Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Перебіг вагітності при несумісності резус-факторів батьків. Резус-конфлікт.

Модель будови

Просто та зрозуміло описана проблема резус-конфлікту та причини її виникнення. У статті також дані відповіді на найпоширеніші запитання з цього приводу.

Гемолітична хвороба плоду і новонародженого − це стан, що виникає в результаті несумісності крові матері та плоду за деякими ознаками. Найчастіше гемолітична хвороба новонародженого розвивається унаслідок резус-конфлікту. При цьому у вагітної жінки резус-негативна кров, а у плоду резус-позитивна. Це означає, що резус-конфлікт можливий швидше зі все у такої пари, де жінка має негативний резус, а чоловік − позитивний. Під час вагітності кров плоду потрапляє в кров матері та викликає в її крові утворення антитіл до резус-фактору дитини (які викликають руйнування клітин крові плоду). Розпад клітин крові призводить до пошкодження печінки, нирок, головного мозку плоду, розвитку гемолітичної хвороби. У більшості випадків захворювання швидко розвивається після народження, чому сприяє надходження великої кількості антитіл у кров дитини при порушенні цілісності судин плаценти.

Іноді гемолітична хвороба новонародженого викликається груповою несумісністю крові матери і плоду. Так несумісність виявляється за наявності у матері I групи крові, а у плоду - II, рідше − III група крові.

Процес «захисту» імунної системи вагітної жінки від дитини починається з моменту утворення антигенів у клітинах крові плоду. Оскільки антигени системи резус містяться в крові плоду з 9-10 тижня вагітності, а групові антигени − з 5-6 тижня, то в деяких випадках можливий ранній початок проявів резус-конфлікту в організмі матері. Проникненню антигенів у материнський кровообіг від дитини сприяють інфекційні чинники, що підвищують проникність плаценти, дрібні травми, крововиливи та інші пошкодження плаценти.

Як правило, вагітність у резус-негативної жінки протікає без ускладнень, якщо до цього у неї не було:
• переливань несумісної крові (що проводяться навіть у ранньому дитячому віці)
• вагітностей та пологів (якщо у плоду резус-позитивна кров)
• абортів
• викиднів
• операцій з приводу позаматкової вагітності.

За даними літератури, після першої вагітності активізація імунної системи та її «захист» від плоду починається у 10% жінок. Якщо жінка з резус-негативною кров´ю уникла резус-конфлікту підчас першої вагітності, то наступної вагітності резус-позитивним плодом вірогідність конфлікту знов складає 10%. Тому після будь-якого переривання вагітності у жінки з резус-негативною кров´ю з профілактичною метою необхідне введення антирезус-іммуноглобуліну.

Запитання та відповіді:

Запитання 1:
Чи обов´язково у дитини повинні бути батькова або мамина група крові і резус, або ці показники можуть дістатися йому, наприклад, від родичів?

Відповідь: Спадкоємство групи крові і резус-фактора підкоряється законам генетики. Дитина може мати групу крові і резус-фактор, неспівпадаючий з батьківськими. Спадкоємство групи крові і резус-фактора здійснюється незалежно один від одного.

Запитання 2:
У мене негативний резус-фактор. Нещодавно я зробила аборт. Чи зможу я мати дітей? Чи є вірогідність того, що наступної вагітності дитина буде хворою?

Відповідь: Наявність негативного резус-фактора безпосередньо на зачаття не впливає. Під час аборту (якщо він був проведений на термінах 9-10 тижнів вагітності) існувала вірогідність виникнення сенсибілізації організму до резус-фактору. До планованої вагітності бажано зробити аналіз крові на наявність антитіл до резус-фактору.

Запитання 3:
Яка доза антирезус-іммуноглобуліну і в які строки вводять жінці з резус-негативною кров´ю після пологів? Чи правда, що доза препарату, що вводиться, повинна бути збільшена після операції кесаревого сечіння?

Відповідь: Жінкам з резус-негативною кров´ю після пологів з профілактичною метою вводиться антирезус-іммуноглобулін у кількості 1-1.5 мл (200-300мкг) не пізніше 24-48 годин після пологів. При оперативних втручаннях трансплацентарнеа кровотеча може збільшуватися, і тому дозу антирезус-іммуноглобуліну, що вводиться, збільшують у 1,5 рази.

Запитання 4:
Чи правда, що резус-конфлікт може виникнути тільки у разі, коли жінка має негативний резус-чинник, а чоловік - позитивний. Чи є вірогідність виникнення конфлікту в зворотному випадку, коли жінка має позитивний резус-чинник, а чоловік - негативний?

Відповідь: Вірогідність резус-конфликта при такій ситувції дуже невелика. Проте в деяких випадках виникнення конфлікту можливе при будь-якому неспівпаданні резус-фактора у вагітної жінки і плоду. У багатьох клініках на Заході проводиться обстеження на наявність антирезус-антитіл усіх жінок незалежно від резус-приналежності.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Мамі на замітку. Чи лікувати жовтяницю новонародженого?

Багато молодих мам помічають, що шкіра новонародженого малюка має жовтуватий відтінок. Це жовтяниця новонароджених, яка може бути як безпечною, так і носити патологічний характер.

Пологи у зрілому віці

Сьогодні пізніми пологами називають ті пологи, коли жінка вперше народжує після 28 років. Ще 20 років тому таку вагітну акушери називали «літньою», а 30 років тому і зовсім «старою». Тепер лікарі більш коректні, і в історії вагітності та пологів вказується тільки вік в роках. Вважається, що самий здоровий час життя жінки припадає на 20-25 років. Бажано, щоб саме в цей період жінки вагітніли й народжували.

Психологічна підтримка дитині, яка хворіє

Нажаль, наші діти не завжди веселі і здорові. Буває так, що вони хворіють. За статистикою діти 1—3 років в середньому переносять від 6 і більше гострих захворювань на рік. І кожна хвороба вибиває зі звичної колії і малюка, і батьків, тому що змінюється ритм усього життя, з’являються нові проблеми.

Давнє мистецтво допомоги під час пологів у Мексиці. «Завдання акушерки — приглушити свою силу»

МамаТато продовжує публікацію серії статей «Часкора» слідами міжнародної конференції Midwifery Today («Акушерство сьогодні»), організованою журналами Midwifery Today (США) і «Домашній дитина» (Росія). На багатьох учасників конференції найсильніше враження справила мексиканка Наолі Вінавер — вона немов зійшла зі сторінок книг Кастанеди. Наолі розповіла нам про своє бачення професії акушерки і про традиційне повивальне мистецтво, яке вона практикує більше 20 років.