Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Календар щеплень: 3-5 день життя дитини

Календар щеплень: 3-5 день життя дитини
 

На 3-5 день після народження кожному новонародженому роблять щеплення проти туберкульозу, або БЦЖ. На сьогоднішній день туберкульоз є одним з найнебезпечніших захворювань у всьому світі. За статистикою, щорічно більше 10 мільйонів людей на планеті заражаються туберкульозом, і більше 3 мільйонів гинуть від цієї страшної інфекції.



В Україні епідемія туберкульозу зафіксована з 1995 року і прогресує по сьогоднішній день. Це – найнебезпечніше захворювання, яким можна заразитися просто в громадському транспорті або в процесі їжі при вживанні м'яса хворої тварини. Тому говорити про важливість цієї вакцинації, думаю, безглуздо.

Захворювання

Туберкульозна паличка, або паличка Коха, відома ще з кінця 19 століття. У ті часи це захворювання носило назву «сухоти» і далеко не всі люди могли впоратися з ним. Як і при будь-якому іншому інфекційному захворюванні, при попаданні палички в організм, наше тіло починає боротися з нею і намагатися контролювати її. При нормальному імунітеті і міцному здоров'ї організм людини може все життя пригнічувати розмноження палички в тілі, не даючи вражати внутрішні органи. Багато людей з сильним імунітетом навіть і не підозрюють про те, що вже заражені туберкульозом, продовжуючи вести звичний спосіб життя.

Небезпечно це захворювання тим, що на ранніх стадіях виявити його практично неможливо, і лише коли туберкульоз переходить в запущену форму, багато хто починає шукати причину нездужання, відкриваючи для себе вельми неприємний факт зараження.

Прийнято вважати, що туберкульоз вражає виключно легені, через що найпоширенішим шляхом зараження вважається повітряно-крапельний шлях. Насправді туберкульоз може вражати абсолютно всі внутрішні органи, починаючи з травної системи і печінки, і закінчуючи статевими органами і очима. Починаючись, як звичайна застуда з незначним підвищенням температури тіла до 37,5 градусів і легким нездужанням, він не змушує задуматися про те, що щось в організмі пішло не так і тіло заражене настільки серйозною інфекцією. Саме тому рідко вдається виявити туберкульоз на ранній стадії.

Опис вакцинації

Вакцинація БЦЖ – це активна профілактика туберкульозу, сама вакцина містить невірулентний штам живої коров'ячої палички, ослабленої і вирощеної в лабораторних умовах. Як показує практика, вірогідність захворювання на туберкульоз у дітей, яким було зроблено щеплення БЦЖ, в 6 разів нижча, ніж у не щеплених.

Усі новонароджені на території України підлягають обов'язковій вакцинації на 3-5 день народження або не раніше закінчення 48 годин після народження. Ревакцинація проводиться у віці 7 років. Діти, яким в пологовому будинку не було зроблено щеплення БЦЖ, підлягають обов'язковій вакцинації в місцях охорони здоров'я за пропискою. Якщо у дитини після щеплення не утворився шрам на шкірі, але є докази того, що вакцинація була проведена, повторна вакцинація не проводиться.

Протипоказання

Недоношеним новонародженим вакцинація проводиться по досягненню ними ваги в 2500 г і більше. Також протипоказаннями для щеплення БЦЖ є гострі респіраторні захворювання у новонародженого, наявність ВІЛ-інфекції у матері, внутрішньоутробна інфекція, туберкульоз в інших дітей у сім'ї, первинний імунодефіцит, ураження нервової системи, гемолітична хвороба новонароджених, наявність злоякісних новоутворень та гнійно-септичних захворювань.

Перед випискою дитини зі стаціонару або пологового будинку у зв'язку зі зняттям протипоказань проводиться обов'язкова вакцинація БЦЖ-М – активна щадна вакцина для первинної імунізації.

Особливості

Перед вакцинацією у віці від 2-х місяців і більше обов'язково робиться проба Манту – вакцинація проводиться лише при негативній реакції на пробу. Реакція проводиться звичайною вакциною БЦЖ. Поєднувати щеплення БЦЖ з іншими вакцинами в один день категорично заборонено.

Одним з ускладнень щеплення є місцевий або холодний абсцес, причиною якого може бути неправильне введення вакцини або погана якість самої вакцини. Лікується він довгостроковим прийняттям антибіотиків і місцевим видаленням гною. У новонароджених в 70% випадках після вакцинації спостерігається лімфаденіт – збільшення або ущільнення лімфатичних вузлів, найчастіше в пахвовій і паховій областях. При прогресуванні, через деякий час утворюється щільний інфільтрат. Спостерігається флуктуація, гній проривається назовні. Як при абсцесі, так і при лімфаденіті, якщо віддалений гній не містить інших інфекцій, то незабаром настає повне одужання.

Побічні ефекти вакцини давно і добре відомі лікарям. Близько 69% всіх ускладнень у новонароджених проявляються в перші 6 місяців після щеплення, приблизно 11% - у період від 6 місяців до року, і 20% - через рік і пізніше.

Відмовитися від первинної імунізації БЦЖ не можна, та й піддавати новонародженого ризику зараження туберкульозом занадто небезпечно і може призвести до летального результату, так як власний імунітет новонароджених ще не здатний справлятися з настільки серйозною інфекцією, як туберкульоз. Крім того, за даними останніх досліджень, проведених у Великобританії, ефективність вакцини БЦЖ становить близько 80%, захищаючи новонароджених від палички Коха, що постійно мутує.

Єдине, як можна перестрахуватися від неякісної вакцини – це самостійно придбати в аптеці якісну вакцину і довірити вакцинацію лише лікареві, якому довіряєте і впевнені в його досвіді.

Будьте здорові!

Автор: Сальнікова Катерина

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас