сам собою. Якщо Вам потрібна гормональна контрацепція, її механізм полягає у відключенні циклу, імітація тільки заважає контрацептивному ефекту і утриманню ендометрія - більше шансів отримати міжменструальні виділення через коливання гормонів у трьох фазах. Так що задайте собі питання - навіщо я п´ю таблетки і не впадайте в перераховані вище абсурди.

Автор статті акушер-гінеколог Малярська Марія Михайлівна

За матеріалами mama.tomsk.ru

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас